Jaunā Emīla Dārziņa koncertzāle Nacionālajā Mākslu vidusskolā

Ar Kultūras ministra, Latvijas Nacionālā kultūras centra un sadarbības partneru klātbūtni 6. aprīlī oficiāli atklāta Nacionālās Mākslu vidusskolas (NMV) Emīla ...

gallery icon
23
Kultūra
2022. gada 7. aprīlis, 10:22

FOTO: atklāta jaunā un modernā Emīla Dārziņa koncertzāle Nacionālajā Mākslu vidusskolā

Jauns.lv

Ar Kultūras ministra, Latvijas Nacionālā kultūras centra un sadarbības partneru klātbūtni 6. aprīlī oficiāli atklāta Nacionālās Mākslu vidusskolas (NMV) Emīla Dārziņa koncertzāle, kas ir skolas ilgi lolots sapnis, lai jaunie talanti varētu izkopt savas prasmes modernā un mūsdienīgā vidē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2018. gada septembrī tika uzsākta labdarības kampaņa “Mana pirmā skatuve”, lai pievērstu sabiedrības un politikas veidotāju uzmanību NMV koncertzāles telpām, kas bija morāli novecojušas un neatbilstošas mūsdienu prasībām. Ar lielu skolas absolventu iesaisti, notika vairāki ziedojumu vākšanas koncerti, kuros piedalījās Vestards Šimkus, Marta Sudraba, Andrejs un Sergejs Osokini, “Melo-M” un citi mūziķi. Tomēr tieši pateicoties valdības sniegtajam finansiālajam atbalstam, 2020. gada nogalē tika sākta zāles renovācija, kas nu ir noslēgusies un koncertzāle pieejama audzēkņiem un klausītājiem.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis teic: “Emīla Dārziņa koncertzāle ir bijusi rūpju bērns daudzus gadus. Simboliski, ka koncertzāles tapšanas ceļš sasaucas ar daudzu mākslas darbu moto – caur ērkšķiem uz zvaigznēm. Jo tieši šis sarežģītais laiks, kad esam divus gadus cīnījušies ar pandēmiju, šobrīd notiek karš Ukrainā, ir īstais, lai mūsu acu priekšā uztaptu sengaidīta telpa, kas ir gatava uzņemt gan jaunos māksliniekus, gan, cerams, arī klausītājus. Šīs koncertzāles sienas ir dzirdējušas mūsu kultūrvēsturi burtiski – daudzu šobrīd pasaulē un Latvijā aktīvi koncertējošu mūziķu pirmssākumus. Un esmu pilnīgi drošs, ka turpmākie gadu desmiti koncertzālei būs tikpat ražīgi un skatītāju piepildīti.”

“Kvalitatīva mūzikas un dejas izglītība nav iedomājama bez kvalitatīvas skatuves. Pateicoties vecāku iniciatīvai un Kultūras ministrijas atbalstam, tika īstenots projekts – atjaunot skolas veco aktu zāli, pārbūvējot to par mūsdienīgu koncertzāli ar ļoti labu akustiku. Koncertzāle ir nosaukta komponista Emīla Dārziņa vārdā. Man ir milzīgs prieks redzēt, ka Emīla Dārziņa koncertzāle dod iespēju topošajiem mūziķiem un dejotājiem jau skolas laikā uzstāties uz šādas skatuves, un esmu pārliecināts, ka šī koncertzāle pacels mūzikas un dejas izglītību Nacionālajā Mākslu vidusskolā jaunā kvalitātē,” atzīmē NMV direktors Jānis Ziņģītis.

NMV telpu kompleksā Kalnciema ielā 12 mājo Emīla Dārziņa mūzikas skola un Rīgas Baleta skola, kā arī blakus esošā Rīgas Doma kora skola, kas apdzīvos arī atjaunoto koncertzāli. Koncertzālē ir jauns “Steinway & Sons” koncertflīģelis, kā arī tā aprīkota ar profesionālu skaņu un gaismu aparatūru.