Sabiedrība
2023. gada 16. marts, 07:18

Pēteris Šmidre par VID: "Dienests pārvērties par represīvu mehānismu"

Jauns.lv

"Paskatieties, kāda māja ir Valsts ieņēmumu dienestam un kāda tā ir Aizsardzības ministrijai. Māja tiem, kuri mūs aizsargā, ir daudz mazāka nekā tiem, kuri mums uzbrūk," tēlaini Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lomu un ietekmi vērtē uzņēmējs Pēteris Šmidre. Pēc viņa ieskata VID ir kļuvis par represīvu mehānismu.

Valsts ieņēmumu dienests pēdējā laikā piedzīvojis vairākus triecienus savai reputācijai. Pēdējos gados ierosināti vairāki desmiti kriminālprocesi pret VID darbiniekiem par korupciju. Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs no darba atstādināja VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, kura nu savu amatu atguvusi, savukārt presē parādās intervijas ar bijušiem VID darbiniekiem, kuru teiktais rada lielu šaubu ēnu pār iestādi, kas atbild par mūsu nodokļu iekasēšanu.

Pēteris Šmidre uzsver, ka kritizējot VID, viņš nekritizē vis cilvēkus, kas šajā iestādē strādā, bet gan pašu sistēmu. VID darbinieki ir nonākuši “grūtā situācijā”:

“Situācija valstī diemžēl izveidojusies tāda, ka no vienas puses valsts cilvēkiem grib atņemt naudu, bet cilvēki, protams, ja viņiem kaut ko grib atņemt, to grib noslēpt. Līdz ar to VID nav tādā patīkamā pozīcijā, darbs tajā nav patīkams.

foto: Publicitātes
"Kā saka santehnikā – te ar poda remontu nepietiks, jāmaina sistēma," rezumē uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Ļoti nepatīkama tendence ir tā, ka VID var izmantot kā represīvu mehānismu. Pie ļoti sarežģītas nodokļu sistēmas, sarežģītiem noteikumiem, kurus pēc būtības var traktēt dažādi, VID pārvērties par mehānismu, ar kuru pēc būtības jebkuram individuāli vai kolektīvi var uzbrukt, viņu izputināt, sataisīt kādas nepatikšanas”.

Situāciju, protams, var atrisināt, ja grib. Pirmām kārtām jāizdara tas par ko jau sen runāts – jāvienkāršo nodokļu sistēma, jāpataisa tā vienkāršāka, caurspīdīgāka un saprotamāka. Tagad mazajiem un mikrouzņēmumiem “uzkrāmēta” tāda sistēma, kur viens strādā, bet trīs nodarbojas ar atskaitēm.

Pēteris Šmidre ironizē, ka finanšu ministra pasludinātais, ka nākamo valsts budžetu taisīsim pēc principa – apzināsim visas vajadzības, izstrādāsim budžetu un tad tam salasīsim naudu, nozīmē, ka mēs jau pēc gada dzīvosim komunismā, jo tā saimnieciskās darbības princips taču bija – no katra pēc iespējām, katram pēc vajadzības.

“Kā saka santehnikā – te ar poda remontu nepietiks, jāmaina sistēma,” rezumē uzņēmējs.

Kā Pēteris Šmidre, Mārcis Auziņš un Jurģis Liepnieks vērtē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lomu un ietekmi, skatieties video.