Sabiedrība
2023. gada 25. aprīlis, 09:40

Lielais jautājums: "Vai valstij jāatbalsta pasākumi, kurus liela daļa sabiedrības nevar atļauties apmeklēt?"

Jauns.lv

Lielu sporta pasākumu rīkošana valstij izmaksā miljonus. Neraugoties uz lielajām izmaksām biļetes uz hokeja čempionātu Rīgā ar Latvijas izlases piedalīšanos vidēji maksā vairāk nekā 100 eiro un līdzjutēji ar to ir neapmierināti, jo Somijas Tamperē, kur notiks otras čempionāta grupas spēles uz dažām spēlēm ar Somijas izlases piedalīšanos biļetes ir lētākas. Vai valstij ir jāatbalsta pasākumi, kurus liela daļa sabiedrības nevar atļauties apmeklēt, Jauns.lv jautāja profesoram Mārcim Auziņam, ārstam Andrejam Ērglim un rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Visi trīs viedokļu līderi uzskata, ka valstij obligāti jāatbalsta lieli sporta un kultūras pasākumi, tostarp arī gaidāmais pasaules hokeja čempionāts, kaut arī daudzi nevarēs atļauties to apmeklēt klātienē.

Jurģis Liepnieks uzsver, ka šis noteikti ir pasākums ar plus zīmi valsts budžetam. Andrejs Ērglis teic, ka smēķētāji mierīgi var aiziet uz hokeja čempionātu, nenopērkot padsmit cigarešu paciņas, bet Mārcis Auziņš saka, ka nav nekādas vainas hokeju vērot televizorā.  

Rakstnieks Jurģis Liepnieks: "Pasākums ar plus zīmi"

Rakstnieks Jurģis Liepnieks uzskata, ka valstij obligāti jāatbalsta lielie sporta pasākumi, lai arī liela daļa sabiedrības nevar iegādāties dārgās biļetes uz tiem, kā tas ir piemēram, saistībā ar pēc trim nedēļām Latvijā un Somijā gaidāmo pasaules hokeja čempionātu. Somijā gan biļetes ir lētākas, jo tur valsts tām nepiemēro PVN.

Jurģis Liepnieks saka, ka Latvijā ir nostiprinājusies prakse, ka valsts atbalsta Latvijā notiekošos pasaules un Eiropas čempionātus visos sporta veidos. Un tas nav lēti, piemēram, 2025. gadā gaidāmais Eiropas basketbola čempionāts mums jau izmaksājis vairākus miljonus eiro.

“Tā ir stabili pieņemta prakse atbalstīt šāda līmeņa pasākumus, un ir daudz iemeslu, kāpēc tas ir būtiski. Pirmāmkārtām, tas ir valsts reklāmas pasākums. Tas viennozīmīgi ir pasākums ar plus zīmi valsts budžetam – gan saistībā ar biļetēm piemēroto PVN likmi, gan tūristu un sportistu izmitināšanu un ēdināšanu. Tie ir tīrie ienākumi valsts budžetam, ekonomikai un pilsētai. Jo vairāk šādu pasākumu, jo valstij labāk no visiem iespējamiem viedokļiem,” teic Jurģis Liepnieks.

Analizējot to, kāpēc pie mums biļetes dārgākas nekā Somijā, rakstnieks kā galveno iemeslu min to, ka Somijā biļetēm uz šo hokeja čempionātu netiek piemērots PVN (pievienotās vērtības nodoklis), bet mūsu valdība šādu lēmumu nav spējusi pieņemt. Līdz ar to arī biļetes uz Tamperes spēlēm ir par piektdaļu lētākas.

Vienlaikus viņš atgādina, ka arī sporta federācijas, rīkojot šādus čempionātus, grib nopelnīt; un tas ir labi, jo nauda jau netiek “izkaisīta vējā”, bet piemēram, tiek atvēlēta jaunatnes sporta attīstībai.

foto: Publicitātes
Andrejs Ērglis, Jurģis Liepnieks un Mārcis Auziņš.

Ārsts Andrejs Ērglis: nenopērciet 12 cigarešu paciņas un ejiet uz hokeju!

“Man ļoti riebjas, ka šādas lietas tiek izmantotas kaut kādu politisko mērķu sasniegšanai,” par ažiotāžu un diskusijām, kuras izraisījušās dārgo hokeja čempionāta biļešu sakarā, saka ārsts kardiologs Andrejs Ērglis. Nerīkot šāda veida pasākumu būtu drausmīga nabadzības apliecinājuma izrādīšana sev un savai valstij, saka mediķis.

