foto: LETA
Kukuļošanā iesaistītām personām plāno liegt piekļuvi starptautiskajai palīdzībai paredzētajiem grantiem
Eiro banknotes un aploksne.
Politika
2021. gada 18. decembris, 17:08

Kukuļošanā iesaistītām personām plāno liegt piekļuvi starptautiskajai palīdzībai paredzētajiem grantiem

Jauns.lv / LETA

Saeimas Ārlietu komisija izskatīšanai parlamentā virza grozījumus Starptautiskās palīdzības likumā, ar kuriem tiks liegts Latvijas īstenotajai starptautiskajai palīdzībai paredzētos grantus piešķirt kukuļošanā iesaistītām personām.

Likumā noteikts, ka grants ir maksājums Ārlietu ministrijas (ĀM) apstiprināta attīstības sadarbības projekta īstenošanai.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu atbilstību OECD Konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos, paredzot tiesības nepiešķirt grantu, ja projekta īstenošanā iesaistītā persona, ir sodīta vai juridiskai personai piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis saistībā ar kukuļošanu.

Šis ierobežojums attieksies uz personām, kuras būs iesaistītas kukuļņemšanā, kukuļdošanā, kukuļa piesavināšanās lietā, starpniecībā kukuļošanā, neatļautā piedalīšanās mantiskos darījumos, neatļautā labuma pieņemšanā, komerciālā uzpirkšanā, prettiesiskā labuma pieprasīšanā, pieņemšanā un došanā vai tirgošanās ar ietekmi.

Ārlietu komisijas pārstāvji skaidro, ka OECD rekomendē paredzēt tiesības nepiešķirt grantu, ja projekta iesniedzējs vai persona, kura ir projekta iesniedzēja valdes vai padomes loceklis, prokūrists, pilnvarotā vai cita projekta iesniegumā minētā persona atbilst augstāk minētajiem ierobežojumiem.

Likumā paredzēts noteikt tiesības ĀM nepiešķirt grantu, ja iepriekš minētā persona ar tādu prokurora priekšrakstu par sodu vai tiesas spriedumu ir sodīta vai juridiskai personai ir piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis par jebkuru no iepriekš minētiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Likumprojektā noteiktos ierobežojumus piedāvāts attiecināt uz laiku, kamēr sodāmība nav noņemta vai dzēsta, savukārt juridiskas personas gadījumā - līdz piespiedu ietekmēšanas līdzekļa izpildei.

Lai nodrošinātu minētā nosacījuma kontroli, plānots ĀM noteikt tiesības pieprasīt ziņas no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Sodu reģistra par attīstības sadarbības projektos iesaistīto personu sodāmību vai piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.