Sabiedrība
2023. gada 27. aprīlis, 07:51

Profesors Auziņš par dārgajām hokeja biļetēm: "Ja nevari nopirkt – skaties televizorā"

Jauns.lv

"Izklausās nedaudz skarbi, bet – ja nevari nopirkt biļeti, skaties televizorā.Pieļauju, ka par šiem vārdiem daudzi sporta entuziasti uz mani var apvainoties," teic fizikas profesors, kādreizējais Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Lielu sporta pasākumu rīkošana valstij izmaksā miljonus. Neraugoties uz lielajām izmaksām biļetes uz hokeja čempionātu Rīgā ar Latvijas izlases piedalīšanos vidēji maksā vairāk nekā 100 eiro un līdzjutēji ar to ir neapmierināti, jo Somijas Tamperē, kur notiks otras čempionāta grupas spēles uz  dažām spēlēm ar Somijas izlases piedalīšanos biļetes ir lētākas. Līdz ar to lielais jautājums trīs nedēļas pirms čempionāta sākuma: “Vai valstij ir jāatbalsta pasākumi, kurus liela daļa sabiedrības nevar atļauties apmeklēt?”

foto: Ekrānuzņēmums
"Neesmu ļoti kaislīgs sporta fans, bet man patīk sporta spēles vērot televīzijā vai bārā, kur nav jāizdod ļoti daudzi simti eiro par biļetēm. Un tas ir liels, interesants un pozitīvs pārdzīvojums," savas pārdomas noslēdz zinātnieks.

Latvijā ir gana daudz pasākumu, piemēram, arī Dziesmu svētki, uz kuriem viena vai otra iemesla dēļ visi netiek. Vienā gadījumā biļetes ir par dārgu, citā atkal skatītāju vietu skaits ir ierobežots. Bet visi šāda veida lielie pasākumi valstij būtu obligāti jāatbalsta, saka Mārcis Auziņš: “Tās ir tādas lietas, kurās mēs kā tauta esam kopā, esam vienoti, neatkarīgi no tā, ko pirms tam virtuvē esam runājuši par politiku, un tas ir ļoti, ļoti svarīgi”.

Tomēr, runājot par hokeju, profesoram pašreizējā ģeopolitiskā situācija liek aizdomāties, jo Latvijas slavenākajai hokeja komandai “Dinamo” kājas aug no PSRS iekšlietu sistēmas sporta kluba un pēc tam tā iesoļojusi Kontinentālajā hokeja (Krievijas) līgā. Tāpēc viņš tā īpaši nav simtprocentīgi pārliecināts, cik labi vai slikti konkrētajā brīdī ir atbalstīt hokeju, ņemot vērā arī to, ka Latvijas Hokeja federācijas vadības “biogrāfija” nav “tīra”. Tāpat arī jāņem vērā, ka lielais sports ir komercpasākums un jāvēro, vai kāds uz tā rēķina negrib pārāk iedzīvoties.

Bet tas neattiecas uz pozitīvajām emocijām. “Neesmu ļoti kaislīgs sporta fans, bet man patīk sporta spēles vērot televīzijā vai bārā, kur nav jāizdod ļoti daudzi simti eiro par biļetēm. Un tas ir liels, interesants un pozitīvs pārdzīvojums,” savas pārdomas noslēdz zinātnieks.

Kā Andrejs Ērglis, Mārcis Auziņš un Jurģis Liepnieks vērtē izvērtušās diskusijas par dārgajām hokeja biļetēm un valsts spējām atbalstīt lielos pasākumus, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.