foto: Paula Čurkste/LETA
Valstis spiestas pirkt vakcīnas bez vajadzības
Vakcīnu pietiek un pāri paliek, bet ražotāji turpina piegādāt jaunas, un valstis ir spiestas maksāt.
Politika
2022. gada 19. decembris, 05:32

Valstis spiestas pirkt vakcīnas bez vajadzības

Kas Jauns Avīze

Latvijas un arī citu valstu noliktavās krājas vakcīnas pret kovidu, un pievedumi turpinās, labi zinot, ka lielu daļu vajadzēs iznīcināt, jo nav pieprasījuma. Daudzās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs daļu vakcīnu nav iespējams paspēt izmantot līdz derīguma termiņa beigām.

Ar ražotājiem Eiropas Komisijas noslēgtie līgumi paredz, ka ikvienai ES dalībvalstij jāiegādājas iepriekš pasūtītais apjoms, neskatoties uz to, ka līdz ar vakcinācijas aptveres pieaugumu un pandēmijas pakāpenisko mazināšanos pēc tā zūd vajadzība.

Vakcīnu pietiek pat gadsimtiem

Kas Jauns Avīze jau maijā rakstīja, ka ar pašreizējo vakcinācijas tempu kovida pošu Latvijai pietiktu nākamajiem 200 gadiem, ja vien to termiņš būtu tik ilgs. Šobrīd līgumi neparedz iespēju atteikties saņemt pasūtīto vakcīnu apjomu bez finansiālām sekām. Atteikuma gadījumā valstij tāpat būtu jāsamaksā par visām pasūtītajām devām.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts piedalījies ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmē, kur kopā ar citu valstu kolēģiem paudis atkārtotu aicinājumu vakcīnu ražotājiem izrādīt pretimnākšanu un pārskatīt noslēgtos līgumus.

Pavļuts atgādinājis par Krievijas iebrukumu Ukrainā un enerģētikas krīzi: “Šādos apstākļos mēs vienkārši nevaram atļauties izšķērdēt valsts resursus. Vēl jo vairāk – šajā grūtajā ziemā nedrīkstam tērēt visdārgāko resursu – sabiedrības uzticību. Vakcīnu piegāžu turpināšana, skaidri apzinoties, ka vakcīnas tiks iznīcinātas, dara tieši to – grauj sabiedrības uzticību mūsu pārvaldības sistēmai, farmācijas nozarei un mūsu spējai reaģēt uz mainīgām krīzēm.”

Veselības ministrija norāda, ka Eiropas Komisijai būtu jāietur stingra pozīcija sarunās ar ražotājiem, tiecoties panākt līgumu grozījumus, kas ļautu bez finansiālām sankcijām samazināt pasūtīto apjomu un atcelt piegādes, kad dalībvalstis saskaņā ar faktisko epidemioloģisko situāciju to uzskata par vajadzīgu. Ziedotās vakcīnas būtu jāpiegādā uzreiz saņēmējam tieši no ražotāja noliktavas.

Indijā pagalam 100 miljoni devu

Šādas problēmas ir ne tikai Eiropā. Indijas Seruma institūtam, kas ražo Covid-19 vakcīnas, pēc deviņus mēnešus ilgā derīguma termiņa beigām nācies iznīcināt 100 miljonus kovida vakcīnas devu. Uzņēmums pārtrauca vakcīnas Covishield ražošanu pagājušā gada decembrī zemā pieprasījuma dēļ.

Indijas Seruma institūts, kas ir pasaulē lielākais vakcīnu ražotājs, izstrādājis "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas "Vaxzevria" vietējo versiju. Indijā kopumā injicēti vairāk nekā divi miljardi kovida vakcīnas devu, vairāk nekā 70% iedzīvotāju saņēmuši vismaz divas. Trešo devu izvēlējušies tikai 298 miljoni no 1,3 miljardiem iedzīvotāju.

Ikgadēju vakcināciju atbalsta 40 procentu

Patlaban ikgadēju vakcināciju pret kovidu atbalsta 40% aptaujāto Latvijā (pilnībā 19%, drīzāk 21%), secināts "BENU Aptiekas" Veselības monitoringa datos sadarbībā ar SKDS. Tikmēr 52% šādu ideju neatbalsta, un 8% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Ikgadēju vakcinēšanos vairāk atbalsta vīrieši – 43%, kamēr sievietēm šis rādītājs ir 36%, no latviešiem 45%, krievvalodīgie – 31%, ar augstāko izglītību – 44%, ar vidējo – 35%, ar pamatizglītību – 31%, ar augstiem ienākumiem – 57%, ar vidējiem – 39%, ar zemiem – 25 procenti.

Visbiežāk ikgadēju vakcinēšanos atbalstītu rīdzinieki – 44%, kamēr Vidzemē 43%, Zemgalē 38%, Kurzemē 34%, Latgalē 30 procentu.

Pēc svētkiem būs pieaugums

Tuvojoties svētkiem, gada nogalē gaidāms kovida saslimstības pieaugums, brīdinājis Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēc divu mēnešu kovida gadījumu pakāpeniska samazinājuma no 21. līdz 27. novembrim to skaits pieauga par 35,1 procentu. Katru gadu pēc svētkiem redzams saslimstības pieaugums, un sociālie kontakti ir viens no ietekmējošajiem faktoriem. Tāpat pieaugumu var ietekmēt arī jaunā omikrona apakšpaveida BQ1 izplatīšanās. Pēc Perevoščikova teiktā, tas esot infekciozāks un patlaban Eiropā ieņem vadošo lomu.

Imunitāte pieaugusi

Pasaules veselības organizācija (PVO) aplēsusi, ka 90% pasaules iedzīvotāju ir jelkāda imunitāte pret kovidu inficēšanās vai vakcinācijas dēļ, taču brīdinājusi, ka vēl var parādīties jauni vīrusa varianti.

“Mēs esam daudz tuvāk tam, lai varētu teikt, ka pandēmijas ārkārtējā fāze ir beigusies, taču mēs vēl neesam tur,” norāda PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss. Pašlaik cirkulē vairāk nekā 500 ļoti lipīgu omikrona paveidu, kas visi spēj izlauzties cauri imunitātei, kaut gan neizraisa tik smagu slimību kā iepriekšējie.