Sabiedrība
2022. gada 29. decembris, 09:41

Lielais jautājums – ko sagaidīt no jaunās valdības? Gribas lamāties, diezgan optimistiski, iziet no savas karaļvalstiņas…

Jauns.lv

Uzņēmēja Pētera Šmidres, kardiologa Andreja Ērgļa un rakstnieka Jurģa Liepnieka domas par jauno Latvijas valdību ir atšķirīgas. Ja Liepniekam gribas "raudāt, lamāties un bļaustīties", tad Ērgļa skatījums ir "diezgan optimistisks". Savukārt Šmidre domā, ka jaunajai valdībai nebūs vienkārši laiki.

Jurģis Liepnieks teic, ka teju trīs mēnešu laikā, pūloties izveidot jauno valdību, no valdības deklarācijas ir iznācis "pilnīgs mēsls": "Šī valdība nodrošinās to, ka mūsu atpalicības tempi pieaugs tikpat stabili un pakāpeniski kā līdz šim." Valdības deklarācija, ko sastādījuši "krīzes menedžeri", pēc Liepnieka domām, ir "pilnīga katastrofa un vājprāts", tāpēc gribas raudāt, lamāties un visādi bļaustīties.

Mākslīgais intelekts šādu deklarāciju varot uzrakstīt trīs minūtēs, Liepniekam vajadzētu trīs stundas, bet mūsu jaunajai valdībai bija nepieciešami teju trīs mēneši… Tas ir pilnīgi bezjēdzīgs birokrātisks papīrs, pārsātināts ar tādiem vārdiem kā "attīstīsim", "pilnveidosim", "veicināsim", "turpināsim" un tamlīdzīgi, kas nav politikas plānošanas cienījama leksika, bet gan tukšas frāzes. Liepnieks paredz, ka vismaz gads paies ar "reālu muļļāšanos un birokrātisku uzdevumu risināšanu", kas veicinās mūsu atpalicību: "Dosimies pretējā virzienā no Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Un te redzam, ka tā turpināsies vismaz nākamos četrus gadus."

Savukārt Andrejs Ērglis uz jauno Ministru kabineta sastāvu skatās “diezgan optimistiski”. Atšķirībā no iepriekšējās valdības ir tā, ka nu premjers Krišjānis Kariņš vairs nepārstāvēs Saeimas pozīcijas mazāko, bet gan lielāko frakciju. Par labu nāks arī tas, ka valdībā strādās vēl viens bijušais premjers – Māris Kučinskis, turklāt valdībā "ir ļoti maz tādu cilvēku, kas nav bijuši tuvu vai vispār nav bijuši politikā". Ērglis domā, ka "valdība nav slikta".

Toties Pēteris Šmidre teic, ka jaunajai valdībai "nebūs vienkārši": "Šī Saeima tika vēlēta nopietnas krīzes situācijā" – pēc pārdzīvotas pandēmijas un tagadējā kara situācijā, bažās par drošību, kas arī ietekmēja vēlēšanu rezultātus. Un "mēs redzam ļoti lielu nesaprašanos pieeju valsts stratēģijai starp "Jauno vienotību" un Apvienoto sarakstu – visas tās garās sarunas par kabineta sastāvu un tā tālāk".

Kopumā Ministru kabinetu Šmidre redz kā darba spējīgu, bet galvenā problēma varētu būt darba koordinācija, jo nevar valsti sadalīt pa ministrijām: "Ministrs ir ne tāpēc, lai viņš sēdētu savā mazajā karalistē, bet tādēļ, lai risinātu svarīgus jautājumus savā nozarē."

Detalizētāku Šmidres, Liepnieka un Ērgļa domu argumentāciju skatieties Jauns.lv video.