Novadu ziņas
2022. gada 18. aprīlis, 04:44

Ozolniekos satraukums: izcērt iemīļotu atpūtas vietu – mežu Cenu pagastā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ozolnieku (Jelgavas novads) iedzīvotājus satraukusi mežizcirtēju rosīšanās mežā, kas ir viņu iemīļota pastaigu, atpūtas, sportošanas un suņu staidzināšanas vieta. Martā mežstrādnieki tur sāka darbus, bet nu ir pazuduši. Tomēr atklāts paliek jautājums: vai kailcirtes darbi tur neturpināsies?

Jauns.lv uzzināja, ka augusta beigās tur tomēr notiks kailcirte, bet netikšot izcirstas vis priedes, bet gan bērzi un apses. Priedes un pastaigu takas paliks savās vietās.

"Esam ārkārtīgi satraukušies!"

Vietējais iedzīvotājs Oskars Šmeliņš Jauns.lv pauda satraukumu: „Latvijas Valsts mežzinātnes institūts „Silava” veic kailcirti apkārtnē, kur pastaigājas, atpūšas un sporto desmitiem Ozolnieku ģimeņu. Kur lai šīs ģimenes turpmāk atpūšas, izved pastaigā savus mājdzīvniekus?

Iedzīvotāji no Ozolnieku Aizupes mājām, kā arī no „Iecavkrastiem”, „Mežamikām” un citām ir ārkārtīgi satraukušies par meža likteni.

Vai šeit būs kailcirte? Cik plašā teritorijā? Ļoti interesē likumdošanas bāze un atbilstība Meža likumam un citiem normatīviem aktiem. Vai bija publiskā apspriešana? Kā ir ar moratoriju cirtēm putnu ligzdošanas periodā?”

Arī Jelgavas novada pašvaldības Komunikāciju departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Enija Kreicberga-Kapša Jauns.lv pastāstīja, ka vietvara ir informēta par pagasta iedzīvotāju neizpratni saistībā ar apkārtnes meža izciršanu, un aicināja pēc skaidrojuma vērsties mežzinātnes institūtā „Silava” un Valsts meža dienestā (VMD).

Kailcirte nav aizliegta

VMD sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Pavziniuka Jauns.lv informēja: „Saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta „Silava” un Lauksaimniecības universitātes zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanas aģentūras „Meža pētīšanas stacija” apsaimniekotajam nogabalam 2,71 hektāra platībā pagājušā gada 10. jūnijā ir izsniegts apliecinājums kailcirtei. Tas veikts saskaņā ar Meža likumu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 935 “Noteikumiem par koku ciršanu mežā”.

Konkrētais nogabals neatrodas pilsētas teritorijā, kas nozīmē, ka uz to neattiecas Ministru kabineta noteikumi Nr. 936 “Dabas aizsardzības noteikumi meža apsaimniekošanā”, kur iekļauts nosacījums, ka no 15. aprīļa līdz 30. jūnijam ir aizliegta galvenā cirte pilsētas mežos. Lai arī nogabals atrodas pie Iecavas upes, tas neskar Aizsargjoslu likumā noteikto 50 metru joslu, kurā aizliegta kailcirte.”

Noticis pārpratums

Meža pētīšanas stacijas Informācijas centra vadītājs Andris Rimicāns Jauns.lv pastāstīja, ka 24. martā bija iecerēta mežinieku tikšanās ar neapmierinātajiem Ozolnieku iedzīvotājiem. Diemžēl uz šo tikšanos neieradās neviens iedzīvotājs. Varot secināt, ka ir „noticis pārpratums” un nu vietējiem vairs nav būtisku pretenziju pret kailcirti jeb atjaunošanas cirti, kas paredz nocirstā meža vietā stādīt jaunus kokus.

„Pašlaik mežistrāde tur nenotiek, notiek tikai sagatavošanas darbi vienā no cirsmām. Cirsmas nosolītājs ir nācis pretī un ciršana nenotiks līdz augusta beigām, jo pašlaik ir putnu ligzdošanas laiks.

Ja jautājums ir par meža takām, tad tās netiks skartas, mūsu nolūks nav bijis skart priedes. No mežsaimnieciskā viedokļa mēs izvēlējāmies brūkošu apšu un bērzu audzi.

Varētu pieņemt, ka bijis kāds informācijas trūkums, jo pārsvarā informējam par nopietnākiem darbiem pilsētas teritorijā, bet šai gadījumā tā nav pilsēta, un nav nepieciešama saskaņošana.”