Sabiedrība
2023. gada 7. janvāris, 07:17

Ārsts Andrejs Ērglis par tautas vēlētu prezidentu: "Prezidents ar plašām pilnvarām pēc būtības samazina demokrātiju"

Jauns.lv

Cilvēkiem ideja par tautas vēlētu prezidentu būt nozīmīga, bet valstij no tā lielu jēgu ārsts kardiologa Andrejs Ērglis nesaredz. Tā viņš komentē domas par to, vai Latvijai nepieciešams tautas vēlēts prezidents. Galvenais būtu jāmaina pati vēlēšana sistēma, lai pilsoņi Saeimas vēlēšanās varētu balsot ne tikai par partiju sarakstiem, bet ar mažoritāri – par konkrētu deputāta kandidātu.

Jauns.lv uzklausīja ārsta domas par gadu gadiem nerimstošo diskusiju par tautas vēlētu prezidentu.

Andrejs Ērglis teic, ka tik mazā politiskajā sistēmā, kāda ir Latvija, nevajadzētu tautas vēlētu prezidentu – tas ir “bīstams ceļš”, jo “tautas vēlēts prezidents pēc būtības samazina demokrātiju”. Tāpat arī jāsaprot, kādas būtu tautas vēlēta prezidenta funkcijas: kamēr tas nav skaidri zināms, pēc būtības ir vienalga, kā prezidents pie mums tiek ievēlēts.

foto: Ekrānuzņēmums
Andrejs Ērglis teic, ka tik mazā politiskajā sistēmā, kāda ir Latvija, nevajadzētu tautas vēlētu prezidentu.

Par tautas vēlētu prezidentu diskusiju varētu sākt tikai tad, kad skaidri tiktu noformulēts un saprasts, “ko viņš darīs un kādas viņam būs funkcijas”.

Šmidres, Liepnieka un Ērgļa domas par to, vai Latvijai nepieciešams tautas vēlēts prezidents un ko tas varētu dot, vērojiet Jauns.lv video.