Skaidras naudas apstrādes process Latvijas Bankā

Latvijas Bankas, tāpat kā citu centrālo banku, uzdevums ir nodrošināt tautsaimniecību ar drošu un kvalitatīvu naudu. Tas nozīmē, ka nauda, ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 1. februāris, 05:34

Būtiski jaunumi visiem, kuriem ir nauda: kā samainīt monētas, kas notiek ar latiem, un ko darīt ar saplēstu banknoti? FOTO

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Kopš šī gada iedzīvotājiem, kuri vēlas apmainīt lielu daudzumu sīku monētu pret papīra banknotēm, samainīt vēl atlikušos vai uzietos latus pret eiro, kā arī sabojātu banknoti pret jaunu un derīgu, jāņem vērā, ka nu to varēs izdarīt tikai Latvijas Bankas jaunajās kasēs Pārdaugavā – Bezdelīgu ielā 3, kas atrodas starp Vanšu tiltu un Valsts arhīva ēku, nevis Vecrīgas pusē.

Pagājušā gada pēdējā darba dienā slēdza Latvijas Bankas (LB) klientu kases Krišjāņa Valdemāra ielā 1B un tās pārcēla uz LB “naudas namu” Pārdaugavā - Bezdelīgu ielā 3. Līdz ar to iepriekšminētās bezmaksas naudas operācijas jādodas veikt Vanšu tilta otrā galā – Pārdaugavas, nevis Vecrīgas pusē. Un tas neattiecas tikai uz rīdziniekiem, bet uz visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo LB filiāles gan Liepājā, gan Daugavpilī jau slēgtas vairākus gadus - Daugavpilī kopš 2014., bet Liepājā kopš 2019. gada. Protams, daļu naudas operāciju var veikt arī komercbankās, bet tad jārēķinās ar to, ka ne visas un par kādām būs arī jāmaksā. Uz žurnāla “Likums un Taisnība” lasītāju jautājumiem atbild LB preses sekretārs Jānis Silakalns.

Kā atbrīvoties no krājkasīšu satura?

foto: Latvijas Banka
Automātiskās monētu ieskaitīšanas iekārta Latvijas Bankas klientu kašu telpā – ērts “instruments” kā krājkasīšu melno monētu kalnus pārvērst čaukstošās banknotēs.

“Kur un kā var apmainīt sīkās eirocentu monētas pret lielākas vērtības monētām un banknotēm, vai tas ir maksas pakalpojums? LB mājaslapā minēts: “Veicot attiecīgo darījumu, Latvijas Banka lūgs uzrādīt pasi vai personas apliecību (ID karti). Gadījumos, kad klients personu apliecinošu dokumentu kādu iemelsu dēļ atteiksies uzrādīt, darījums tiks atteikts”. Kāpēc veicot naudas maiņu ir nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu?” jautā “Likuma un Taisnības” lasītājs Vilnis.

- No 2.janvāra mums ir divi būtiski jaunumi: pirmkārt, Latvijas Bankas kases pārceltas no Rīgas centra ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 1B pāri Vanšu tiltam - uz skaidrās naudas apstrādes centru Bezdelīgu ielā 3.

Otrkārt, viens no populārākajiem Latvijas Bankas klientu kases nodrošinātajiem pakalpojumiem ir eiro nominālu maiņa, proti, monētu jeb “krājkasīšu” iemaksa. Un šo procesu esam modernizējuši, automatizējuši un būtiski uzlabojuši, uzstādot automātiskās monētu iemaksas iekārtas. Cilvēkam pirms nākšanas uz Latvijas Bankas kasēm jāpiereģistrējas vietnē https://siknauda.bank.lv/, tad process būs ļoti ātrs (ja to aizmirst izdarīt, tad piereģistrēties var arī, izmantojot klientu kasēs uzstādītos datorus, bet tas vienkārši prasīs papildu laiku), bet nauda jūsu bankas kontā parādīsies dažu minūšu laikā, ja attiecīgā banka ieviesusi zibmaksājumus.

