foto: Shutterstock
14. Saeimas vēlēšanas skaitļos
Politika
2022. gada 26. septembris, 05:37

14. Saeimas vēlēšanas skaitļos

Kas Jauns Avīze

Būtiski skaitļi, kas saistīti ar 1. oktobrī gaidāmajām 14. Saeimas vēlēšanām.

63,6%

kandidātu ir vīrieši (kopskaitā 1164), 36,4% ir sievietes (665). Vienoti Latvijai sarakstā kungi un dāmas procentuāli ir precīzi 50 pret 50, otrs sievišķīgākais pieteikums ir "Stabilitātei" (47,7%). Lielākais vīriešu pārsvars – 73% – ir Nacionālās apvienības listēs, ar 72,2% seko "Apvienība Latvijai", pa 70,4% – "Latvija pirmajā vietā" un "Konservatīvie".        

Foto: Shutterstock

92

gadi ir vecākajam kandidātam, būvinženierim Ilmāram Reinholdam Drēziņam "Jaunās Vienotības" Vidzemes sarakstā. Viņš joprojām ir darba ierindā, strādā par Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta galveno speciālistu – būvniecības tāmētāju. No visiem vēlēšanām pieteiktajiem kandidātiem visvairāk, 26,9% jeb 492 pretendenti, ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem.

foto: Publicitātes foto

7

kandidātu vārdi atrodas Valsts drošības komitejas (VDK) kartotēkā, konstatējis Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs. Likums neliedz bijušās VDK ārštata aģentiem kandidēt vēlēšanās. Viņu vidū ir aktieris Andris Bērziņš ("Latvija pirmajā vietā"), mediķis Anatolijs Danilāns ("Attīstībai/Par!") un Uldis Godainis ("Apvienība Latvijai").

Godainis paudis, ka viņam šādas sadarbības neesot bijis, par četriem citiem VDK kartotēkā atrodamajiem kandidātiem ir tiesas spriedumi, ka viņu sadarbība ar VDK nav konstatēta. Likums Saeimas vēlēšanās liedz kandidēt ārzemju valsts drošības dienestu un izlūkdienestu štata darbiniekiem un bijušās PSRS šādu dienestu darbiniekiem.

Profesors, ārsts Anatolijs Danilāns skaidrojis, ka piespiests piekrist sadarbībai ar čeku, jo tēvs kara laikā strādājis vācu policijā par rakstvedi. Danilāns gribējis tikt uz ārzemēm, bet nodevis nevienu neesot.

foto: Rojs Maizītis / Rīgas Viļņi

34

kandidāti ir beiguši tikai pamatskolu, un 432 ir ar vidējo izglītību. Tik daudz Saeimā tikt gribētāju ar zemu izglītības līmeni vēl nav bijis. Valsti vadīt vēlas arī 58 bezdarbnieki.

106

no 115 :Apvienotā saraksta" kandidātiem jeb 92,2% no visiem ir augstākā izglītība. Neviens cits saraksts nav spējis savākt tik daudz skolotu kandidātu. Kopumā augstākā izglītība ir 74,6% kandidātu, un pašlaik portālā Manabalss.lv rit parakstu vākšana ierosinājumam, lai tas būtu obligāti, ja grib kandidēt uz Saeimu.

Foto: Shutterstock

24

bezdarbnieki iekļauti "Tautas varas spēka" sarakstā, kur kopā ir 112 kandidātu. Šis veidojums izceļas ar lielāko bezdarbnieku skaitu, kas cer uz Saeimas krēslu un algu.

53,9

gadu vidējais vecums ir Kristīgi progresīvās partijas kandidātiem – lielākais no visiem pretendentiem. Šī partija startē ar tikai 31 kandidātu, vismazāk no visiem.

3

kandidātus Centrālā vēlēšanu komisija nolēma svītrot, jo uz viņiem attiecas likumā noteiktais ierobežojums – Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt personas, kuras sodītas par tīšu noziegumu, ja nav reabilitētas vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta. Tie ir Mārtiņš Driba un Ēriks Urtāns no "Tautas varas spēka" un Toms Baltacis no "Apvienības Latvijai".

Foto: Shutterstock

696

jeb 38,1% kandidātu ir rīdzinieki, seko 71 jūrmalnieks, 60 daugavpiliešu, 54 jelgavnieki un tikpat liepājnieku. Tikai viens kandidāts ir no Varakļāniem.

42

ārvalstīs izveidots 81 vēlēšanu iecirknis. Nobalsot varēs, piemēram, deviņos iecirkņos Lielbritānijā, astoņos – Vācijā, sešos – Austrālijā, tāpat arī Japānā, Ēģiptē, Turcijā, kādreiz latviešu kupli apdzīvotajā Novaodesā Brazīlijā, bet visvairāk iecirkņu ir ASV – 11.

foto: Shutterstock