Sabiedrība
2021. gada 4. novembrī, 12:37

Danilāns ar asarām acīs atceras saslimšanu ar Covid-19; ārsti godīgi brīdinājuši sievu

Jauns.lv

Rīgas Stradiņa Universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns pērnā gada izskaņā inficējās ar Covid-19. Latvijas Televīzijas (LTV) dokumentālajā filmā "Netīrā zona" slimību viņš atceras ar asarām acīs un teic, ka joprojām jūt izslimošanas sekas.

Danilāns ar asarām acīs atceras saslimšanu ar Covi...

Danilāns ar Covid-19 hospitalizēts bija teju divus mēnešus.

"Nemīlu sūdzēties, bet pasūdzēšos. Nebija viegli. Es neesmu pēc rakstura vaidētājs, pīkstulis, bet man tiešām gāja smagi. Gulēju savā slimnīcā. Man nāca kolēģi skafandros. Nepazinu viņus - tāds nespēks bija," LTV atminas Danilāns.

Viņš skumis, ka neviens tuvinieks nav varējis atnākt ciemos. "Es pārdzīvoju, ka man nav tuvinieku, ar ko parunāties. Bet kā maniem tuviniekiem? Sieviņa stāstīja – šausmas, nevaru pie tevis aiziet, konsultējos ar taviem kolēģiem, un viņi godīgi pasaka: "Kundze, ar viņu visādi var būt...." Es biju smagā stāvoklī. Sieva naktīs nevarēja gulēt."

Danilāns LTV skaidro, ka joprojām jūtamas izslimošanas sekas. "Man bija ļoti labs līdzsvars, esmu vingrotājs, bet tagad ir līdzsvara traucējumi. Es pat kādu laiku, iedams pa ielu, kritu. Daudziem slimniekiem pēc tam ilgu laiku sirds ir švaka. Nevajag pārslimot," teic Danilāns, aicinot visus vakcinēties.

Viņš norāda, ka neviens nevar zināt, kā pārslimos šo vīrusu. "Tas ir stiprs egoisms, ja domā tikai par sevi. Kā maniem draugiem gāja? Viņi gāja uz baznīcu lūgt Dieviņu. Paldies viņiem! Varbūt tas arī glāba. Bet kā viņiem gāja? Saslimt ar Covid-19 nav vajadzīgs!"

Profesors teic, ka viņam esot kauns, ka daudzi atsakās vakcinēties. Tāpat sāpot sirds par kolēģiem, kuri saņem agresiju un pārmetumus, ka vēlas tikai nopelnīt naudu. Danilāns skaidro, ka neviens viņam nemaksā naudu par dalīšanos ar pieredzi. "Es to daru par brīvu, no cēla mērķa, cilvēkus paglābt no nāves."

Jau vēstīts, ka pērnā gada decembra sākumā, visticamāk, savā darba vietā Danilāns inficējās ar Covid-19. "Dievs viņam tiešām ir stāvējis klāt. Vīrs bija slimnīcā 48 dienas, bet saslimis bija jau piecas dienas pirms tam. Sanāk, ka ārstēšanās ilga 53 dienas. Šādu viņu nekad neesmu redzējusi. Nomocījies, novārdzis, svaru zaudējis, apmēram astoņus kilogramus," iepriekš žurnālam "Kas Jauns" teica Danilāna sieva Irēna.

Profesors Danilāns Āgenskalnā 2021. gada rudenī

Tautā mīlētais ārsts gastroenterologs Anatolijs Danilāns