Sabiedrība
2023. gada 1. janvāris, 08:12

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par jauno valdību: deklarācija ir "pilnīgs mēsls", gribas raudāt, lamāties un bļaustīties

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks, vērtējot jauno valdības sastāvu un tās pirmo darbu - valdības deklarāciju savā vērtējumā ir visnotaļ skarbs un ministru kabineta pirmajam darba cēlienam veltītie epiteti nav tie glaimojošākie: vājprāts, pilnīga katastrofa, degradācija un tamlīdzīgi.

Liepnieks atceras savu jaunību, kad viņš izdzīvoja traģiskā autokatastrofā: mēnesi bija komā, locekļi lauzti, viss sāp, pašsajūta "uz nulles", bet ķirurgi viņam klāstījuši, cik ļoti paveicies – izdzīvojis: "Un tad ar prātu tu saproti, ka man nenormāli paveicies – varēju būt arī miris. Tu tā kā to saproti, bet tev nav tā sajūta, ka tas būtu laimīgs notikums dzīve. Tieši tā tagad ir ar mūsu valdību. Mums ir ļoti paveicies, bet tas paveicies ir uz tā fona, ka jūs neesat pilnīgi totālā katastrofā, ka esat izvairījušies no paša, paša sliktākā".

Liepnieks teic, ka teju trīs mēnešu laikā, pūloties sastādīt jauno valdību, no valdības deklarācijas ir iznācis "pilnīgs mēsls": "Šī valdība nodrošinās to, ka mūsu atpalicības tempi pieaugs tikpat stabili un pakāpeniski kā līdz šim". Valdības deklarācija, ko sastādījuši "krīzes menedžeri", pēc Liepnieka domām ir "pilnīga katastrofa un vājprāts", no kā gribas raudāt, lamāties un visādi bļaustīties.

Mākslīgais intelekts šādu deklarāciju varot uzrakstīt trīs minūtēs, Liepniekam vajadzētu trīs stundas, bet mūsu jaunajai valdībai bija nepieciešami teju trīs mēneši… Tas ir pilnīgi bezjēdzīgs birokrātisks papīrs, kurš pārsātināts ar tādiem vārdiem kā "attīstīsim", "pilnveidosim", "veicināsim", "turpināsim" un tamlīdzīgi, kas nav politikas plānošanas cienījama leksika, bet gan tukšas frāzes. Liepnieks paredz, ka vismaz gads paies ar "reālu muļļāšanos un birokrātisku uzdevumu risināšanu", kas veicinās mūsu atpalicību: "Dosimies pretējā virzienā no Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Un te redzam, ka tā turpināsies vismaz nākamos četrus gadus".

Detalizētāku Šmidres, Liepnieka un Ērgļa domu argumentāciju skatieties Jauns.lv video.