Sabiedrība
2021. gada 6. septembris, 14:27

Ārstu biedrības prezidente Aizsilniece ar vēstuli par pesticīdiem sejas maskās vēršas pie Levita

Jauns.lv

Homeopāte, ģimenes ārste un Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece sociālajā vietnē "Facebook" publicējusi vēstuli, kas adresēta valsts prezidentam Egilam Levitam un premjerministram Krišjānim Kariņam.

Vēstulē Aizsilniece pauž sašutumu par nepārdomāto skolēnu testēšanas sistēmu, kā arī noraidošu attieksmi pret sejas masku valkāšanu skolās.

Ģimenes ārste uzteic "pirms desmit gadiem aktualizētās problēmas" par gaisa kvalitāti skolās risināšanu, tomēr bērniem, kuri sēž maskās, tas "neko nedošot". Tāpat Aizsilniece min, ka pašlaik noteiktie masku lietošanas principi esot pretrunā ar Pasaules Veselības oranizācijas rekomendācijām.

"Latvijas skolās maskas lieto nevis, lai palielinātu epidemioloģisko drošību, bet gan, lai sodītu kādu iedzīvotāju grupu, šajā gadījumā - bērnus un jauniešus. Vai tā ir cilvēcīga un ilgtspējīga, bet pats galvenais – medicīniski pamatota attieksme?!" raksta LĀB prezidente.

"Maskas, kas ir noklātas ar pesticīdiem, vai auduma maskas, no kurām pēc pāris mazgāšanas reizēm atdalās plūksnas, nevis pasargā, bet rada nopietnus draudus bērnu veselībai."

Ārstu biedrības prezidente iesaka prasību bērniem skolās valkāt sejas maskas atcelt.

Jānorāda, ka valdības pieņemtie lēmumi paredz, ka mutes un deguna aizsegus mācību telpā nelieto 1.-3.klašu skolēni, bet viņiem maskas jālieto, atrodoties koplietošanas telpās, piemēram, skolas gaitenī. Tāpat masku skolā drīkst nevilkt pret Covid-19 vakcinētie skolēni.

Aizsilniece norāda, ka pagājušajā nedēļā īstenotā skolēnu testēšana bijusi bezjēdzīga, turklāt šis process traucējis ārstu darbam - tikusi paralizēta e-veselības sistēma.

Homeopāte iesaka amatpersonām, organizējot epidemioloģiski drošu vidi skolās, iepazīties ar citu Eiropas valstu pieredzi, īpaši izceļot Ziemeļvalstīs, piemēram, Somijā izmantoto pieeju.

Aizsilniece raksta, ka, viņasprāt, svarīgākais esot mācību telpās un visās sabiedriskajās telpās nodrošināt "gaisa bioloģisko drošību", izmantojot jonizējošos filtrus.

Publicējam nerediģētu ārstes Ilzes Aizsilnieces publicēto atklāto vēstuli:

Pagājušā nedēļa, īstenojot aptuveni 200 tūkst. Latvijas skolēnu tesktēšanu, vēlreiz parādīja Latvijā ieviesto Covid-19 epidemioloģisko pasākumu bezjēdzību un sistēmas nesakārtotību. Pateicoties šīm nepārdomātajām darbībām, tika paralizēta e-veselības sistēma, kas nebija pieejama ārstiem, lai veiktu savu ikdienas darbu, piemēram, izrakstītu zāles vai izsniegtu darba nespējas lapas saslimušajiem.

Latvijas atbildīgajām amatpersonām, organizējot epidemioloģiski drošu vidi skolās, derētu iepazīties ar citu Eiropas valstu pieredzi un konstruktīvajiem risinājumiem, kas neizmaksā desmitiem miljonu eiro. Latvijai vispiemērotākā būtu Ziemeļvalstīs izmantotā pieeja, piemēram, Somijas sk. informāciju oficiālajā mājaslapā: https://www.oph.fi/.../education-finland-and-coronavirus

Protams, iepriecinoši ir tas, ka, pateicoties Covid-19 pandēmijai, beidzot runājam par gaisa kvalitāti skolās un mācību klasēs. Šī problēma tika aktualizēta jau pirms desmit gadiem, bet līdz pandēmijai Izglītības un zinātnes ministrijai tā likās mazsvarīga.

Ar šo mācību gadu beidzot sākam mērīt CO2 koncentrāciju skolu telpās, bet ko tas dos bērniem, kuriem ir jāsēž maskās?! Turklāt pašlaik noteiktie masku lietošanas principi ir pretrunā ar Pasaules Veselības oranizācijas rekomendācijām.

Latvijas skolās maskas lieto nevis, lai palielinātu epidemioloģisko drošību, bet gan, lai sodītu kādu iedzīvotāju grupu, šajā gadījumā - bērnus un jauniešus. Vai tā ir cilvēcīga un ilgtspējīga, bet pats galvenais – medicīniski pamatota attieksme?! Maskas, kas ir noklātas ar pesticīdiem, vai auduma maskas, no kurām pēc pāris mazgāšanas reizēm atdalās plūksnas, nevis pasardā, bet rada nopietnus draudus bērnu veselībai.

Svarīgākais ir mācību telpās un visās sabiedriskajās telpās nodrošināt gaisa bioloģisko drošību. Tāpēc ēkās ar centralizētu ventilācijas sistēmu ir jānodrošina regulāra tās apkope un jāievieto jonizējošie filtri. To mēs varam izdarīt ātri un ar Latvijas pašmāju uzņēmumu atbalstu.

Savukārt skolās un pirmskolas mācību iestādēs, kurās nav centralizēta ventilācijas sistēma, var ievietot stacionāros jonizējošos filtrus. Savā ģimenes ārstu praksē šādas iekārtas izmantoju jau vairāk nekā desmit gadus.

Mani ieteikumi situācijas uzlabošanai izglītības un citās publiskajās iestādēs:

1) Domāt par gaisa bioloģisko drošību skolās un citās sabiedriskajās telpās;

2) Mainīt Covid-19 testēšanas pieeju bērniem un jauniešiem, ņemot piemēru no Ziemeļvalstīm;

3) Atcelt masku nēsāšanu skolās, lai bērnu un jauniešu organismi neciestu no skābekļa trūkuma mācību laikā.