Šāda veida pasākumi jārīko, kaut arī mēs neesam tik pietiekami bagāti, kā, piemēram, Somija vai Zviedrija. “Tas ir ceļš, kā mēs savu valsti padarīsim redzamāku, attīstīsim veselīgu dzīvesveidu, kaut arī profesionāls sports pats par sevi nav veselīgs, bet tā ir lieta, kas mums rāda, kā pareizi rīkoties. Ne visi puišeļi, kas tagad trenējas, būs profesionāli sportisti, bet viņi būs labi cilvēki,” teic mediķis un turpina:

“Apskatīsim cik maksā viena cigarešu paciņa. Tad nenopērkot 12 cigarešu paciņas… (var aiziet uz hokeju)”.

Runas par to, ka biļetes ir pārāk dārgas drīzāk ir sporta antipropaganda. Rīkot šādus lielus pasākumus valstij ir ārkārtīgi izdevīgi netiešo ieguvumu dēļ: būs labi gan mūsu aviokompānijai “airBaltic”, gan viesnīcas būs piepildītas. Caur vienu hokeja čempionātu mēs labāk parādīsim Latviju nekā caur tūkstošu tūkstošiem bukletiņu, kuros Latviju reklamēsim kā ceļojumu galamērķi.

Tai pašā laikā Andrejs Ērglis saprot, ka ir vesela rinda cilvēku, kuri neatbalsta sportu kā tādu. To viņš piedzīvo, strādājot universitātē, kurā viņam jāaizstāv tas, ka pie augstskolas jābūt sporta mājai ar visām no tām izrietošajām sekām; viņam jādiskutē par aksiomātiskām lietām. Un, nodarbojoties ar sportu, mums būs mazāk vajadzīgi medicīnas pakalpojumi, savas pārdomas noslēdz Andrejs Ērglis.

Profesors Mārcis Auziņš: "Ja nevari nopirkt – skaties televizorā"

“Izklausās nedaudz skarbi, bet – ja nevari nopirkt biļeti, skaties televizorā. Pieļauju, ka par šiem vārdiem daudzi sporta entuziasti uz mani var apvainoties,” teic fizikas profesors, kādreizējais Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Latvijā ir gana daudz pasākumu, piemēram, arī Dziesmu svētki, uz kuriem viena vai otra iemesla dēļ visi netiek. Vienā gadījumā biļetes ir par dārgu, citā atkal skatītāju vietu skaits ir ierobežots. Bet visi šāda veida lielie pasākumi valstij būtu obligāti jāatbalsta, saka Mārcis Auziņš: “Tās ir tādas lietas, kurās mēs kā tauta esam kopā, esam vienoti, neatkarīgi no tā, ko pirms tam virtuvē esam runājuši par politiku, un tas ir ļoti, ļoti svarīgi”.

Tomēr, runājot par hokeju, profesoram pašreizējā ģeopolitiskā situācija liek aizdomāties, jo Latvijas slavenākajai hokeja komandai “Dinamo” kājas aug no PSRS iekšlietu sistēmas sporta kluba un pēc tam tā iesoļojusi Kontinentālajā hokeja (Krievijas) līgā. Tāpēc viņš tā īpaši nav simtprocentīgi pārliecināts, cik labi vai slikti konkrētajā brīdī ir atbalstīt hokeju, ņemot vērā arī to, ka Latvijas Hokeja federācijas vadības “biogrāfija” nav “tīra”. Tāpat arī jāņem vērā, ka lielais sports ir komercpasākums un jāvēro, vai kāds uz tā rēķina negrib pārāk iedzīvoties.

Bet tas neattiecas uz pozitīvajām emocijām. “Neesmu ļoti kaislīgs sporta fans, bet man patīk sporta spēles vērot televīzijā vai bārā, kur nav jāizdod ļoti daudzi simti eiro par biļetēm. Un tas ir liels, interesants un pozitīvs pārdzīvojums,” savas pārdomas noslēdz zinātnieks.

Kā Andrejs Ērglis, Mārcis Auziņš un Jurģis Liepnieks vērtē izvērtušās diskusijas par dārgajām hokeja biļetēm un valsts spējām atbalstīt lielos pasākumus, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.