112
2023. gada 1. marts, 10:16

VIDEO: avārija Pļavniekos kādam "Tesla" lietotājam izmaksā 25 000 eiro

Jauns.lv

Latvijā izveidotā "Tesla" koplietošanas platforma "OX Drive" norāda, ka brīvdienās Rīgā, Pļavniekos notikušais ceļu satiksmes negadījums ar vainīgā autovadītāja bēgšanu no Valsts policijas izraisīts ar koplietošanas automašīnu, kuru vadījis transportlīdzekļa vadītājs ar citas personas identitāti un alkohola reibumā. "OX Drive" uzsver, ka platformas lietotāja identitātes nodošana citam cilvēkam ir kategoriski aizliegta un ir viens no smagākajiem pārkāpumiem, tāpēc personai, kas to apzināti izdarījusi un kā rezultātā noticis ceļu satiksmes negadījums, soda apmērs pēc šī brīža aprēķiniem varētu sastādīt 25,5 tūkstošus eiro.

Juhan Kaarma, "OX Drive" līdzdibinātājs: “Ir tikai daži gadījumi, kad mēs esam bargi pret mūsu platformas lietotājiem, un viens no tiem ir lietotāja identitātes nodošana citai personai. Koplietošanas platformu pasaulē pieredze rāda, ka šādos gadījumos autovadītājs izturas pret transportlīdzekļa vadīšanu bezatbildīgi – bieži tam nav tiesību vai tās ir atņemtas, vada transportlīdzekli alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, izdara būtiskus un pat ceļu satiksmē bīstamus pārkāpumus, piemēram, apzināti neievēro ceļu satiksmes noteikumus, negadījuma gadījumā pamet notikuma vietu un neuzņemas atbildību. Parasti tie ir jaunieši. Savukārt identitātes nodošana ir ne tikai “izpalīdzēšana” ģimenes loceklim vai draugam, bet pasaules prakse rāda, ka tas mēdz būt arī sava veida bizness, pārdodot platformas lietošanas tiesības tālāk un par to saņemot atlīdzību.”

foto: OX drive
Avarējusī koplietošanas "Tesla" automašīna.

Par Rīgā brīvdienās izraisīto ceļu satiksmes negadījumu atbildība par zaudējumu segšanu un pārkāpumiem būs jāuzņemas platformā reģistrētajam 2001. gadā dzimušajam lietotājam, kurš nodevis citai personai piekļuvi transportlīdzekļa vadīšanai. Par konta nodošanu citai personai paredzēts sods 1000 eiro apmērā, par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā – 2500 eiro, par pārgalvīgu braukšanu – 3000 eiro, par negadījuma vietas pamešanu – 1000 eiro. Reģistrētajam lietotājam būs arī jāatlīdzina transportlīdzeklim nodarītie zaudējumi – aptuveni 18 tūkstošu eiro apmērā. Kopējā summa, kas neapdomīgajam jaunietim būs jāatlīdzina, šobrīd sastāda ap 25 500 eiro.

foto: OX drive
Avarējusī koplietošanas "Tesla" automašīna.

Kopš pērn jūlijā Latvijā izveidotā platforma uzsāka darbību, šī ir otrā nopietnā avārija. Jāuzsver, ka šajā laika posmā koplietošanas platformu lietojuši vairāk nekā 20 tūkstoši autovadītāju, nobraucot ar platformas "Tesla" transportlīdzekļiem vairāk nekā miljons kilometru un ietaupot 110 tonnas CO2 emisijas.

foto: OX drive
Avarējusī koplietošanas "Tesla" automašīna.

Par platformas lietotāju var kļūt tikai persona, kurai ir autovadītāja apliecība un noteikts braukšanas gadu stāžs. Reģistrējoties platformā, tās lietotāji apņemas nomas laikā tikai paši vadīt transportlīdzekli, nenododot šīs tiesības citai personai vai citam platformas lietotājam.

"OX Drive" atgādina, ka automašīnu vadīšana alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē ir aizliegta, bet, ja koplietošanas automašīnu lietošanas noteikumi tiek pārkāpti šādā veidā, tad par izraisītu ceļu satiksmes negadījumu tiek piemērota ne tikai likumā noteiktā kriminālatbildība, bet arī - koplietošanas platformas regresa prasība, kas tiek vērsta pret reģistrēto lietotāju.

Saskaņā ar Krimināllikumu transportlīdzekļa vadīšana apreibinošo vielu ietekmē un ceļu satiksmes negadījuma izraisīšana var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu līdz pat 5 gadiem, ja negadījums nav bijis ar letālām sekām.