Sīknaudu jeb “krājkasītes” iespējams bez maksas un, izmantojot automātiskās monētu iemaksu iekārtas, apmainīt Latvijas Bankas kasēs Bezdelīgu ielā 3 (ēka atrodas starp arhīva ēku un Vanšu tiltu). Vienam klientam noteikts limits – var apmainīt monētas vērtībā līdz 1000 eiro mēnesī. Tā ir ļoti liela “cūciņa”. Attiecībā uz biznesa klientiem (piemēram, tirdzniecības uzņēmumiem) – skaidrās naudas apstrādes pakalpojumus uzņēmumiem nodrošina inkasācijas pakalpojumu sniedzēji – specializēti uzņēmumi un komercbankas. Latvijas Bankas kases pamatā ir domātas privātpersonām (protams, ja ir neliels skaits monētu, arī uzņēmēji ir laipni gaidīti). Labdarības organizācijas aicinātas atsevišķi sazināties ar Latvijas Banku, lai vienotos par nepieciešamo pakalpojumu saņemšanu.

Skaidrās naudas pakalpojumi tiek sniegti saskaņā ar Latvijas Bankas 2022. gada 24. oktobra “Naudas zīmju iesniegšanas, pieņemšanas, identificēšanas un aizstāšanas Latvijas Bankā noteikumiem”. Personu apliecinoša dokumenta uzrādīšana nepieciešama klienta izpētei saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanu un sankciju riska pārvaldību, kā arī, lai nodrošinātu monētu apmaiņas ierobežojuma (līdz 1000 eiro kalendārā mēneša laikā) ievērošanu.

Automātiskās monētu ieskaitīšanas iekārtās Bezdelīgu ielā 3 monētu maiņai iepriekš jāreģistrējas vietnē siknauda.bank.lv, kurā tiks piefiksēts klienta bankas konta numurs un rekvizīti. Klients saņems lietotāja ID un izveidos paroli, kuru izmantot monētu ieskaitīšanas laikā. Reģistrācija jāveic vienu reizi, piešķirtais lietotāja ID un parole darbosies visiem turpmākajiem monētu maiņas darījumiem.

Ja maināmo monētu skaits ir mazāks par 100, arī turpmāk varēs izmantot iespēju tās apmainīt klātienē un uzreiz saņemt vēlamās nominālvērtības eiro naudas zīmes.

Joprojām “uz rokas” 83,5 miljoni latu

foto: Lauris Nagliņš/LETA
Joprojām pret eiro nav apmainīti 83,5 miljoni latu: 724 700 banknotēs un 68 500 monētās.

“Cik daudz vēl lata banknotes un santīmu monētas nav apmainītas pret eiro, kāda ir šīs neapmainītās, “uz rokas” esošās lata valūtas naudas zīmju nominālvērtība pa pozīcijām?” jautā “Likuma un Taisnības” lasītāja Aina.

- Iedzīvotāji joprojām turpina mainīt latus. 2022. gadā Latvijas Bankas klientu kasēs veikti vairāk nekā 3000 latu maiņas darījumi. Līdz 2022. gada decembra beigām no apgrozības izņemti 40% lata monētu 29 miljonu latu vērtībā (149 miljoni gab.) un 96% lata banknošu 942 miljonu latu vērtībā (47,2 miljoni gab.).

2022. gada decembra beigās vēl neapmainīti bija 339,9 miljoni gab. lata monētu (svara izteiksmē - 779 tonnas). No monētām visvairāk neapmainīti bija mazo nominālu - 1 un 2 - santīmi (238,9 miljoni gabalu); neapmainīto 1 lata monētu, ieskaitot īpašos vienlatniekus, bija 23,9 miljoni gabalu. No banknotēm neapmainītas visvairāk bija 5 (1,7 miljoni gabalu) un 20 (746 tūkstoši gabalu) latu naudaszīmes. 

2022. gada decembra beigās bija neapmainītas lata monētas un banknotes 83,5 miljonu latu (118.7 miljonu eiro) vērtībā. 2022. gada laikā apmainītas lata banknotes 724 700 latu vērtībā un lata monētas 68 500 latu vērtībā.

