Fūrmanis un citi Latvijas Ārstu biedrības pārstāvji norobežojas no organizācijas prezidentes Aizsilnieces
foto: LETA
LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis, kurš arī būs darba grupas vadītājs.
Sabiedrība
2021. gada 7. septembrī, 13:16

Fūrmanis un citi Latvijas Ārstu biedrības pārstāvji norobežojas no organizācijas prezidentes Aizsilnieces

Jauns.lv

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) 2. septembrī izveidojusi Covid-19 infekcijas profilakses darba grupu, norobežojoties no organizācijas prezidentes Ilzes Aizsilnieces izteikumiem, paziņojuši LĀB pārstāvji.

Fūrmanis un citi Latvijas Ārstu biedrības pārstāvj...

Darba grupā ievēlēts LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis un valdes locekļi Alvils Krams, Gustavs Latkovskis un  Kārlis Rācenis.

Darba grupa paziņoja, ka kategoriski norobežojas no LĀB prezidentes Ilzes Aizsilnieces izteikumiem, kas publicēti 6. septembrī sociālajā tīklā Facebook.

Homeopāte, ģimenes ārste un un LĀB prezidente Ilze Aizsilniece sociālajā vietnē "Facebook" 6. septembrī publicējusi vēstuli, kas adresēta valsts prezidentam Egilam Levitam un premjerministram Krišjānim Kariņam. Vēstulē Aizsilniece pauž sašutumu par nepārdomāto skolēnu testēšanas sistēmu, kā arī noraidošu attieksmi pret sejas masku valkāšanu skolās.

"Atklātajā vēstulē paustais par Covid-19 profilakses pasākumiem ir kolēģes personīgais viedoklis un neatspoguļo oficiālo LĀB valdes nostāju. LĀB paļaujas uz nozares profesionāļu viedokli un lēmumiem Covid-19 infekcijas ierobežošanā," vēsta jaunizveidotā darba grupa. 

“Darba grupa uzsver, ka vakcinācija pret COVID-19 joprojām ir vissvarīgākais no pandēmijas apkarošanas pasākumiem. Ja vakcinācija notiktu tik pat efektīvi kā citās valstīs, piemēram, Dānijā, arī Latvijā nebūtu nepieciešamības lietot maskas skolās un ievērot citus ierobežojumus, kas apgrūtina valsts attīstību un tās iedzīvotāju ikdienu," pauž darba grupas pārstāvji. 

"Tādēļ LĀB aicina visus sabiedrības locekļus, kam pienākas vakcinācija un kas līdz šim nav vakcinējušies, to izdarīt gan savas veselības, gan visas sabiedrības vārdā. Latvijas Ārstu biedrība aicina visus Latvijas ārstus un jo īpaši ģimenes ārstus aktīvāk mudināt pacientus vakcinēties, īpaši un proaktīvi uzrunājot tieši augstākā riska grupas – vecumā virs 50 gadiem un pacientus ar hroniskām slimībām – kam saslimšana ar Covid-19 var būt liktenīga. Kategoriski nav pieļaujams, ka ārsts varētu atrunāt pacientu no vakcinācijas."

Jaunizveidotā darba grupa paziņoja, ka turpmāk publiskajā telpā un plašsaziņas līdzekļos, kā arī komunikācijā ar valsts institūcijām un nevalstiskām organizācijām oficiālu LĀB viedokli par Covid-19 vakcinācijas un profilaktisko pasākumu jautājumiem paudīs darba grupas pārstāvji, izņemot gadījumos, kad darba grupa vai LĀB valde lemj citādi.