Sabiedrība
2023. gada 9. februāris, 07:28

Uzņēmējs Pēteris Šmidre: latviešiem spēja strādāt kvalitatīvi jau ir ģenētiski ielikta: galvenais, lai politiķi netraucē

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre politiķus brīdina pārāk neiejaukties biznesa vides veidošanā, spriežot par to, kura tautsaimniecības nozare Latvijā būtu jāatbalsta pirmām kārtām, lai mēs – gan sabiedrība kopumā, gan katrs individuāli - sasniegtu attīstītāko valstu dzīves līmeni. Viņš teic, ka attīstības perspektīvā jāorientējas uz visām nozarēm.

Saeimas apstiprinātais Latvijas izaugsmes modelis paredz, ka galvenais resurss, lai panāktu visas sabiedrības un katra indivīda dzīves līmeņa celšanos ir iedzīvotāju gudrība un zināšanas. Līdz ar to arī jautājums - kuras tautsaimniecības nozares attīstība ar mūsu zināšanām un gudrību būtu jāceļ, lai mēs nostiprinātos pasaules attīstītāko valstu “klubiņā”?

foto: Ekrānuzņēmums
Kāda nozare jāattīsta jau noteiks paši uzņēmēji, nevis "no augšas" – politiķi, jo viņiem gar to neesot nekādas darīšanas, pārliecināts Pēteris Šmidre.

Kāda nozare jāattīsta jau noteiks paši uzņēmēji, nevis “no augšas” – politiķi, jo viņiem gar to neesot nekādas darīšanas, pārliecināts Pēteris Šmidre. Uzņēmējs to saka pēc savas pieredzes:

“Kādreiz dibināju radio stacijas un bija visādi, kas gribēja šīs lietas pamenedžēt. Un viņiem bija viena ļoti nopietna slimība. Viņi gribēja ietekmēt radio repertuāru. Visi menedžeri domāja, ka viņiem ir ļoti laba muzikālā gaume un teica: tagad spēlēsim to un šito. Tikai ļoti nopietni un labi menedžeri saprata to, ka viņiem galīgi nevajag līst iekšā repertuārā, neskatoties uz to, kāda viņiem ir muzikālā gaume un ko viņi saprot no mūzikas. Tam (biznesam – red.) visam nav nekas kopīgs ar radiostacijas repertuāru”.

Tas ir tāpat, ka valsti nevar vadīt kā uzņēmumu, tieši tāpat kā otrādi - uzņēmumu nevar vadīt kā valsti”.

Kā piemēru viņš min enerģētikas jomu, kas tagad ir topā, un visi tagad tajā “skrien kaut ko būvēt”. Un ne jau tāpēc, ka uzņēmēji paši tā izdomājuši, bet gan tāpēc, ka sapratuši, ka šai nozarei ir valsts finansējums. Valsts jau kādā brīdi var kādu uzņēmumu vai nozari izvest ārā no krīzes, bet tas, kas būs mākslīgi izvilkts, tas ilgi nenodzīvos, rezumē Pēteris Šmidre un saka, ka mēs savu izaugsmi varam nodrošināt ar kvalitāti, jo uzņēmējprāt latviešiem spēja strādāt kvalitatīvi jau ir ģenētiski ielikta. Un valsts uzdevums uzņēmējdarbībai veidot atbilstošas iespējas, vidi un kvalitāti.

Kā Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē mūsu tautsaimniecības iespējas, un kas būtu jādara, lai stiprinātu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, skatieties Jauns.lv video.