Sabiedrība
2023. gada 6. janvāris, 07:04

Jurģis Liepnieks neredz "spēcīgus argumentus", kāpēc prezidents būtu jāvēl visai tautai: pašreizējā situācija ir ārkārtīgi līdzsvarota

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks, izsakoties par gadu gadiem nerimstošo diskusiju par tautas vēlētu prezidentu, saka, ka nesaredz lielu jēgu tam, kāpēc Latvijā vajadzētu ieviest visas tautas vēlēta prezidenta institūciju.

Jurģis Liepnieks teic, ka izprot no kurienes radusies diskusija par tautas vēlēta prezidenta nepieciešamību, jo “kvalitatīvi nekas nemainās un cilvēki grib izmaiņas”: “Pagājuši 30 gadi, un ievēlām (Saeimā) vienus un tos pašus, tādēļ pieaug to cilvēku skaits, kuri saka, kāpēc iet uz vēlēšanām, ja nekas nemainās”. Viņi teic, ka vajag mainīt pastāvošo sistēmu.

Bet, cik tas produktīvi? Tagad liela vara ir premjeram, bet pie pašreizējās situācijas tautas velēta prezidenta gadījumā šis “varas smaguma centrs” tikai pārgulsies no ministru uz valsts prezidentu. Līdz ar to nav redzams, ka tautas vēlēts prezidents  kvalitatīvi varētu kaut ko izmainīt.

Pašreizējā politiskā sistēma Latvijā, pēc Liepnieka domām, ir ļoti līdzsvarota: ir premjers, kuram ir lielas pilnvaras, bet ir arī Saeima, kura viņu kontrolē, un arī prezidents, kuram ir vara atlaist Saeimu. Vienīgā atšķirība tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanas sakarā būtu, tā, ka visas “olas” pārietu no premjera uz prezidenta groziņu.

foto: Ekrānuzņēmums
Pašreizējā politiskā sistēma Latvijā, pēc Liepnieka domām, ir ļoti līdzsvarota.

Viņš arī piebilst, ka ar to, ka tu esi “labs cilvēks” nepietiek, lai arī būtu “labs prezidents” un hipotētiski pieļauj, kas varētu būt iepriekšējie prezidenti, ja jau no sākta gala Latvijas pilsoņiem būtu tiesības vēlēt prezidentu – Anatolijs Gorbunovs, Raimonds Pauls, Ainārs Šķēle, Einars Repše…

Šmidres, Liepnieka un Ērgļa domas par to, vai Latvijai nepieciešams tautas vēlēts prezidents un ko tas varētu dot, vērojiet Jauns.lv video.