foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Krievijas bēgļu bizness Latvijā: rekets un slepkavība
Sergejs Aleksejevs dēvējās par finansistu, mecenātu un bēgli no Krievijas, bet viņa darbība bijusi krimināla.
112
2023. gada 20. marts, 05:21

Krievijas bēgļu bizness Latvijā: rekets un slepkavība

Jauns.lv

Valsts policija rosinājusi prokuratūrai uzrādīt apsūdzību diviem Krievijas pilsoņiem par Baltkrievijas pilsones nolaupīšanu un slepkavību 2019. gadā Saulkrastos. Noziedznieki Latvijā bija saņēmuši bēgļa statusu un centušies izspiest naudu cēlu mērķu aizsegā.

Irina Minvaļejeva (40) pazuda 2019. gada 3. oktobrī Saulkrastos, izmeklēšanā policija noskaidroja, ka sieviete kļuvusi par nozieguma upuri. Uzņēmēju nolaupīja, cerot gūt finansiālu labumu, tostarp ar viltotu pilnvaru piesavināties viņas īpašumus, bet plāns neizdevās, un sievieti nogalināja.

Uzdodas par dzīvokļu pircējiem

Pagājušā gada aprīlī un septembrī likumsargi aizturēja 1956. un 1984. gadā dzimušus Krievijas pilsoņus, kuriem ir bēgļu statuss Latvijā, abi ir apcietinājumā. Noziegumā iesaistīti arī trīs Ukrainas pilsoņi, turpinās sadarbība ar šīs valsts tiesībsargājošām iestādēm, lai viņus sauktu pie atbildības.

Pēc portāla “Kompromat.lv” ziņām, aizturētie ir Sergejs Aleksejevs un viņa dēls Mihails Aleksejevs. Minvaļejevas bizness bija dzīvojamais komplekss “Sun Republic” Saulkrastos, kur viņai piederēja 30 dzīvokļu. Pēc nelaiķes tuvinieku stāstītā “Kompromat.lv”, sākotnēji Aleksejevi šeit ieradās, uzdodoties par pircējiem.

Pēc divu vai trīs dzīvokļu apskates viņi paziņojuši, ka patiesībā meklē atbalstu viņu “Latvijas atjaunošanas biedrībai” – naudas ziedojumus un informācijas izplatīšanu “Sun Republic” iemītniekiem. Minvaļejeva atteica un informāciju par viesiem nodeva kompleksa apsardzei. Biedrības dibinātāji ir Krievijas pilsoņi, Sergeja sieva Oksana Aleksejeva un dēls Mihails.

foto: bezvests.lv / Facebook
Irinu Minvaļejevu nolaupīja un nogalināja.

Draud radīt problēmas

Tomēr 2018. gadā Sergejs Aleksejevs atkal piedāvāja tikties. Tobrīd internetā bija daudz rakstu par minēto biedrību un Ukrainas pretterorisma operācijas dalībnieku rehabilitācijas centru Skultē Saulkrastu pusē. Publikācijas gan bija visai negatīvas.

Saruna sākusies ar draudiem – uzņēmējas pienākums esot palīdzēt viņu organizācijai, izrādīt lojalitāti Latvijai un demokrātijas vērtībām, pretējā gadījumā būšot problēmas ar uzturēšanās atļauju un varot atņemt biznesu.

Sergejs Aleksejevs pieprasījis “Sun Republic” iedzīvotāju kontaktus, lai vērstos pie viņiem, bet saņēmis atteikumu. Tomēr gluži kā krievu demokrātijas tēvs no “12 krēsliem” viņš bija neatlaidīgs – 2019. gada jūlijā Irina viņu sastapa kompleksa teritorijā apzvanām dzīvokļus. Saruna bija asa, vīrietis draudēja baltkrievietei ar izraidīšanu no Latvijas.

Pēdējā tikšanās ar klientu

Tajā pašā mēnesī ar Minvaļejevu sazinājās kāds Arkādijs Šlosbergs, interesējoties par dzīvokļa pirkumu. E-pasta vēstulēs viņš uzdevās par pirmspensijas vecuma Krievijas ierēdni, rakstīja literāri labi, bet tikties ieradās 33 līdz 37 gadu vecs sportiskas miesasbūves vīrietis ar diezgan vienkāršu valodu. Viņš pievērsa uzmanību videonovērošanai un izteicās, ka kameras uzstādītas nepareizi, ir aklā zona.

