foto: Ekrānuzņēmums no Aigars Meždreijs/Facebook.com
Zinātniekiem skaidrs no kurienes atpeldējis Ķesterciemā izskalotais delfīns
Aigara Meždreija pamanītais delfīns bija izskalots no jūras Ķesterciema pludmalē.
Sabiedrība
2023. gada 27. februāris, 17:11

Zinātniekiem skaidrs no kurienes atpeldējis Ķesterciemā izskalotais delfīns

Jauns.lv

Nedēļas nogalē Ķesterciema pludmalē izskalotais pudeļdeguna delfīns jeb afalīna, visticamāk, ir atpeldējis no Dānijas krastiem, intervijā Latvijas radio atklāja Valsts zinātniskā institūta “BIOR” pētnieks Didzis Ustups.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Ķesterciema pludmales apmeklētājiem 25. februārī pavēries ļoti rets un nepatīkams skats. Aigara Meždreija uzņemtajā bildē redzams miris delfīns, kas izskalots no jūras Ķesterciema pludmalē. Citos kadros redzams, ka dzīvnieka mirstīgās atliekas ar traktora palīdzību tiek novietotas uz paletes, lai tās varētu aizvest prom no pludmales zonas.

“Pie mums vērsās Dabas aizsardzības pārvalde un Engures pašvaldība ar lūgumu precizēt informāciju par izskaloto afalīnas jeb pudeļdeguna delfīna līķi,” atklāj Ustups. Pētnieki noskaidrojuši, visticamāk, ka konkrētais 40 gadus vecais īpatnis ir savulaik no Skotijas piekraste ar vēl pieciem delfīniem devies dzīvot uz Dānijas piekrasti. Ustups atklāj, ka konkrētajai delfīnu sugai katram īpatnim ir unikāla spura, un citvalstu pētnieki savulaik jau bija identificējuši šo delfīnu kuram pat tika dots vārds “Rezgalis”. “Šim īpatnim uz  muguras spuras aizmugurējā daļā ir griezums. Pēc tā tad viņš jau ir diezgan viegli atpazīstams no pārējiem saviem sugas brāļiem,” stāsta Ustups. No viņa teiktā noprotams, ka dāņu pētnieki ir apstiprinājuši pazīmes, kas liecina par konkrēto delfīnu.

Viņš arī norāda, ka delfīna līķis pašlaik tiek transportēts uz zinātnisko institūtu “BIOR”, kur tiks veikta detalizēta sekciju un bioloģiskās analīzes, lai saprastu kādā kondīcijā bijis bojā gājušais delfīns.

Viņš arī atklāj, ka bojā gājušais delfīns savulaik no Skotijas piekrastes nezināmu iemeslu dēļ devies ar vairākiem sugas brāļiem uz Dānijas piekrasti, kur kļuva par nacionāla mēroga slavenību, jo arī tur delfīni ir salīdzinoši reta parādība. Dānijā pat esot izstrādāts ētikas kodekss nirējiem un citiem delfīnu vērotājiem, lai neizdarītu kaitējumu delfīnu sugai.

Tagad zinātniekiem jānoskaidro, kāpēc pudeļdeguna delfīns jeb afalīna devās Baltijas jūrā un kas izraisīja dzīvnieka bojā eju.