foto: LETA arhīvs (Paula Čurkste)
Levits: Kariņa parakstītais paziņojums par LGBT kopienas tiesībām nav juridiski saistošs
Valsts prezidents Egils Levits.
Sabiedrība
2021. gada 28. jūnijs, 10:59

Levits: Kariņa parakstītais paziņojums par LGBT kopienas tiesībām nav juridiski saistošs

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parakstītais politiskais paziņojums par lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu un citu seksualitāšu (LGBT) kopienas tiesībām nav juridiski saistošs, intervijā televīzijas kanālam "Rīga TV24" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis aicināja ņemt vērā kontekstu, uzsverot, ka tādu politisku paziņojumu nav mazums un šajā vēstulē, kas tapusi kā reakcija uz Ungārijā pieņemto jauno likumu, ko Eiropas Komisija (EK) uzskata par LGBT diskriminējošu, pašas Ungārijas vārds nav minēts. Turklāt, kā akcentēja Levits, politisko paziņojumu Eiropas lietu ministru sanāksmē parakstīja 17 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji, bet neparakstīja desmit ES dalībvalstu vadītāji.

Valsts prezidents pavēstīja, ja šai vēstulei būtu bijis saistošs raksturs, tad Ministru prezidentam būtu jāsaņem attiecīgs pilnvarojums un jāievēro noteikta procedūra. Levits uzsvēra, ka šis ir nostājas jautājums un tas nav iepriekš jāsaskaņo.

Nacionālā apvienība (NA) šodien aicinās premjerministru skaidrot viedokļa paušanu Latvijas vārdā saistībā ar jaunu Ungārijas likumu.

Politiskā spēka pārstāve Laima Melkina informēja, ka ceturtdien Kariņš Latvijas vārdā parakstījis atklātu vēstuli, kas tapusi, reaģējot uz jaunu Ungārijā pieņemtu likumu. Tas ļauj vecākiem pašiem izlemt, kādu seksuālo izglītību saņems viņu bērni, kā arī liedz nepilngadīgo vidū popularizēt homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu.

NA norāda, ka Latvijas vārdā parakstītā vēstule nav iepriekš apspriesta koalīcijas partneru vidū, tādēļ partija aicinās premjeru uz NA valdes un Saeimas frakcijas kopīgu sēdi, kas notiks šodien attālinātā formātā. Partijas ieskatā, ir nepieciešams premjera skaidrojums valsts nostājas paušanai par konkrēto jautājumu, kas iepriekš nav izdiskutēts.

EK piedraudējusi Ungārijai ar kārtējo pārkāpuma procedūru saistībā ar jauno likumu, kas liedz jauniešiem piekļuvi informācijai par tā dēvēto LGBTQ jautājumiem.

"Ungārijas likumprojekts ir apkaunojums," paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena. "Esmu uzdevusi saviem atbildīgajiem komisāriem pirms likums stājies spēkā sagatavot vēstuli Ungārijas varasiestādēm, kurā izteikts mūsu satraukums."

Budapešta uz to reaģējusi, paziņojot, ka pašas Leienas izteikumi esot "apkaunojoši".

Eiropas lietu ministru sanāksmē 17 ES dalībvalstis, tostarp arī Latvija, paudušas satraukumu par Ungārijas jauno Ungārijas likumu un aicinājušas EK vērsties pret Budapeštu ES Tiesā.

Likumprojekts aizliedz izglītības programmas un materiālus, kas nepilngadīgo vidū popularizē homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu.

Cita starpā likums paredz aizliegt jauniešiem piekļuvi grāmatām un filmām, kurās attēlotas seksuālās minoritātes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šīs normas iekļautas plašākā paketē, kas paredz stingrākus sodus par seksuāliem noziegumiem pret bērniem un jauniešiem, kā arī "pedofilu reģistra" izveidi.