Sabiedrība
2023. gada 9. februāris, 08:55

Kāpēc Krievijā atceļ pianistes Poļinas Osetinskas koncertus?

Jauns.lv

Krievu pianiste Poļina Osetinska Krievijas sākto karu Ukrainā nosodīja jau tā pirmajā dienā. Sekas nebija ilgi jāgaida – viņas koncerti tika atcelti bez paskaidrojumiem. Patlaban viņa uzstājas vai nu nelielās privātās koncerttelpās, vai ārpus Krievijas. Tomēr bēgt no dzimtenes mākslniece negrasās.

Toties viņas kvēlākie fani uz pianistes pēdējiem koncertiem Krievijā ceļoja no pilsētas uz pilsētu.  Osetinska novērojusi, ka Krievijas publika mūzikā meklē mierinājumu: “Jau kopš karadarbības sākuma 2022. gada februārī es sajutu, cik ļoti klausītājs, kurš palicis Krievijā, vēlas, lai kāds ar viņu sarunātos viņam saprotamā un tuvā valodā. Jāsaka, visā uzstāšanās pieredzē Krievijā nebiju piedzīvojusi, ka cilvēki uz maniem koncertiem mērotu ceļu no tik daudzām pilsētām.”

foto: Jeļena Galiaskarova
Pianiste Poļina Osetinska uzskata, ka mūzika ir labākais dvēseles patvērums, kas klausītājus nevērtē.

Pianiste arī uzskata, ka mūzika ir labākais dvēseles patvērums, kas klausītājus nevērtē. “Mūzika stāv visam pāri, tā ir mūžīga māksla. Pirms 100 gadiem, mūsdienās un arī pēc 100 gadiem cilvēki pie mūzikas vērsīsies kā pie mierinājuma dramatiskos un, kā patlaban, traģiskos apstākļos, jo mūzika nejautās, kādi ir jūsu uzskati. Mūzika nenosoda, tā nedala cilvēkus, bet apvieno un mierina.”

Kādus sociālos aktīvistus un Krievijas valdošā režīma pretiniekus vēl atbalstījusi Poļina Osetinska, uzzināsi pievienotajā video, bet pilnu videointerviju ar Poļinu Osetinsku raidījumam “Statuss: Brīvs” skaties portālā Jauns.lv.