Uzņēmēja iedeva datus par īpašumu, vairākas reizes klients pieteica vizīti, solījās ierasties ar sievu, bet vienmēr atcēla. Galu gala viņi satikās 3. oktobrī pusčetros pēcpusdienā, Minvaļejeva parādīja īpašumu, plkst. 16.09 pavadīja klientu no kompleksa un pazuda.

foto: Sun Republic
Mājokļu komplekss “Sun Republic” Saulkrastos. Īpašumu tirgotāji šeit pievērsās Krievijas un citu trešo valstu klientiem, solot palīdzību nokārtot uzturēšanās atļauju. Savu biznesa iespēju te saskatījis arī Sergejs Aleksejevs.

Novērošanas kamerās bija redzams, ka viņi izgājuši uz ceļa un devušies Skultes virzienā. Šlosberga telefons bija izslēgts vai ārpus zonas. Atklājās, ka no šā numura Stavropoles pilsētas oficiālajā mājaslapā un vietnē Staž.rf ievietots sludinājums, ka meklē pārstāvi Krievijā “Latvijas atdzimšanas biedrībai” – te arī parādījās saikne ar minētajiem darboņiem.

Advokāta ģimenei sola nolaist asinis

Minētā biedrība ar cēlajiem mērķiem celt Latviju un palīdzēt ukraiņiem reģistrēta garāžā Carnikavā. Sergejs Aleksejevs dēvējās par finansistu, mecenātu un bēgli no Krievijas, stāstīja, ka raksta grāmatu “Okupanta grēksūdze” par krievu cilvēka dvēseles ciešanām, kurš apzinājies vainu par Latvijas okupāciju. Viņa reālā darbība vairāk atgādina Ostapu Benderu un viņa izpalīgu Kisju, tikai daudz agresīvāk.

2018. gadā ar iesniegumu Saulkrastu policijā vērsās Krievijas advokāts, trīs bērnu tēvs Aleksejs Kirejevs, apgalvojot, ka Sergejs Aleksejevs izspiež naudu, draudot izrēķināties ar viņu un ģimeni. “Tev un taviem izdzimteņiem asinis nolaidīsim visur, kur tiksim klāt,” – šādu vēstījumu e-pastā Aleksejevs nosūtījis savam kaimiņam Carnikavā.

Vēstulē bija apgalvots, ka advokāts lielveikalā solījis pa 1000 eiro katram Ukrainas pretterorisma operācijas varonim rehabilitācijas centrā, un Aleksejevs pieprasījis atbilstīgi skaitam 48 000 eiro ziedojumu, ko pārskaitīt “Latvijas atdzimšanas biedrībai”: “Var uzreiz, var pa daļām, bet līdz brīnišķīgās Latvijas simtgadei – obligāti!”

Nākamajā dienā Sergejs Aleksejevs ar divriteni nobraucis garām Kirejeva mājai un ar nenoskaidrotu priekšmetu imitējis šaušanu advokāta un viņa piecgadīgā dēla virzienā.

Vienā kamerā ar Lindermanu

Latvijas Ukraiņu kongresa agrākais vadītājs Mikola Pavļuks intervijā LTV7 par Sergeju Aleksejevu izteicās bez aplinkiem: “Tas ir kārtējais afērists. Man ir smagi par to runāt, jo Ukrainā rit karš un iet bojā cilvēki. Izmantot šodien tādas metodes ir nepieļaujami.”

Papildus jau sastrādātajam 2019. gadā Sergeju Aleksejevu aizturēja par bērnu pornogrāfiju.

Pagājušajā gadā jau cietumā viņš apmēram mēnesi pavadījis vienā kamerā ar rašisma piekritēju Vladimiru Lindermanu, kurš aizturēts par Krievijas agresijas un kara noziegumu Ukrainā slavināšanu.

Savā “Facebook” lapā Lindermans raksta: “Lielā kamerā, paredzētā astoņiem cilvēkiem, mēs bijām pieci. Bet oponents izrādījās Sergejs Aleksejevs. (..) Starp mums notika dažas vieglas vārdiskas sadursmes par aktuāliem tematiem. Uzvaru ar kameras biedru vienbalsīgu viedokli piešķīra man.”

Aleksejevs esot par sevi izteicies kā par politisko represiju upuri, kuru arī Latvijā sasniegusi Krievijas Federālā drošības dienesta garā roka. Kā ir patiesībā, lems Latvijas tiesa.