Sabiedrība
2023. gada 3. marts, 06:57

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par ievērojamākajiem Latvijas premjeriem uzskata Godmani un Repši

Jauns.lv

Vairāk nekā 32 gadu laikā kopš Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas Latvijā bijuši 14 ministru prezidenti. Vairāku premjeru vārdus mēs pat vairs neatceramies, bet divu valdības vadītāju vārdi ir trekniem burtiem ierakstīti Latvijas vēsturē. Tie ir Ivars Godmanis un Einars Repše. Uzņēmējs Pēteris Šmidre skaidro, kādēļ.

13. Saeimā apstiprinātā Krišjāņa Kariņa valdība bija pirmā pēc valsts neatkarības atjaunošanas, kura nostrādāja visu termiņu (no vēlēšanām līdz vēlēšanām – četrus gadus). Tas gan nenozīmēja to, ka dažādu iemeslu dēļ nemainījās ministri. Tādēļ, atskatoties uz valdību darbu, Jauns.lv viedokļu līderim – uzņēmējam Pēterim Šmidrem jautāja, kurš atjaunotās Latvijas laikā bijis labākais valdības ministrs.

Pēteris Šmidre izvairās vērtēt katra atsevišķa ministra darbu, bet gan vērtē premjerministrus, jo tieši no viņiem atkarīgas izmaiņas valstīs. Un šajā sakarā jāizceļ divi premjerministri – Ivars Godmanis (valdības vadītājs no 1990. līdz 1993. gadam, pēc tam arī no 2007. līdz 2009. gadam) un Einars Repše (ministru prezidents no 2002. līdz 2004. gadam), kuru laikā mūsu valstī notikušas ļoti lielas izmaiņas

foto: Rojs Maizītis
Pēteris Šmidre izvairās vērtēt katra atsevišķa ministra darbu, bet gan vērtē premjerministrus, jo tieši no viņiem atkarīgas izmaiņas valstīs.

Par Ivara Godmaņa pirmo premjerēšanas laiku uzņēmējs saka: “Viņa laikā notika ne tikai izmaiņas, bet gan norisinājās valsts celtniecība: veidojās jaunas institūcijas, attiecības un saimniecība. Tāpēc domāju, viņš ir tā personība, kura jāizdala no visiem pārējiem, jo pēc būtības (viņa laikā) tika paveikts milzīgs darbs – no jauna piedzima mūsu valsts”.

Protams, ne viss tolaik noritēja ideāli, atzīst Pēteris Šmidre, piemēram, mūsu ekonomiskā darbība nonāca ne visai tīra biznesa rokās, parādījās tāds jēdziens kā oligarhi. Nākamais ministru prezidents, kurš būtu jāizceļ, ir Einars Repše, par kura laiku Pēteris Šmidre teic:

“Lai kā arī tur gāja/negāja, bet viņam tomēr izdevās to oligarhisko ekonomiku salauzt. Tās bija ļoti lielas pārmaiņas. Gāja grūti, smagi, arī viņam pašam. Ja viņam nevar piešūt krimināllietu, kaut ko izdarīt, ko dara sabiedrība? Paliek vienīgais variants politikā – pataisīt cilvēku par idiotu, kas arī sekmīgi tika izdarīts. Tas pats savā ziņā turpinājās ar Valdi Zatleru (Latvijas prezidents no 2007. līdz 2011. gadam) , kurš arī par asu rīkojās”.

Savukārt par premjeriem, kuri ministru prezidenta krēslā nosēdējuši visilgāk, uzņēmējs saka: “Pat atcerēties nevaram, ko viņi darījuši. Jo klusāk un mierīgāk tu sēdi, jo vairāk tu nedari, tev, kā saka, ir cerība ilgāk nosēdēt savā vietā. No vienas puses tas ir dabiski, bet no otras puses kaut kā nožēlojami. Bet tāda nu mums šodien ir tā sistēma…”

Kā Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē ministru darbu, skatieties Jauns.lv video.