Skolēni sabrauc uz Rīgu. Kā Bauskas novada dejotāji un dziedātāji iekārtojās Rīgā. FOTOREPORTĀŽA
Bauskas novada dejotāji un dziedātāji iekārtojās Rīgā.
Kultūra
2015. gada 9. jūlijs, 14:35

Skolēni sabrauc uz Rīgu. Kā Bauskas novada dejotāji un dziedātāji iekārtojās Rīgā. FOTOREPORTĀŽA

Jauns.lv

Šonedēļ rīdzinieki un galvaspilsētas viesi var baudīt XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku krāšņo programmu, kurā piedalās gandrīz 38 tūkstoši skolēnu. Viņu vidū arī deju kolektīvs „Mēmelīte”, kurā dažiem dejotājiem šie ir jau trešie dziesmu un deju svētki.

Vēl pirms gaidāmajiem svētku koncertiem ar skatītāju klātbūtni portāls Kasjauns.lv Daugavas stadionā satika Bauskas Bērnu un jauniešu centra deju kopas „Mēmelīte” dalībniekus. Daļa no viņiem uz Rīgu brauca un mēģinājumos piedalījās jau pagājušās nedēļas sestdienā un svētdienā. Pēc dejošanas 30 grādu karstumā ir iegūts arī dejotājiem tipisks iedegums, bet par to neviens nebēdā, jo šis, viņuprāt, ir vasaras labākais piedzīvojums.

Nodrošinās ar mediķiem un kārtības sargiem

Uzreiz pēc deju mēģinājuma „Mēmelītes” dalībnieki sakāpj autobusos, lai tālāk dotos uz pusdienām Rīgas Valsts tehnikumā, kas šajā nedēļā ir arī baušķenieku mājvieta.

Pie skolas, gaidot dejotājus, satiekam Bauskas novada koordinatori, Bauskas bērnu un jauniešu centra direktori Benitu Svarenieci. Viņa atklāj, ka uz Rīgu no Bauskas novada atvedusi 622 svētku dalībniekus, un Bauska esot piektais lielākais dalībnieku pārstāvētais novads šā gada svētkos. „Visi bērni ir priecīgi un gandarīti, ka tikuši, jo konkurence bija liela. Atbraucām gan sūri, grūti pastrādāt, gan baudīt svētkus un Rīgu apskatīt. Man ir četri bērni un trīs no viņiem piedalās svētkos. Uzskatu, ka šī tradīcija ir viena no latviešu vislielākajām vērtībām,” stāsta Benita Svareniece.

Šie ir jau otrie dziesmu un deju svētki, kad Benita brauc līdzi kā novada koordinatore un atzīst, ka nav bažu par bērnu pamodināšanu no rītiem un pieskatīšanu, jo skolēni ir disciplinēti un vecākie no viņiem ļoti labi apzinās, ka šī nedēļa prasīs daudz spēka. Tāpat baušķeniekiem līdzi atbraucis bērnu un jauniešu centra fotogrāfs, mediķi, lai vajadzības gadījumā sniegtu medicīnisko palīdzību un pat kārtības sargs, pie kura risināt sadzīviskus jautājumus. Kad pie skolas piebrauc kārtējais autobuss ar bērniem, pārliecināmies, ka kārtības sargs ir klāt un sniedz bērniem informāciju par guļvietām.

Pilni autobusi ar mantām

Pirms somu iznešanas no autobusa, skolēni dodas mazgāt rokas un ēst skolā siltas pusdienas. Bērni atzīst, ka ar ēdināšanu ir apmierināti, un sviestmaizes vai kotletes no mājām nav veduši. Vien kāds našķis un saldinātais dzēriens līdzi paņemts.

