foto: Evija Trifanova/LETA
Kā no Latvijas valsts karoga atvadīties ar godu?
Bojātu un saplēstu Latvijas valsts karogu jāiznīcina diskrētā veidā, lai neiedzīvotos pamatīgās nepatikšanās.
Sabiedrība
2021. gada 11. novembris, 06:58

Kā no Latvijas valsts karoga atvadīties ar godu?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Latvijas valsts karoga likums nosaka, ka ir aizliegts lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu. Tāpat šajā likumā noteikts, ka “lietošanai nederīgu valsts karogu iznīcina diskrētā veidā”, bet nav skaidrojuma, kāds ir šis “diskrētais veids”. Ja vējā sapluinītu, saulē izbalējušu vai mazgāšanās laikā sabojātu karogu vienkārši izmetīsiet miskastē, par to pat var nokļūt pat aiz restēm. Žurnāls “Likums un Taisnība” skaidro, kā pareizi atbrīvoties no nolietota karoga, lai tai pašā laikā neiedzīvotos lielās nepatikšanās.

Ja visiem redzamā veidā, publiski plēsīsiet, dedzināsiet vai gružu kaudzē izmetīsiet valsts karogu, to likuma izpratnē var uzskatīt par necieņas izrādīšanu valsts simbolam vai karoga zaimošanu par ko draud bargs sods. Valsts karoga likums nosaka, ka “par klajas necieņas izrādīšanu pret Latvijas valsts karogu piemēro administratīvo naudas sodu līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām (700 eiro)”. Savukārt Krimināllikuma 93. pants par Valsts simbolu zaimošana paredz daudz bargāku sodu: “Par Latvijas valsts ģerboņa vai Latvijas valsts karoga noraušanu, saplēšanu, salaušanu, iznīcināšanu vai par citādu šo valsts simbolu zaimošanu, kā arī par Latvijas valsts himnas publisku zaimošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu”.

Tādējādi lietošanai vairs nederīgu valsts karoga likvidēšanu jāveic “diskrēti” – prom no svešām acīm, savās “četrās sienās”, varētu pat teikt – slepeni. Kā to pareizi izdarīt, “Likumam un Taisnībai” skaidro uzņēmuma “Latvijas tekstils” vadītājs Oskars Polmanis. Jāpiebilst, ka “Latvijas tekstils” jau gadu gadiem nodarbojas arī ar Latvijas karogu šūdināšanu un tas uzskatāms par ekspertu valsts karoga izgatavošanas un lietošanas noteikumos.

“Pienāk brīdis, kad ilgi kalpojušais Latvijas karogs ir izbalējis, saplīsis vai citādāk vairs neizskatās labi, tad parasti iegādājamies jaunu. Bet kā cienīgi atbrīvoties no vecā karoga, lai to nevarētu uzskatīt par valsts simbola zaimošanu?

Latvijas valsts karogs privātos apstākļos (privātmājas teritorijā, dzīvoklī un tamlīdzīgi) jāsadala pa krāsu lentēm, jāievieto atsevišķos atkritumu maisos un tikai tad jāizmet atkritumu konteinerā. Tādējādi personu nevarēs saukt pie kriminālatbildības par valsts karoga izmešanu atkritumos un nolietotais valsts simbols būs utilizēts atbilstoši etiķetes un ētikas prasībām. Nekādā gadījumā karogu vai tā detaļas nedrīkst dedzināt!” skaidro Polmanis.

Diskrēta valsts karoga iznīcināšanas tehnoloģija:

foto: Latvijas Tekstils
Karogs tiek rūpīgi sadalīts pa krāsu lentēm.
foto: Latvijas Tekstils
2. solis: Tas tiek darīts, griežot pa vīlēm.
foto: Latvijas Tekstils
3. solis: Karogs tiek sadalīts atsevišķi pa krāsu lentēm. *
foto: Latvijas Tekstils
4. solis: Krāsu lentes tiek ievietotas atsevišķos atkritumu maisos un izmestas atkritumu konteinerā.

Daudzi vecās lietas “ar vērtību”, piemēram, senas vēstules, čekus un tamlīdzīgi atdod arī uguns liesmām. Tas iespējams arī ar veco karogu, bet tas jādara “cēlā vientulībā”. Vairāku Latvijas pašvaldību mājas lapās norādīts: “ja veco, nolietoto karogu izlemts sadedzināt, tas jāizdara prom no citu acīm, piemēram, mājās” (iecava.lv).

Brīvības piemineklis 18.novembrī staro Latvijas karoga krāsās

gallery icon
38

Atklāj monumentālu Latvijas karogu uz AB dambja

„Latvijas karogs” ir unikāls ilgtermiņa projekts, kurā līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā ir iecerēts izvietot monumentālus valsts karogus gan ...

gallery icon
31

Latvijas skaistais karogs

gallery icon
80