Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ielu kaujas Saulkrastos beigušās: nemanāmi likvidēta tautas nodevēja Viļa Lāča vārdā nosauktā iela
foto: saulkrasti.lv
Viļa Lāča ielas plāksne Saulkrastos, domājams, noņemta uz visiem laikiem.
Novadu ziņas

Ielu kaujas Saulkrastos beigušās: nemanāmi likvidēta tautas nodevēja Viļa Lāča vārdā nosauktā iela

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ik pa laikam uzvirmoja neapmierināto protesti par to, ka Saulkrastos joprojām ir iela, kas nosaukta viena no lielākā latviešu kolaboracionista, rakstnieka Viļa Lāča vārdā. Tagad no adrešu reģistra pazudusi Viļa Lāča iela, un tā kā turpinājums pievienota Vītiņu ielai. Par šādu ielas nosaukuma maiņas procesu plašāk nav vēstīts – to zina tikai vietējie iedzīvotāji un pastnieki.

Ielu kaujas Saulkrastos beigušās: nemanāmi likvidē...

Vēl kartēs un informācijas bukletos šur tur pavīd Viļa Lāča ielas nosaukums, bet tās tādas „pagātnes paliekas” vien ir. Piemēram, „Latvijas pasta” informācijas sistēmā vairs nevienu sūtījumu nevar nosūtīt uz Viļa Lāča ielu, jo tādas gluži vienkārši vairs nav.

foto: Rakstniecības un mūzikas muzejs
Vilim Lācim piemita ne tikai rakstnieka, bet arī glaimotāja talants. Viņš prata turēt savu degunu pa vējam un, ja vajadzēja, mācēja pielīst vajadzīgajiem cilvēkiem.
Vilim Lācim piemita ne tikai rakstnieka, bet arī glaimotāja talants. Viņš prata turēt savu degunu pa vējam un, ja vajadzēja, mācēja pielīst vajadzīgajiem cilvēkiem.

Šī gada februārī Saulkrastu novada dome aicināja iedzīvotājus izteikt viedokli par iespējamiem Viļa Lāča ielas nosaukuma maiņas variantiem. To mudināja daudzu vēsturnieku izteiktie viedokļi un vēstules vietvarai, kas arī tika publicētas pašvaldības mājaslapā.

Vēsturnieki visi kā viens norādīja, ka Viļa Lāča ielai Saulkrastos nav vietas. Latvijas Okupācijas muzejs norādīja: „Vilis Lācis aktīvi piedalījās neatkarīgās Latvijas noārdīšanā un kalpoja padomju režīmam. Muzeja ekspozīcijā ir pieminēti divi zīmīgi dokumenti – viņa parakstītā deportācijas pavēle izsūtīt ģenerāli Balodi un ģimeni uz PSRS, pirms vēl Latvija bija anektēta 1940. gada jūlijā, un 25. marta deportāciju pavēle 1949. gadā. Vai tas ir pietiekams iemesls mainīt ielas nosaukumu, jāvērtē Saulkrastu novada domei, taču muzejs Viļa Lāča politisko rīcību vērtē kā noziegumus pret Latvijas valsti un tautu.”

Vēsturnieks Edgars Engīzers rezumē: „Vērtējot jautājumu par Viļa Lāča ielas nosaukumu Saulkrastos (vai kur citur Latvijā) kopumā, uzskatu, ka pret demokrātiju vērsušos un noziegumus pastrādājušu personu glorifikācija caur viņu vārdu iemūžināšanu publiskās telpas objektu (tostarp ielu) nosaukumos neatbilst demokrātiskas valsts un sabiedrības interesēm.”

Savukārt Latvijas Universitātes Sociālās atmiņas pētniecības centra direktore, profesore Vita Zelče norādīja, ka Viļa Lāča ielas nosaukums „aizskar un aizvaino padomju režīma represētos cilvēkus un viņu tuviniekus, kuru sašutums par Viļa Lāča kā padomju režīma kolaboracionista godināšanu ir pamatots”.

Saulkrastu novada domes Komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade Jauns.lv pastāstīja, ka vietējo iedzīvotāju aptaujā dominēja viedoklis ielas nosaukumu „vienkāršot” un to vairs nedēvēt vis par Viļa Lāča, bet gan vienkārši par Lāča ielu. Bet jau pērn Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis teica, ka šis priekšlikums ir tikai „joku līmenī”.

Viņš norādīja: „Ja eksperti atzīs, ka ir „nozieguma sastāvs” un Viļa Lāča vārdā nevar saukt ielu, mēs to darīsim, atliekot malā arī iedzīvotāju pretenzijas, ja tādas būs. Šobrīd neoficiāli viens no ielas iedzīvotājiem izteicis pretenzijas saistībā ar ielas nosaukuma maiņu. Joku līmenī citi iedzīvotāji ieteica noņemt vārdu „Viļa”, lai paliktu vienkārši „Lāča iela”.”

foto: saulkrasti.lv
Saulkrastu novada domes rīkojums par Viļa Lāča ielas likvidāciju.
Saulkrastu novada domes rīkojums par Viļa Lāča ielas likvidāciju.

Tagad beidzot pašvaldība nolēmusi par ielas nosaukuma maiņu. Vietvaras izdevumā „Saulkrastu Novada Ziņas” publicēts lēmums, kurā teikts: „Lai sakārtotu ielu adresāciju Viļa Lāča ielā, nekustamā īpašuma speciālisti rosinājuši ielas nosaukuma maiņu, jo tās turpinājumā atrodošās Vītiņu ielas adrešu sistēma neatbilst Ministru kabineta noteikumiem „Adresācijas noteikumi”. Mainot nosaukumu „Viļa Lāča iela” uz „Vītiņu iela”, atbilstoši normatīvajiem aktiem tiktu sakārtota arī Vītiņu ielas numerācija. Nekustamā īpašuma speciālisti sazināsies ar zemes īpašniekiem par adrešu maiņu.”

Viļa Lāča iela Saulkrastos veda gar dzelzceļu, un dzīvojamās ēkas atradās tikai vienā ielas pusē (uz tās bija tikai astoņas privātmājas). Iela Viļa Lāča vārdā tika nosaukta padomju gados, jo netālu no tās atradās Viļa Lāča jaunsaimniecība “Cepļi”, kurā no 1935. līdz 1938. gadam dzīvoja un strādāja nākamais divu Staļina prēmiju laureāts, Latvijas PSR Tautas komisāru padomes un Ministru Padomes priekšsēdētājs, kā arī PSRS Augstākās Padomes Tautību padomes priekšsēdētājs.