Latvijas Bankas klientu kasē neierobežotā apjomā veic latu banknošu un monētu apmaiņu pret eiro pēc Eiropas Savienības Padomes noteiktā maiņas kursa 0,702804 lati par vienu eiro, un maiņas termiņš nav ierobežots – tas noteikts “mūžīgi”.

Ko darīt ar saplēstām un izmazgātām banknotēm?

“Cik bieži LB nākas mainīt bojātas naudas zīmes? Cik tās apmainītas pērn, un kāds ir galvenais to bojājumu cēlonis?” jautā “Likuma un Taisnības” lasītājs Zigfrīds.

- Kopumā 2022. gada laikā saņemti 613 iesniegumi par bojātu naudu (iesniegums var būt gan par vienu bojātu naudaszīmi, gan vairākām, tik sīki to nedala).

Bojātās naudas zimes: sadedzinātas, sagrieztas, izmazgātas

Dzīvē gadās dažādas situācijas, kad tiek sabojātas naudaszīmes: aizmirsts piecītis veļas mašīnā ievietotu bikšu kabatā; mazs delveris ar šķērēm vienā ...

gallery icon

Būtiskākais bojātas naudas iemesls ir tradicionāls – neuzmanīga un neapdomīga rīcība ar naudu, nepareiza tās glabāšana - bērni, dzīvnieki, uguns. Tās ir sadzīviskas situācijas – netīšām saplēstas banknotes, aizmirstas naudas zīmes apģērbā, ko mazgā veļas mašīnā un tamlīdzīgi.

Noteikti vērts atgādināt, ka bez maksas maina arī bojātas lata naudas zīmes – kopš eiro ieviešanas pagājuši astoņi gadi, un var gadīties, ka cilvēks atrod kaut kur aizmirstu lata banknoti vai monētu, un vizuālais izskats nav ideāls. Nav vērts pārdzīvot – nesiet pie mums uz Latvijas Bankas kasēm un naudu apmainīs pret “svaigiem” eiro.

Bojāti un nolietoti eiro tiek aizstāti ar jaunām banknotēm ne tikai tad, kad iedzīvotāji tās atnes uz Latvijas Bankas kasēm, bet pamatā - apstrādājot inkasācijas uzņēmumu un komercbanku atvesto skaidro naudu. Skaidrās naudas nolietotības pakāpes un īstuma pārbaudi Latvijas Bankā nodrošina automātiskās naudas apstrādes sistēmas, ar kurām 2021. gadā tika apstrādāti 122,2 miljoni banknošu. 8,4% (10,3 milj.) no apstrādātajām banknotēm tika atzītas par apgrozībai nederīgām un iznīcinātas.

Latvijas Bankas klientu kasē bez maksas var apmainīt tikai bojātās eiro un lata banknotes un monētas, citu valstu naudas zīmes Latvijas Banka nemaina.

Bojātu banknošu tūlītēju apmaiņu kasē veic: ja tām ir saskatāmas drošības pazīmes, nosakāma nominālvērtība, ir pārliecība par tās īstumu, banknotes lielums ir lielāks par 50% no veselas banknotes lieluma. 

Saplēstas banknotes, ja tās sastāv no vairākām daļām, maina, ja ir identificējami abas attiecīgās banknotes numuri, vismaz divas banknotes daļas nepārprotami atbilst vienai un tai pašai banknotei un tās abas kopā veido vairāk kā 50 % no veselas banknotes lieluma.

Latvijas Banka veic bojātu apgrozības monētu tūlītēju apmaiņu: ja uz tās saskatāma nominālvērtība, atšķirams ģerbonis (lata monētām) vai ir redzams nacionālās puses attēls (eiro monētām), ir pārliecība par tās īstumu.

Ja rodas aizdomas par apmaiņai iesniegtās banknotes vai monētas īstumu, naudas zīme tiek pieņemta uz ekspertīzi un par tās apmaiņu lemj Latvijas Bankas naudas zīmju ekspertīzes komisija. Atbilde tiek sniegta četru nedēļu laikā.

Jāņem vērā, ka Latvijas Bankas klientu kases darba laiks no pirmdienas līdz ceturtdienai no pulksten 8.30 līdz 16.30, bet piektdienās no 8.30 līdz 15.30.

