Kultūra
2022. gada 17. februāris, 06:13

VIDEO: iekštelpas noārdītas līdz skeletam. Latvijas Leļļu teātrī saimnieko būvnieki

Jauns.lv

Latvijas Leļļu teātra nams Krišjāņa Barona ielā 16/18 ir viena no kultūrbūvēm, kas patlaban ir remontā. Šogad ēkai var svinēt 111. jubileju. Gadu gaitā namā atradusies aptieka, zīmogu darbnīca, kafejnīca, tirgotava, bet Leļļu teātris tur sabijis jau vairāk nekā 70 gadu.

Gatavojot namu būvdarbiem, māja atsegta jeb demontēta līdz pat tās skeletam. Lielo zāli var pazīt arī tagad, bet par dažām citām telpām liecina tikai starpsienu krāsojums. Leļļu teātra ēkai tiks stiprināti pamati, mainītas jumta konstrukcijas un segums, Mazajā zālē griesti tiks pat paaugstināti. Līdz nākamā gada beigām plānots nomainīt arī visu elektroinstalāciju, apkures sistēmu un ventilāciju, izlīdzināt grīdas un kosmētiski uzlabot telpas.

1826 kvadrātmetrus plašās Leļļu teātra ēkas remonta un siltināšanas projekta kopējais budžets ir 2,7 miljoni eiro. Par remontdarbiem atbildīga VAS “Valsts nekustamie īpašumi”.

Tikmēr teātra radošā darbība pārcelta uz Rīgas Latviešu biedrības namu Vērmanes dārza otrā pusē. 17. februārī pirmizrādi piedzīvo jauniestudējums pieaugušajiem “Es –Bendžamins Batons”. Iestudējuma idejas autors ir vienīgais tā aktieris Artūrs Putniņš. Šo izrādi var uzskatīt arī par viņa pirmajiem soļiem dramaturģijā. Aktieri pārsteidzis, ka Frānsisa Skota Ficdžeralda literārais darbs “Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu” patiesībā ir pavisam neliels izdevums – atšķirībā no iespaida, kādu par to rada slavenā amerikāņu kinofilma ar Bredu Pitu galvenajā lomā. Artūrs Putniņš komentē: “Es biju domājis, ka tas ir vesels romāns, bet patiesībā tas ir tāds, kā es to saucu, buklets. Buklets par Bendžaminu Batonu. Es to vienā vakarā izlasīju, un man uzreiz bija klikšķis – kāpēc šis nav Leļļu teātrī? Jo šī vecuma maiņas tēma ir perfekti atbilstoša leļļu teātrim.”

Pievienotajā video skaties Latvijas Leļļu teātra nama pārvērtību procesu un jauniestudējuma tapšanas aizkulises teātra pagaidu mājās.