Sabiedrība
2023. gada 4. janvāris, 06:58

Lielais jautājums – vajag vai nevajag tautas vēlētu prezidentu? Demokrātijas pieaugums vai mazināšanās?

Jauns.lv

Politikas vērotāju un viedokļu līderu - uzņēmēja Pētera Šmidres, kardiologa Andreja Ērgļa un rakstnieka Jurģa Liepnieka - domas par to, vai Latvijai nepieciešams tautas vēlēts prezidents, dalās. Ja viens uzskata, ka tas tikai vairos demokrātiju, tad otrs spriež, ka tas ir “bīstams ceļš”, kas ved uz demokrātijas mazināšanos. Jauns.lv uzklausīja viņu domas par gadu gadiem nerimstošo diskusiju par tautas vēlētu prezidentu.

Uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka mums būtu nepieciešams tautas vēlēts prezidents, jo tas palielinātu pilsoņu uzticību valstij un stiprinātu demokrātiju. Tagad, kad Saeimu vēlējam nevis pēc mažoritārās vēlēšanu sistēmas, bet gan pēc partiju sarakstiem, parlamentārieši tautas vēlēta prezidenta institūciju nevēlas, jo viņiem “konkurence nav vajadzīga”.

Vienlaikus uzņēmējs izprot sabiedrības piesardzību un bailes, kas valda zemapziņā, jo daudzi tautas vēlētu prezidentu asociē ar situāciju Krievijā, ar iespējamu apdraudējumu, ka prezidenta krēslu varētu iegūt “Putins”. Bet par to Latvijas apstākļos nevajadzētu raizēties, jo Krievijā Putins varu ieguva tādēļ, ka tur nestrādāja valsts institūcijas, tur nebija un nav demokrātiskās tradīcijas. Pie mums savukārt ir pavisam savādāka situācija.

Toties ārsts kardiologs Andrejs Ērglis domā, ka tik mazā politiskajā sistēmā, kāda ir Latvija, nevajadzētu tautas vēlētu prezidentu – tas ir “bīstams ceļš”, jo “tautas vēlēts prezidents pēc būtības samazina demokrātiju”. Tāpat arī jāsaprot, kādas būtu tautas vēlēta prezidenta funkcijas: kamēr tas nav skaidri zināms, pēc būtības ir vienalga, kā prezidents pie mums tiek ievēlēts

Rakstnieks Jurģis Liepnieks teic, ka izprot no kurienes radusies diskusija par tautas vēlēta prezidenta nepieciešamību, jo “kvalitatīvi nekas nemainās un cilvēki grib izmaiņas”. Bet, cik tas produktīvi? Tagad liela vara ir premjeram, bet pie pašreizējās situācijas tautas velēta prezidenta gadījumā šis “varas smaguma centrs” tikai pārgulsies no ministru uz valsts prezidentu. Līdz ar to nav redzams, ka tautas vēlēts prezidents  kvalitatīvi kaut ko varētu izmainīt.

Šmidres, Liepnieka un Ērgļa domas par to, vai Latvijai nepieciešams tautas vēlēts prezidents un ko tas varētu dot, vērojiet Jauns.lv video.