foto: Rojs Maizītis / Rīgas Viļņi
"Kvalitāte ir pasaules līmenī." Latvijā tapis īpašs apģērbs cilvēkiem ratiņkrēslos
Dziedātāja Diāna Ponaškova, esot kopš bērnības ratiņkrēslā, spēj vislabāk novērtēt jauno apģērbu. “Lai varētu, kā viņa saka: “Rullēt pa dzīvi ar attieksmi!”” saka “Gaismas laivas” vadītāja Ilona Daukšte.
Sabiedrība
2023. gada 5. februāris, 05:37

"Kvalitāte ir pasaules līmenī." Latvijā tapis īpašs apģērbs cilvēkiem ratiņkrēslos

Kas Jauns Avīze

Biedrība “Gaismas laiva” pēc Ilonas Daukštes iniciatīvas “Radīts kustībai” radījusi vairākus prototipus speciālam apģērbam cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuri ikdienā pārvietojas ratiņkrēslos.

Tie ir lietusmēteļi, apmetņi, uzroči un ziemas apstākļiem radīti kāju sildītāji. Šobrīd tiek šūti nelieli apjomi  priekšpasūtījumam, personalizēti pēc konkrētām vajadzībām. Lielražošanai un eksportam vēl jāatrod kapitāls, bet ideju pietiek.

Rullēt pa dzīvi ar attieksmi!

Doma par šādiem ietērpiem radās, kad “Gaismas laiva” noorganizēja ekskursiju pa Latviju senioriem, kuriem tuva ir kultūra. “Izbraucienā devāmies ar Santas Beitānes “Difftravel” saorganizēto speciālo transportu, lai līdzi var ceļot arī vecmeistars, operetes dziedātājs Ojārs Kalniņš, Kultūras koledžas studentes un divas kultūras un mākslas darbinieces ratiņkrēslos – Lība Bērziņa  un Diāna Ponaskova. Maršruts ietvēra Rīgu, Siguldu, Raunu un Cēsis,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta Ilona Daukšte.

Tieši šā brauciena laikā sarunās par mānīgajiem laika apstākļiem arī dzima ideja par speciālu apģērbu ratiņkrēslu lietotājiem. “Mūsu nelielajā komandā ir arī no koncertiem “Nāc līdzās” daudziem labi zināmā dziedātāja Diāna Ponaškova, kura ar savu pieredzi, esot kopš bērnības ratiņkrēslā, spēj vislabāk saprast un novērtēt vajadzības mērķauditorijai un praktisko pusi šādam apģērbam, lai varētu, kā viņa saka: “Rullēt pa dzīvi ar attieksmi!”” turpina Daukšte.

Pirmais atbalsts

Šāda attieksme nepieciešama, jo ikdienas pārbraucieni pa Rīgu prasa lielu pacietību un spēju pārvarēt arī dažādu šķēršļu izaicinājumus. Diānas ieguldījums ir ļoti vērtīgs – viņa ir studējusi Stradiņa universitātē multimediju komunikāciju un sabiedriskās attiecības, iegūstot maģistra grādu, un nesavtīgi  iegulda savu brīvo laiku projekta virzībā.

“Gaismas laiva” 2021. gadā startēja Valsts kultūrkapitāla fonda konkursā un guva finansējuma atbalstu, lai izstrādātu pirmos prototipus īpašajiem lietusmēteļiem un uzročiem, kas pasargā rokas no nobrāzumiem un dubļiem, īpaši ziemā. Prototipiem pievienoti atstarojošie drošības elementi,  bez kuriem nav droši uz ielas tumšajā laikā.

foto: no Kaspara Kalvīša arhīva
Kaspars Kalvītis agrāk bieži saaukstējies, nepiemērotā laikā esot laukā ratiņkrēslā. Tagad ar jauno lietusmēteli un kāju sildītāju pēc vairākām stundām drēgnā dienā viss bijis kārtībā.

Vairs nav saaukstējies

Pirms tam daudz intervēta, pētīta mērķauditorija, pārrunājot un izprotot vajadzības un vēlmes. Kaspars Kalvītis “Kas Jauns Avīzei “klāsta, ka iepriekš ļoti bieži saaukstējies, nepiemērotā laikā esot laukā ratiņkrēslā. “Par “Gaismas laivu” informāciju ieraudzīju feisbukā, un man atsūtīja testa versiju – divus lietusmēteļus un kāju sildītāju, kas mani interesēja visvairāk,” atklāj Kalvītis.

Bija drēgna ziemas diena, atkala, smidzināja lietus, taču Kaspars jaunajā ietērpā ārā pavadīja vairākas stundas un sev par brīnumu nesaaukstējās. “Kvalitāte ir pasaules līmenī. Lietusmētelis ir pietiekami garš, visa mugura un kājas ir nosegtas. Saprotu, ka šie produkti ir nepieciešami jebkuram ratiņos sēdošajam, bet būtu ļoti labi, ja valsts nosegtu izmaksu vai subsidētu. Tas, protams, nav tehniskais palīglīdzeklis kā ratiņkrēsls, bet ir vajadzīgs jebkuram ratiņkrēsla lietotājam,” uzsver Kalvītis.

Nākotnē varētu eksportēt

Atbalsts nav izpalicis, “Gaismas laiva” ir guvusi atzinību un finansējumu visdažādākajos konkursos, nodibināts sociālais uzņēmums “GL&DEVELOPMENT”. Ir arī perspektīva iziet ārpus Latvijas robežām – pērn Diseldorfā Vācijā apmeklēta vērienīgā izstāde “REHACARE 2022”, kas domāta cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem.

Biedrība apzinājusi vajadzības un pieprasījumu aprūpes un rehabilitācijas centros, veco ļaužu pansionātos, aktīvā tūrisma un atpūtas centros, guvusi atzinīgu vērtējumu no Latvijas Paralimpiskās komitejas.