Pie okupekļa tā demontāžas laikā pulcējas cilvēki; daži aizturēti

Arī otrdienas vakarā pie demontējamā padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā pulcējās vairāki desmiti cilvēku, daļa no kuriem iebilda pret monumenta ...

gallery icon
Sabiedrība
2022. gada 23. augusts, 21:40

Pie pieminekļa Pārdaugavā tā demontāžas laikā pulcējas cilvēki; vairāki aizturēti

Jauns.lv / LETA

Arī otrdienas vakarā pie demontējamā padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā pulcējās vairāki desmiti cilvēku, daļa no kuriem iebilda pret monumenta nojaukšanu, iesaistījās konfliktos ar likumsargiem un 14 no tiem tika aizturēti.

Šodien atsevišķās sociālo tīklu grupās bija manāmi mudinājumi vakarā ierasties pie pieminekļa, lai protestētu pret tā nojaukšanu.

Uz plkst.21 sanākušo nebija pārāk daudz un aktīvas protesta darbības nebija manāmas, lai arī vietām izcēlās lokāli mutiski konflikti, kurus operatīvi centās novērst policijas darbinieki. Tobrīd liela daļa sanākušo izskatījās pēc interesentiem, kuri ieradušies pavērot notiekošo.

Arī otrdienas vakarā pieminekļa apkārtnē bija koncentrēts ievērojams skaits policijas darbinieku, kuri sanākušos brīdināja nepulcēties un mudināja izklīst, pretējā gadījumā viņi var tikt aizturēti, jo nekāds publisks pasākums pie objekta nav saskaņots. Cilvēku pārvietošanās objekta apkārtnē ir ierobežota vēl vairāk nekā pa dienu, vēl vairāk palielinot distanci, līdz kādai interesenti var pietuvoties piemineklim.

Ap plkst.21.30 situācija nebija būtiski mainījusies - objekta apkaimē joprojām bija manāmas cilvēku grupiņas, dažs atnākušais tuvējā sabiedriskā transporta pieturā mēģināja nolikt puķes, bet policija uzreiz mudināja šīs aktivitātes pārtraukt. Konflikti tobrīd tika atrisināti pārrunu ceļā un personu aizturēšanas nebija vērojamas.

Līdz ar tumsas iestāšanos situācija pamainījās, nojaucamā pieminekļa apkārtnē ieradās vairāk cilvēku un arī policijas darbības, izklīdinot sanākušos, kļuva aktīvākas. Policija mērķtiecīgi atvirzīja sanākušos prom no pieminekļa, turpināja mudināja izklīst, bet vairākus cilvēkus, kas nepakļāvās likumsargu prasībām, aizturēja. Pēc šīm policijas aktivitātēm vairums sanākušo izklīda.

Kā informēja Valsts policija, kopumā otrdienas vakarā pie Uzvaras parka tika aizturētas 14 personas, tostarp tika fiksēti mērķtiecīgi gadījumi, kad apzināti provocēti lokāli konflikti.

Viens šāds konflikts izcēlies ap plkst.21, un tā apstākļus un cēloņus Valsts policija skaidros resoriskās pārbaudes laikā. Sociālajos tīklos bija redzams, ka ap šo laiku izcēlās konflikts starp latviski runājošu jaunu vīrieti, kurš filmēja notiekošo, un krievu valodā runājošu jaunu vīrieti, kuram rokās bija bērns. Viens no vīriešiem šķietami centās nepieļaut filmēšanu, pusēm sākot grūstīties un iesaistoties vārdu apmaiņā.

Kā atzīmē policija, pie pieminekļa aizturētas 14 personas, kuras vairākkārtīgi tika aicinātas pārtraukt likumpārkāpumu, taču nepakļāvās policijas prasībām. Šīs personas tika aizturētas un nogādātas policijas iecirkņos procesuālo darbību veikšanai. Attiecīgi sākti 14 administratīvā pārkāpuma procesi.

Valsts policija atgādina, ka šajās dienās pastāv paaugstināti konfrontācijas riski starp atšķirīgus uzskatus pārstāvošām sabiedrības grupām. "Līdz šim fiksēti mērķtiecīgi gadījumi un situācijas, kad personas provocē vai apzināti iesaistās lokālos konfliktos, kas pamatā ir balstīti nacionālā noskaņojumā un emocijās," teikts policijas paziņojumā.

"Vēršam uzmanību, ka tāda rīcība rada papildu drošības riskus, turklāt jebkāda veida asumi var tikt izmantoti agresora labā. Dienesti fiksē visus šādus gadījumus, katra šāda situācija tiek vērtēta rūpīgi, īpašu uzmanību pievēršot motivācijai un tam, kāds ir rīcības mērķis. Valsts policija atkārtoti aicina personas nenākt, nepulcēties Uzvaras parka teritorijā, kā arī neveikt un neiesaistīties provokācijās," uzsver Valsts policijā, norādot, ka likumsargi arī turpmāk būs augstā gatavībā reaģēt un kontrolē situāciju Uzvaras parka teritorijā.

Sāk nojaukt pieminekļu kompleksu Uzvaras parkā

Pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā nojaukšanas laikā otrdienas pēcpusdienā nogāztas trīs padomju karavīru statujas.

gallery icon

Līdzīgi arī pirmdienas novakarē pie pieminekļa tika pulcējušies daži desmiti cilvēku, septiņus no kuriem policija aizturēja par dažādiem pārkāpumiem, bet pārējos mudināja izklīst.

Šonedēļ ir sākušies padomju armijai veltītā pieminekļa kompleksa nojaukšanas darbi - pirmdien vairāk notika sagatavošanās darbi, bet otrdien jau tika nogāztas trīs padomju karavīru statujas. Smagā tehnika sāka brucināt arī sievietes tēla statuju, taču šī skulptūra vēl netika nogāzta, savukārt obelisks joprojām atrodas savā vietā.

Kā informēja Rīgas domē, pieminekļa kompleksa demontāžas darbi ir sākušies un norit pēc grafika, bet sīkāka informācija pagaidām netiek sniegta.

Uzvaras parkā sāk iekārtot būvlaukumu, gatavojoties pieminekļa nojaukšanai

Pieminekļa demontāžai Uzvaras parkā netiks izmantotas sprāgstvielas, šodien preses konferencē paziņoja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

gallery icon

Teritoriju apsargā daudzi policisti, strādājot gan iežogotajā teritorijā, gan ap tās perimetru, pa kuru ir ierobežota gājēju kustība.

Kā ziņots, vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Pie padomju pieminekļa Pārdaugavā pulcējas neliels skaits cilvēku

gallery icon

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.