Kad pusdienas paēstas dalībnieki steidz uz autobusu pēc somām, lai varētu iekārtot savu turpmāko dienu guļvietu. Novada koordinatore atzīst, ka autobuss ir piekrauts ar dalībnieku mantām un dejošanas tērpiem, jo reti kurš paņēmis līdzi mazāk nekā divas somas, tāpat vēl matračus, segas un spilvenus. Līdzi ņemts gludināmais dēlis un gludeklis, tējkanna, pagarinātāji, deju kolektīva karogs un citas noderīgas lietas.

„Mēs paši brīnījāmies, cik piekrauts mums bija autobuss ar mantām. Bērni brauc uz nepilnu nedēlu, bet līdzi ņem teju pusi no iedzīves. Šajā vecumā viņi vēl neapzinās, ka bez dažām mantām pavisam noteikti var iztikt,” pasmaida Benita. Pašu mazāko dalībnieku vecākiem viņa rosināja nedot līdzi mobilos telefonus. „Mobilie ir katra bērna un vecāku atbildība. Bet šobrīd jau ir tā, ka bērni var dzīvot bez zobu birstītes, bet ne bez mobilā telefona,” pasmejas Bauskas novada koordinatore.

Paniņu un dziesmu vakari

Arī 17 gadus vecā Bauskas Valsts ģimnāzijas audzēkne un deju kolektīva „Mēmelīte” dalībniece Linda Spundiņa atzīst, ka mobilais telefons tika ņemts līdzi uz mēģinājumiem, jo vēlējās saglabāt atmiņas no šiem svētkiem. „Pirmajā dienā lūdzu puišus uzfilmēt mazas filmiņas, bet forši būtu arī laukumā kopīgu selfiju uztaisīt,” pasmaida Linda. Viņa ir viena no pieredzes bagātākajām svētku dalībniecēm, jo šie ir jau trešie Lindas deju svētki. No iepriekšējiem viņai spilgti atmiņā palikuši lustīgie vakari skolā pēc mēģinājumiem un koncerti stadionā. „Pagājušos svētkos mūsu kolektīvam tapa paniņu dziesma. Par pēdējo naudu nopirkām paniņas, dziedājām pašizdomāto dziesmu un dzērām tās, lai gan pusei no mums paniņas nemaz negaršo,” atceras Linda.

Arī šajos svētkos vidusskolas vecuma jaunieši vakaros pēc mēģinājumiem un koncertiem nolēmuši nedaudz paballēties. No mājām atvestas gan tumbiņas, lai mūziku var pagriezt skaļāk, gan taustiņinstruments melodika, ko spēlēt, dziedot dziesmas. Tāpat viņi ir nodrošinājušies ar galda spēlēm, kārtīm, futbola un volejbola bumbām. Bet, lai karstā laikā varētu veldzēties ar vēsiem dzērieniem, kāds skolēns līdzi paņēmis pat aukstuma kasti.

Bauskas Bērnu un jauniešu centra deju kopas „Mēmelīte” divi dalībnieki pirms deju svētkiem guva rokas traumas, bet vienai meitenei traumēts celis, taču pat tas neattur viņus no dalības skaistajos latviešu svētkos, jo šādu piedzīvojumu var izbaudīt tikai reizi piecos gados!

9. jūlija pasākumi

Šodien pilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti apmeklēt: pūtēju orķestru koncertu „Taures sauc”, kas pulksten 19 notiks Starptautiskajā izstāžu zālē Ķīpsalā;

Deju lieluzveduma „Līdz varavīksnei tikt” ģenerālmēģinājumu, kas pulksten 19 notiks Daugavas stadionā;

folkloras konkursu uzvarētāju koncertu “Gudru ņēmu padomiņu”, kas pulksten 19 notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Visu dienu apmeklētājus gaidīs gan burziņš Vērmanes dārzā, gan ielu koncerti Rīgas pilsētvidē:

no pulksten 11 līdz 16 Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā;

no pulksten 12 līdz 17 „Lido atpūtas centrs” Krasta ielā;

no pulksten 16 līdz 21 laukumā pie T/C „Origo”, kā arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Juglā.


Kasjauns.lv/ Foto: Anete Janševica