foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Policija 9. maijā aizturējusi jau sešas personas; sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi
Uzvaras parks 2023.gada 9. maijā.
112
2023. gada 9. maijs, 14:01

Policija 9. maijā aizturējusi jau sešas personas; sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi

Jauns.lv

Plkst.13.00: saistībā ar 9. maiju līdz šim aizturētas sešas personas; sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi un viens kriminālprocess, norāda Valsts policija.

Šodien kopumā valstī saistībā ar 9. maiju sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi un viens kriminālprocess. No tiem seši sākti Rīgas reģionā, divi Latgales un viens Zemgales reģionā. Visi procesi sākti par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā.

Pirmais 9. maijs bez pieminekļa Uzvaras parkā

Šodien Latvija piedzīvos pirmo 9. maiju bez PSRS pieminekļa, kurš gadu desmitus nostāvēja Uzvaras parkā, bet tad tika demontēts, sekojot ...

gallery icon
40

No tiem lielākā daļa saistīta ar ziedu nolikšanu vietās, kur atradās demontētie padomju pieminekļi, tāpat fiksēti gadījumi, kad apbedīšanas vietās ziedi izmantoti līdzās ar militārās agresijas simboliem, vai šie simboli, piemēram, Z un V burti, ir uzzīmēti pilsētvidē. Tāpat fiksēti gadījumi, kad publiskajā vidē izvietoti materiāli ar karu slavinošiem tekstiem, kā tas, piemēram, konstatēts Daugavpilī Brāļu kapos pieminekļa pakājē.

Vienlaikus līdz šim saņemta un fiksēta informācija par iespējamiem pārkāpumiem, kuri šobrīd pārbaudīti.

Kopumā šodien aizturētas arī sešas personas, piecas no tām par ziedu nolikšanu vietā, kur iepriekš atradās padomju piemineklis Uzvaras parkā, Rīgā.

Savukārt vēl viena persona aizturēta par to, ka Rīgā pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus militāras agresijas simbola formā. Personas nogādātas iecirknī procesuālo darbību veikšanai. Savukārt par šonakt aprakstīto uzrakstu “Bolderāja” Rīgā, Valsts policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 74.1 panta.

Tāpat policija ar personām veic arī preventīvas pārrunas, novēršot likumpārkāpumus, kā piemēram, gadījumā, kas fiksēts šodien Daugavpilī Dubrovina parkā, kur ieradās kāds vīrietis ratiņkrēslā ar virsjaku, uz kuras bija redzams uzraksts “Russia”. Persona uz aizradījumu reaģēja un nekavējoties to pārtrauca.

Šodien, 9. maijā, Valsts policija kopā ar pašvaldību policijām un partnerdienestiem strādā pēc iepriekš sagatavota plāna pastirpinātā režīmā visā Latvijā, piesaistīti plaši spēki.

Valsts policija vērš uzmanību, ka šodien, 9. maijā, Latvijā nav atļauts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti pret valsts drošības interesēm, šķeļ sabiedrību, nepatiesi ataino vēsturi un apšauba solidaritāti ar Ukrainas tautu. Atgādinām, ka ziedu un citu elementu, kas pēc vizuālā un saturiskā noformējuma liecina par totalitāro režīmu, kara noziegumu un miliārās agresijas iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, nolikšana vietās, kur iepriekš atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi tiks vērtēti un uzskatīti gan kā iespējami administratīvie pārkāpumi, gan iespējami noziedzīgi nodarījumi atbilstoši apstākļiem un kvalificējošām pazīmēm.

VP vērš uzmanību, ka no 9. maija sākuma līdz 10. maija pulksten 7.00 aizliegta pirotehnisko izstrādājumu izmantošana.

Valsts policija aicina iedzīvotājus, tajā skaitā jauniešus, neizvērst un neļauties provokācijām, kā arī neiesaistīties prettiesiskās darbībās. Vienlaikus iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par 9. maijā plānotām vai notiekošām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām, aicināti ziņot, zvanot Valsts policijai uz tālruni 110.