foto: LETA
Nacionālās koncertzāles starptautiska metu konkursa sagatavošana izmaksās teju 500 000 eiro
Rīgas Kongresu nams.
Politika
2022. gada 5. jūlijs, 14:15

Nacionālās koncertzāles starptautiska metu konkursa sagatavošana izmaksās teju 500 000 eiro

Jauns.lv / LETA

Valdība lēma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Kultūras ministrijai (KM) finansējumu 792 723 eiro apmērā, lai nodrošinātu 2022. gadā nepieciešamo finansējumu koncertzāles projekta īstenošanai.

Kā norādīja KM, no šīs summas 490 623 eiro tiks atvēlēti starptautiskā metu konkursa sagatavošanai, bet 302 100 eiro tiks novirzīti VAS "Valsts nekustamie īpašumi" uzturēšanas izmaksām, kas izveidojušas nekustamajā īpašumā Elizabetes ielā 2, Rīgā, un nekustamajā īpašumā Kronvalda bulvārī 6, Rīgā.

KM informatīvajā ziņojumā, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā, norādīts, ka par būvprojekta izstrādei un ekspertīzei nepieciešamo finansējuma apjomu un kārtību KM, Rīgas pašvaldība un SIA "Rīgas nami" vienosies pēc starptautiskā metu konkursa iepirkuma rezultātu noskaidrošanas.

Provizoriskais būvprojekta izstrādes un būvprojekta ekspertīzes veikšanas laiks ir no 2024. gada janvāra līdz 2025. gada augustam. Plānots, ka šī posma izmaksas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

Par nepieciešamo finansējuma apjomu būvdarbiem un būvuzraudzībai KM, Rīgas pašvaldība un "Rīgas nami" vienosies pēc projektēšanas darbu pabeigšanas, kad būs izstrādāta būvprojekta ekonomiskā daļa. Provizoriski tas varētu notikt 2025. gada vidū.

KM uzsver, ka jebkādi lēmumi un turpmākā rīcība par koncertzāles būvdarbu īstenošanu, finansēšanas modeli un ilgtermiņa saistībām tiks īstenoti tikai pēc attiecīgā jautājuma izskatīšanas Ministru kabinetā un attiecīga apstiprinājuma saņemšanas.

Vienlaikus paredzēts, ka būvniecības ieceres realizētājam jānodrošina, ka plānoto būvdarbu apjoms nepārsniegs projektēšanas uzdevumā noteikto apjomu un attiecīgā lēmuma pieņemšanas brīdī būvdarbu cena būs noteikta atbilstoši tirgus vērtībai par līdzvērtīgiem darbiem.

KM atzīmēja, ka prioritārais būvdarbu īstenošanas modelis ir, ka pašvaldība realizē būvniecības ieceri ar aizņēmumu Valsts kasē. Kā alternatīvais koncertzāles projekta īstenošanas modelis tiks vērtēta iespēja koncertzāles būvdarbus realizēt publiskajā un privātajā partnerībā.

KM pieļauj, ka koncertzāles būvdarbi varētu tikt sākti 2027.gada pirmajā vai otrajā ceturksnī. Konkrēts uzsākšanas laiks ir atkarīgs no tā, cik ātrā laikā izdosies vienoties par pieņemamu būvdarbu īstenošanas un finansēšanas modeli.

Pēc KM paustā, vienošanās jāpanāk ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā pēc būvprojekta izstrādes pabeigšanas. Būvdarbu veikšanas laiks tiek lēsts aptuveni divi gadi, attiecīgi būvdarbus pabeidzot 2029. gada pirmajā vai otrajā ceturksnī.

Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas vadību realizēs Rīgas domes Īpašuma departaments, kas sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) organizēs metu konkursu un projektēšanas uzdevuma un tehniskās specifikācijas izstrādi. Sadarbībā ar LAS pašvaldība organizēs publisko iepirkumu būvprojekta izstrādei.

Kā norāda kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), nacionālās koncertzāles Rīgā tapšanas procesā patlaban ir iezīmēti skaidri attīstības etapi, kas tiks realizēti ciešā sadarbībā ar Rīgas domi.

"Šis ir ilgi gaidīts notikums, to pavadījušas vairākus gadu desmitus ilgas diskusijas, tomēr tā rezultātu visai sabiedrībai ir jāierauga vēl šajā desmitgadē - mūsu mūzikas kultūrai ir nepieciešama izcila skatuve valsts galvaspilsētā, to gaida un ir pelnījuši visu paaudžu mūziķi un klausītāji," uzsver Puntulis.

Kā ziņots, Ministru kabinets atbalstīja KM priekšlikumu par piemērotāko no Latvijas Arhitektu savienības izraudzītajām vietām nacionālās akustiskās koncertzāles novietnei Rīgas centrā atzīt Rīgas Kongresu namu.

Atbilstoši arhitektu veiktajiem aprēķiniem nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošana Rīgas Kongresu namā varētu ilgt sešus līdz septiņus gadus un provizoriski izmaksāt aptuveni 61,3 miljonus eiro.