LNMM atklāj Latvijas Bankas simtgadei veltītu kolekcijas monētu izstādi

No svētdienas, 9.oktobra, līdz nākamā gada 15.janvārim LNMM galvenās ēkas 4. un 5. stāva izstāžu zālēs būs skatāma Latvijas Bankas ...

gallery icon

Un kā ir komercbankā?

Bojātas naudas zīmes pret derīgām var apmainīt arī komercbankās (arī bez maksas, bet jāņem vērā, ka banka var pieprasīt, lai banknotes bojājums būtu mazāks, nekā to pieļauj Latvijas Banka), savukārt par monētu maiņu tiek iekasēta maksa (skatīties katras bankas cenrādī). Toties latus pret eiro var apmainīt tikai Latvijas Bankā. Skaidro “Swedbank” Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops:

““Swedbank” nepiedāvā pakalpojumu “monētu maiņa”. Klientam ir iespēja veikt iemaksu savā kontā vai saņemt naudas izmaksu monētās, bet tad šāds pakalpojums iepriekš jāpiesaka. Cenrādis šādai darbībai ir trīs eiro par katriem 20 gab. (minimālā komisijas maksa ir trīs eiro). Un “Swedbank” apkalpo tikai savus klientus, tāpēc klientam būs nepieciešams uzrādīt savus personu apliecinošos dokumentus - pasi vai ID karti.

“Swedbank” klientiem ir iespējams veikt bojāto naudas zīmju maiņu, ja banknotes atlikusī (nebojātā) daļa ir vismaz 70%. Bankas darbinieks izvērtēs iesniegtās bojātās banknotes stāvokli, atbilstoši bankas normatīvā dokumenta prasībām. Ja bojātā banknote neatbildīs šīm prasībām, tad gan lūgsim klientu pašu vērsties Latvijas Bankā ar iespējamo bojātās naudas zīmes maiņu. Ja bojāto banknoti varēsim pieņemt, tad šāda maiņa būs bez komisijas maksas.

Maiņai gan netiek pieņemtas tādas eiro banknotes, kurām vairs nav saskatāmas drošības pazīmes un nosakāma nominālvērtība - piemēram, apdedzinātas, ar eļļas traipiem, sakrāsotas, mazgātas veļas mazgājamajā mašīnā vai citādi bojātas, kā rezultātā banknotes mainījušas savu pamatkrāsu.

Latu maiņu pret eiro veic tikai Latvijas Banka”.

Savukārt SEB bankas Privātpersonu komunikācijas vadītāja Jeļena Novaka Jauns.lv pauda:

“Darījumus ar skaidru naudu nodrošina tikai SEB bankas Rīdzenes filiāle (Vaļņu ielā 11). SEB filiālē skaidru naudu, tai skaitā monētas, var tikai iemaksāt, nevis apmainīt. Šis pakalpojums pieejams tikai SEB klientiem. Par skaidras naudas darījumiem paredzēta arī komisijas maksā saskaņā ar cenrādi: https://www.seb.lv/privatpersonam/ikdienas-pakalpojumi/norekini/darijumi-bankomatos#cenradis-skaidras-naudas-darijumi. Tāpēc aicinām ar krājkasītēm un sīknaudu vērsties Latvijas Bankā, kur jebkuras eiro apgrozības monētas, arī sīknaudu pret lielākām naudas zīmēm (banknotēm un monētām) var apmainīt bez maksas. 

Ņemot vērā, ka jebkurš klients filiālē tiek identificēts, pie apkalpošanas vienmēr ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Kā jau minēts, darījumus ar skaidru naudu nodrošina tikai SEB bankas Rīdzenes filiāle. Tur ir iespējams samainīt bojātas naudas zīmes bez maksas. Tomēr atgādinām, ka vīzīte filiālē ir jāpiesaka iepriekš, reģistrējoties bankas mājaslapā. Tāpēc aicinām bojātas banknotes mainīt Latvijas Bankas kasēs, kur to arī var izdarīt bez maksas. Pēc mūsu novērojumiem,  galvenie bojājumi ir cilvēku darbības rezultātā - saplēstas, nonēsātas.