Sabiedrība
2023. gada 8. februāris, 08:48

Ko krievu pianiste Poļina Osetinska apbrīno Latvijā?

Jauns.lv

Māksliniece piekrīt, ka ir svarīgi, kādi cilvēki tev ir līdzās, kad sāc karjeru, un kur tu sper pirmos skatuves soļus. Starptautiski labi pazīstamā krievu pianiste Poļina Osetinska savas profesionālās pianistes gaitas sāka ar koncertiem tieši Latvijā un Lietuvā.

Viņa atceras: “Latvija, Igaunija un Lietuva padomju cilvēkam bija pilnīgi cita realitāte, absolūtas ārzemes, neparasts skaistums, mēs šurp braucām, lai smeltos iedvesmu skaistajā, lai gūtu spēcīgus iespaidus. [..] Uz padomju nožēlojamības fona šeit jutos kā cilvēks.”

foto: Ginaja Musajeva
Ar Latviju un Rīgu Poļina Osetinska saista daudz labu atmiņu, ko, iespējams, jau drīz papildinās jaunas.

Viņas pirmais koncerts kopā ar simfonisko orķestri notika Viļņas Filharmonijā. Vēlāk, kad Poļina 13 gadu vecumā bija spiesta saraut attiecības ar tēvu un sākt jaunu dzīvi, viņas pirmā uzstāšanās notika Rīgā, Vāgnera zālē. Lai arī pianiste atzīst, ka viņai vienmēr bijis svarīgi būt dzimtenē, Krievijā, tur uzstāšanās patlaban ir gandrīz neiespējama viņas kritiskās attieksmes pret karu Ukrainā dēļ. Toties ar Latviju un Rīgu viņu saista daudz labu atmiņu, ko, iespējams, jau drīz papildinās jaunas.

Kas Poļinai jau bērnībā Latvijā šķita tik neparasts un pievilcīgs, uzzināsi pievienotajā video, bet pilnu videointerviju ar Poļinu Osetinsku raidījumam “Statuss: Brīvs” skaties portālā Jauns.lv.