Sabiedrība
2023. gada 8. februāris, 05:18

Eksprezidents Guntis Ulmanis atkal uz kājām! Viņš apmeklējis Kārlim Ulmanim veltītās ekspozīcijas atklāšanu. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc ilgstošām veselības problēmām, kas neļāva eksprezidentam Guntim Ulmanim doties ārpus mājām un parādīties sabiedrībā, viņš atkal izgājis publikā 28. janvārī, piedaloties līdz šim vērienīgākās ekspozīcijas atklāšanā, kas bija veltīta viņa vectēva brālim – Kārlim Ulmanim, pirmskara Latvijas “Tautas vadonim” veltītajā muzejā Dobeles novada Bērzes pagasta “Pikšās”.

Jauns.lv janvārī rakstīja, ka bija bažas par Gunta Ulmaņa veselību. Viņš žurnālam “Kas Jauns” atklāja, ka ļoti vēlējies noskatīties Dailes teātrī nesen iestudēto izrādi par savu priekšteci un radinieku Kārli Ulmani - iestudējumu “Kur pazuda valsts”. Viņš uz teātri pat ļoti labprāt būtu gājis, tāpat ar prieku atsauktos arī citiem uzaicinājumiem uz saviesīgiem vai kultūras pasākumiem, taču toreizējā veselības stāvokļa dēļ tas nebija iespējams. 83 gadus vecais eksprezidents teica: “Faktiski ir tā, ka patlaban vēl nekur nevaru aiziet.”

foto: Kārļa Ulmaņa muzejs "Pikšas"
Pēc pusotru gadu ilgušām veselības problēmām, kas radās pēc smagas autoavārijas, eksprezidents Guntis Ulmanis atkal izgājis sabiedrībā, apmeklējot savam radiniekam Kārlim Ulmanim veltītās ekspozīcijas atklāšanu.

2021. gada vasaras izskaņā viņš piedzīvoja šausmīgu autoavāriju, pēc kuras bija uz dzīvības un nāves robežas. Viņš četrus mēnešus ārstējās slimnīcā, taču traumu dēļ patstāvīgi nespēja pārvietoties un nonāca ratiņkrēslā. Pateicoties paša cīņassparam, mediķu rūpēm un nopietnai, ilgstošai rehabilitācijai, tomēr kaut cik atguva spēju pārvietoties uz paša kājām.

Guntis Ulmanis par to, kam nevajadzētu ļauties

“Kas Jauns” rakstīja, ka pārvietošanās spēju atgūšana aizvien ir procesā, un eksprezidents pauda: “Ceru, ka tuvākajā nākotnē tas būs iespējams.” Nu izrādījies, ka optimistiskās prognozes piepildījušās. 28.. janvārī – Kārļu vārda dienā Gunta Ulmaņa radinieka Kārļa Ulmaņa dzimtajā mājās “Pikšās” atklāja Latvijā līdz šim lielāko Kārlim Ulmanim veltīto ekspozīciju, kurā klāt bija arī pats Guntis Ulmanis. Viņš Dobeles laikrakstam “Zemgale” par to pauda:

“Katrai valstij un tautai ir savi nacionālie vadoņi. Vienīgais, kas mūs atšķir no citām valstīm, ir tas, ka mēs baidāmies par viņiem pateikt par daudz laba. Nevajadzetu ļauties tam, ka vairāku institūcija pārstāvji vispār baidās par Kārli Ulmani ko labu teikt. Kāpēc?”

Ekspozīcijas unikalitāte

Dobeles novada pašvaldība informē, ka Kārļa Ulmaņa (1877-1942) dzimtajās mājās atklāta līdz šim apjomīgākā pretrunīgajam politiķim veltītā ekspozīcija:

foto: Kārļa Ulmaņa muzejs "Pikšas"
Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejā “Pikšas” atklāta viņam līdz šim veltītā plašākā ekspozīcija.

“Kamēr publiskajā telpā Kārļa Ulmaņa tēls aizvien ir laba augsne interpretācijām un spekulācijām, “Pikšas”, apvienojot Zemgales vecsaimniecības tēlu ar piemiņas vietas nozīmi, ir piemērotākā vieta atbilžu meklējumiem uz jautājumu – kas ir Kārlis Ulmanis un kāda ir viņa loma Latvijas vēsturē. Kārlim Ulmanim veltītā pastāvīgā ekspozīcija tapusi sadarbībā ar dizaina biroju “H2E” un Dr. hist. Kasparu Zelli.

Ekspozīcijas saturam unikalitāti piešķir gan fakts, ka šādā apjomā un līmenī vienkopus tiek apskatīta viena no Latvijas vēstures ietekmīgāko personību biogrāfijām, gan arī tas, ka informāciju ilustrē komentāri no dažādu jomu speciālistiem.

Jauna ekspozīcija Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejā “Pikšas”:

Tādējādi ekspozīcijas autori tiecas kliedēt stereotipiskus aizspriedumus un ietekmēt politiķa glorifikāciju. Svarīgs ir nevis jaunu mītu radīšanas process, bet, sekojot pētījumiem, veidot atvērtu diskusiju rosinātājus. Sabiedrībā valdošo kaislību un pretrunīgo vērtējumu dēļ šis vienmēr ir bijis apiets un novārtā atstāts materiāls.”

Agronoma un politiķa Kārļa Ulmaņa biogrāfija ir cieši saistīta ar nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas valsts vēsturē. Viņš ir starp tiem, kas piedalās Latvijas Republikas dibināšanā 1918. gadā. Kārlis Ulmanis ir pirmais Latvijas Republikas Ministru prezidents un šo amatu ieņēma vairākkārt. Vēl bez tā viņš ir arī ministrs dažādās valdībās, un līdz ar 1934. gada 15. maija apvērsumu Kārlis Ulmanis kļūst par autoritārās Latvijas diktatoru. Pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā Kārli Ulmani arestē un deportē uz PSRS, kur ieslodzījumā viņš mirst, aiz sevis atstājot mantojumu, kura patieso vērtību un nozīmi nav iespējams izvētīt vēl četrās paaudzēs pēc tam.

Vistiešāk ar Kārļa Ulmaņa personību un devumu Latvijai var iepazīties muzejā “Pikšas”, kas durvis apmeklētājiem vēra 1993. gadā. Tā veidotājs un pirmais vadītājs bija Kārļa Ulmaņa brāļa mazdēls Gunārs Ulmanis (1935-2017). 2018. gada novembrī Kultūras ministrija Kārļa Ulmaņa dzimto māju vietu “Pikšas” iekļāva Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. “Pikšas” ar Zemkopības ministrijas pavēli muzeja statusu ieguva 1993. gada 22. decembrī.

Dailes teātrī pirmizrāde “Kur pazuda valsts” par Latvijas okupācijas laiku

Dailes teātrī tapis dokumentāls detektīvs "Kur pazuda valsts" Toma Treiņa režijā. Izrādes centrā ir Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja ...

gallery icon
30