foto: Ieva Lūka/LETA
Ātra braukšana aizdomīga komandējuma laikā iegāž Līvānu mēru Vaivodu
Līvānu mērs Andris Vaivods jau divdesmit gadu ieņem šo amatu.
Novadu ziņas
2022. gada 17. janvāris, 05:55

Ātra braukšana aizdomīga komandējuma laikā iegāž Līvānu mēru Vaivodu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Līdz prokuratūrai nonācis jautājums par Līvānu domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda komandējumu. Augustā viņam bija noformēts divu dienu komandējums uz Rīgu, bet šajā laikā dienesta auto pieķerts ātruma pārsniegšanā Brocēnos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līvānu domes opozīcijas deputāti Jānis Klaužs un Valdis Labinskis vērsušies prokuratūrā ar iesniegumu par iespējamām mēra un viņa vietnieces Gintas Kraukles pretlikumīgām darbībām.

Dīvainības dokumentos

27. augustā domē saņemts paziņojums par ātruma pārsniegšanu ar pašvaldības "VW Passat", kas fiksēts 3. augustā pusdeviņos no rīta Brocēnos.

20. septembrī deputāti vērsās pēc paskaidrojumiem pie domes vadības, un viņiem paskaidrots, ka Vaivods bijis komandējumā. Tomēr 2. augustā domes izpilddirektora vietnieces Aijas Usānes elektroniski parakstītajā rīkojumā kā komandējuma mērķis uzrādīts uzdevums “tikties ar Latgales plānošanas reģiona, Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem un piedalīties Reģionālās attīstības centru apvienības valdes sēdē”.

Pēc deputātu intereses elektroniskajā apritē ar 30. augusta datumu pēkšņi parādījies vēl viens tāds pats dokuments, ar to pašu numuru, kura tekstā jau pierakstīta frāze “tikšanās ar potenciālajiem investoriem”.

Ir gan piefiksēts – kad domes izpilddirektors Uldis Skreivers pēc informācijas par soda uzlikšanu automašīnai pašvaldību lietvedības sistēmā "Namejs" vēl 27. augustā apskatījis komandējuma rīkojumu, tajā par tikšanos ar investoriem nekas vēl nav bijis teikts.

Pēc deputātu intereses 1. oktobrī domes lietvede Viola Reinholde, atrodoties darba nespējā, pēc domes priekšsēdētāja vietnieces Gintas Kraukles rīkojuma atkal ir dokumentu nomainījusi, ievietojot sistēmā tā pirmo variantu, un tikšanās ar investoriem atkal pazudusi.

To uzzinot, deputāti 25. oktobrī vērsušies pēc paskaidrojuma, taču Kraukle tā arī nav spējusi atbildēt, ko īsti Vaivods darījis Brocēnos, un konkrētas atbildes viņi neesot saņēmuši arī no paša mēra.

Opozīcija prasa kriminālprocesu

Tā nu deputāti izsprieduši, ka, iespējams, ar nolūku veikts  dienesta viltojums ar atpakaļejošu datumu, lai tādā veidā attaisnotu Vaivoda atrašanos ar dienesta auto komandējumam neatbilstošā vietā.

Deputāti 6. decembra iesniegumā prokuratūrai izsaka aizdomas, ka Vaivods pašvaldības auto izmantojis privātiem mērķiem, nevis dokumentos minētajam, turklāt, “lai noslēptu dienesta stāvokļa izmantošanu, kopā ar vietnieci Kraukli tika organizēta komandējuma dokumentu viltošana”. Domnieki lūdz uzsākt kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Dienvidlatgales prokuratūras prokurors Dzintars Zaikovskis 15. decembrī iesniegumu pārsūtījis Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšniekam tālākai lēmuma pieņemšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ļoti steidzies pilsētas labā

Vaivods "Kas Jauns Avīzei" skaidro: “3. augustā plkst. 11 man bija jāpiedalās biedrības "Reģionālo attīstības centru apvienība" (RACA) valdes sēdē (Vecrīgā, Torņa ielā – Red.), kurā esmu valdes loceklis un kurā tika veiktas strukturālas izmaiņas nākamajiem četriem gadiem.”

Ņemot vērā Latgales plānošanas pārstāvniecībā tikšanās laikā pārrunāto, Līvānu mēram radusies “nepieciešamība tikties Kurzemē ar potenciālo investoru, tāpēc pieņēmu lēmumu 3. augustā no rīta ar viņu satikties un apspriest jautājumus par jau minētā angāra nodošanu ekspluatācijā un pārņemšanu nomā”. "Kas Jauns Avīzei" gan Vaivods neko sīkāk par angāru un investoru neizstāstīja.

“Ņemot vērā, ka jau 11 bija jābūt atpakaļ uz RACA valdes sēdi Rīgā, steidzoties Brocēnos diemžēl pārsniedzu ātrumu. Sodu esmu nomaksājis un turpmāk būšu uzmanīgāks. Brauciena mērķi un izmaiņas komandējuma rīkojumā varu apstiprināt ar ierakstu ceļazīmē. Atbraucis par izmaiņām maršrutā informēju attiecīgo speciālistu,” norāda Vaivods.

Līvānu politiskās cīņas

Nav nekāds noslēpums, ka pašvaldībās cīņa starp pozīciju un opozīciju dažkārt notiek visai asi, un arī Līvāni nav izņēmums. Tagadējais mērs Vaivods iepriekš ilgus gadus pārstāvēja Zaļo un zemnieku savienību, taču dažus mēnešus pirms vēlēšanām nomainīja piederību un iestājās partijā "Latvijas attīstībai".

Viņam sarakstā izdevās piesaistīt daudzus pilsētā cienītus valsts iestāžu vadītājus un pārliecinoši uzvarēt, iegūstot 60,47% balsu. Zīmīgi, ka neilgi pirms vēlēšanām Līvānus apmeklēja arī partijas biedrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Toms Plešs, kura vizītei par godu uz ātru roku pat noasfaltēta iela. Tiesa, jau pirmās lietusgāzes laikā jaunais asfalts no ceļa noskalots un pat aizdambējis novadgrāvi.

Tikmēr Līvānu zaļzemnieki pirms vēlēšanām steigā bija spiesti veidot jaunu komandu, un pēc Vaivoda stāšanās amatā, kuru viņš ieņem jau divdesmit gadu, opozīcija publiski apsolīja, ka viņu turpmāk rūpīgi uzmanīs – Klaužs pārstāv ZZS, Labinskis ir no Latvijas Reģionu apvienības.

Pērn opozīcija jau vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, saskatot aģitācijas pārkāpumus steigā sarīkotajos pilsētas svētkos, kas parasti notikuši jūlijā, bet pēkšņi bija pārcelti uz pēdējo pirmsvēlēšanu nedēļu.