foto: Alūksnes novada dome
Bardaks autoostas tualetē tracina alūksniešus: tur dzer pīpē, ballējas, guļ... Neviens ar tusētājiem netiek galā
Aiz pašreizējiem Alūksnes autoostas pagaidu vagoniņiem aizslēpusies teju vai kultūras pils jeb sabiedriskā tualete, kas pilda ne tikai savas tiešās funkcijas, bet ir arī autoostas uzgaidāmā telpa, bāriņš, bezpajumtnieku patversme un jauniešu brīvā laika centrs.
Novadu ziņas
2021. gada 30. decembris, 05:35

Bardaks autoostas tualetē tracina alūksniešus: tur dzer pīpē, ballējas, guļ... Neviens ar tusētājiem netiek galā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Par vispopulārāko celtni Alūksnē pēdējo pāris mēnešu laikā kļuvusi autoostas sabiedriskā tualete, kura pārvērtusies par multifunkcionālu sabiedrisko centru. Tualeti izmanto ne tikai tam paredzētajam mērķim, bet arī kā bāriņu, autoostas uzgaidāmo telpu, satikšanās un svinību vietu. Novada mērs vietējā avīzē vietējos aicina būt piedienīgiem un ievērot kārtību un tīrību, bet daudzi to laiž gar ausīm.

Jauns.lv jau vēstīja, ka situācija tualetē “kļuvusi nekontrolējama”.

Kopš vasaras sākuma uz rekonstrukcijas laiku ir slēgta Alūksnes autoosta, un cilvēkiem vairs nav iespēju civilizēti sagaidīt savu autobusu, respektīvi – nav autoostas uzgaidāmās telpas. Tiesa, līdzās ēkai ir novietoti pārvietojamie moduļi jeb “vagoniņi”, kuros ierīkotas kases, bet pie tiem zem klajas debess uzstādīti soliņi. Tomēr ziemas spelgonī un sniegputenī jau nevienam nav liela prieka ārā gaidīt autobusu. Tad nu alūksnieši un apkārtnes pagastu iedzīvotāji situāciju atrisinājuši radoši, par autoostu pārveidojot blakusesošo publisko tualeti, par kuras apmeklējumu kopš novembra vairs netiek iekasēta nauda un kurā vairs nedežurē “tantiņa”. Ērtības cienošie tualetē pat sanesuši krēslus.

Bet tualetē no sala un sniega slēpjas ne tikai autobusu gaidošie, tur pulcējas arī vietējie saulesbrāļi, jaunieši rīko tusiņus, kāds uz turieni dodas notiesāt līdzpaņemto desmaizi. Tualetes apkopēja laikrakstam “Alūksnes un Malienas Ziņas” sūkstas, ka vairs nespēj tikt galā ar tās uzturēšanu daudzmaz piedienīgā kārtībā. Situāciju autoostas tualetē vietējie komentē pie ziņu portāla aluksniesiem.lv rakstiem:

Ritma Egle: “Pati esmu regulāra braucēja ar autobusu. Tie, kas tusē tualetē, nez vai gaida autobusu. Tā ir mūsu jaunatne. Un tas ir vietējais zieds, kurš nez kāpēc nāk paēst no “Maximas” kastītēm, lai pēc tam izmestu atkritumus un dotos savās gaitās. (..) “Vietējais zieds” par iedoto naudu nopērk cigaretes un pretī saņem kādu dūmu. Kādā pēcpusdienā, kad nāca pašvaldības policists, daļa jaunieši pamanīja policijas mašīnu un pazuda. Tualetē tiešām nav ērti ieiet, ja tur uzturas jaunieši. Negribas ticēt, ka tualeti piemēslo autobusu gaidītāji.”

Pāvels Melnis: “Tā jau faktiski ir autoosta, ne tikai tualete.”

Andrejs Poļakovs: “Re, kur ir tā īsta vieta kur Adleram (Alūksnes mēram – red.) uztaisīt selfiju. Pilsētas galva atbild par visu, kas notiek pilsētā... Nožēlojams skats.”

Rota Mālniece: “Ja būtu normāla autoosta, kur cilvēkiem pavadīt laiku līdz autobusam, tad tualete netiktu izmantota tādā veidā.”

Tatjana Mohnača: “Tā it kā skaitījās autoostas sabiedriskā tualete, nevis domāta trūcīgo apmeklējumiem. Un, lai tā labāk ir maksas, toties tīra un droša.”

“Alūksnes un Malienas Ziņas” 29. decembrī aprakstu par situāciju pilsētas galvenajā tualetē piesaka pirmajā lappusē kā “gada nogales aktuālāko tēmu”: “Pulcējas tualetē, jo nav, kur patverties.”

Alūksnes autoostas valdes priekšsēdētāja Jeļena Žīgure vietējam laikrakstam saka, ka tie, kuri tualetē nekārtīgi uzvedas, nav vis autoostas klienti, bet gan lielākoties vietējie alkohola cienītāji. Viņi tur ne tikai dzer, bet arī guļ. Žīgure palīgā ieviest kārtību esot saukusi pašvaldības policiju, bet tā atbraukusi vien pēc 45 minūtēm, kad “viss jau bija piecūkots”.

Reiz viņa novērojusi, ka pulciņš zēnu un meiteņu uz kopīgu tusiņu esot pulcējušies tualetes sieviešu nodalījumā, jaunieši sēdējuši uz izlietnēm. Kā atbildi uz aizrādījumu saņēmusi viņas virzienā raidītu spļāvienu. Nākamajā dienā tualetē uz “baļļuku” savus draugus bija saaicinājis kāds tikko no cietuma iznācis vīrietis, lai tur atzīmētu savu brīvlaišanu.

Viņa domā, ka jaunieši tualeti par randiņu vietu izvēlējušies arī pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ – vecāki mājās vairs neļaujot pulcēties lielākām kompānijām, bet citviet, kā, piemēram, jauniešu centrā, vizītes jāpiesaka iepriekš un ir vajadzīgs vakcinācijas sertifikāts, kas brīvību mīlošiem tīņiem ir apgrūtinājums.

Alūksnes pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons saka: “Pēc autoostas valdes priekšsēdētājas aicinājuma uz sabiedrisko tualeti novērst nekārtības nākas doties samērā bieži. Tur patiešām mēdz uzturēties atsevišķi mūsu pilsētas iedzīvotāji, kuri tualeti ne vien izmanto savu dabisko vajadzību nokārtošanai, bet, lai notiesātu līdzatnesto pārtiku.”

Daži tusētāji par alkohola lietošanu sabiedriskajā tualetē esot saņēmuši arī administratīvā pārkāpuma protokolu.

foto: Ieva Leiniša/LETA
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers aicina visus būt atbildīgiem, apmeklējot pilsētas sabiedrisko tualeti.

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers teic, ka nebūtu pareizi tualeti atkal pārvērst par maksas iestādījumu un aicina cilvēkus būt piedienīgiem: “Uzskatu, ka ir tikai ētiski atļaut saviem iedzīvotājiem apmeklēt sabiedrisko tualeti bez maksas. Jā, tas ir disciplīnas un uzturēšanās jautājums (..) Aicinu tomēr sabiedrību būt atbildīgiem par daudzām lietām, arī par uzvedību sabiedriskajā tualetē.”

Tēmas