foto: ZUMAPRESS.com
Saeimu rosina atcelt obligātās vakcinēšanās prasību izglītības jomā strādājošajiem
Mācību stunda.
Sabiedrība
2021. gada 23. augusts, 13:05

Saeimu rosina atcelt obligātās vakcinēšanās prasību izglītības jomā strādājošajiem

Jauns.lv / LETA

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un Nacionālās apvienības (NA) deputāti rosina prasību par obligāto vakcinēšanos pret Covid-19 neattiecināt uz izglītības jomā strādājošajiem.

Arodbiedrība vēstulē deputātiem rosināja papildināt likumu par sadarbspējīga sertifikāta nepieciešamību ar normu, kas paredz, ka izglītības jomas darbiniekiem darba pienākumu izpildei būtu derīgs arī apliecinājums par negatīvu veiktā testa rezultātu. LIZDA piedāvā izglītības jomas darbinieku darba pienākumu izpildes nodrošināšanai veikto testu izmaksas segt no valsts budžeta līdzekļiem.

LIZDA savu priekšlikumu pamato, sakot, ka arodbiedrība atbalsta tikai brīvprātīgu vakcinēšanos un uzskata, ka jādod iespēja strādāt gan par, gan pret vakcinēšanos esošajiem, gan tiem, kuri pagaidām vēl nav izlēmuši. Arodbiedrībā uzskata, ka būtiski ir nevis piespiest vakcinēties noteiktu profesiju pārstāvjiem, jo piespiešana radot pretreakciju, bet gan pozitīvi motivēt visu sabiedrību.

LIZDA uzskata, ka šādā veidā ierobežotas tiesības veikt darba pienākumus izglītības jomā ierobežo arī Satversmes 106. pantā noteiktās cilvēka pamattiesības, proti, tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darba vietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai.

Vienlaikus, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu lietderīgu izlietošanu un izmaksu par Covid-19 testu veikšanu samazināšanu, LIZDA rosina, ka jāturpina diskusija par lētāku testu atzīšanu un izmantošanu.

Tāpat arodbiedrība vēstulē politiķiem rosinājusi noteikt, ka izglītības jomas darbiniekiem tiek nodrošināta veselības apdrošināšana, kas tiek segta no valsts budžeta līdzekļiem. LIZDA skaidroja, ka izglītības jomas darbiniekiem Covid-19 izplatības laikā darbs saistīts ar paaugstinātu risku darbinieku drošībai un veselībai, kā arī paaugstinātu psiholoģisko slodzi, kas ietekmē vispārējo veselības stāvokli, un visās pašvaldībās netiek nodrošināta izglītības jomas darbinieku veselības apdrošināšana.

Vēl pedagogu arodbiedrība vēlas, lai Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā pašvaldības fiksē un kādā pašvaldībām no valsts budžeta kompensē izdevumus, kas saistīti ar izglītības iestāžu darbinieku paaugstinātas atbildības un papildu pienākumu veikšanu epidemioloģiski droša izglītības procesa īstenošanā. 

Kā pamatojumu LIZDA minēja to, ka izglītības jomas darbiniekiem Covid-19 izplatības laikā darbs saistīts ar palielinātu darba apjomu un papildu darba stundām, tajā skaitā, nodrošinot izglītības procesa īstenošanu vienlaicīgi gan attālināti, gan klātienē, nodrošinot papildu komunikāciju ar izglītojamiem un izglītojamo vecākiem gan klātienes, gan attālinātā izglītības procesa īstenošanas laikā, nodrošinot pastiprinātu epidemioloģisko prasību ievērošanas uzraudzību izglītojamiem klātienes izglītības procesa īstenošanas laikā, kā arī veicot regulāru dezinfekciju. Arodbiedrības ieskatā, nepieciešams nodrošināt papildu finansējumu pašvaldībām, lai būtu iespējams veikt papildu darba un darba stundu apmaksu.

LIZDA piedāvātos priekšlikumus izskatīšanai parlamentā iesnieguši deputāti Evija Papule un Vjačeslavs Dombrovskis. Tāpat parlamentārieši sagatavojuši priekšlikumus grozījumiem, kas paredzētu, ka skolēniem nav nepieciešams lietot mutes un deguna aizsegu izglītības iestādes telpās gan klasēs, gan koplietošanas telpās. Iesniegts arī priekšlikums, kas nosaka, ka izglītojamajiem nav nepieciešams lietot mutes un deguna aizsegu izglītības iestādes mācību telpās neatkarīgi, vai izglītojamajam ir sadarbspējīgs sertifikāts vai negatīvs testa rezultāts.

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA) rosina izslēgt no likumprojekta nosacījumu, ka izglītības jomā darbiniekiem, lai sniegtu pakalpojumu klātienē, jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19.

Līdzīgu priekšlikumu iesniedzis arī deputāts Jānis Dombrava (NA), kurš rosina izglītības jomā ļaut strādāt arī ar negatīvu Covid-19 testu. Testa veikšanu apmaksātu valsts, paredz parlamentārieša priekšlikums.

Dombrava rosina arī noteikt, ka izglītības jomā prasības par sadarbspējīga sertifikāta esamību nav attiecināmas uz izglītojamajiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņis (JKP) iesniedzis līdzīgu priekšlikumu, ka izglītības jomā varētu strādāt klātienē ar ik nedēļu veiktu Covid-19 testu, kas būs negatīvs, taču tas būtu jāveic par saviem līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka Saeima konceptuāli ir atbalstījusi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Valsts prezidents Egils Levits ir pieļāvis, ka Saeima likumprojekta izskatīšanas gaitā varētu tajā noteikt papildu pārejas periodus.

Ja vēlāk likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad opozīcijas pārstāvji solās vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku to apturētu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.