foto: AFP/Scanpix
Latvijā uzsāk visu senioru no 80 gadu vecuma vakcinēšanu pret Covid-19 viņu mājās
Tuvākajos divos mēnešos plānots aktīvi strādāt ar senioriem, lai veicinātu viņu vakcinēšanos pret Covid-19.
Sabiedrība
2021. gada 28. jūnijs, 08:13

Latvijā uzsāk visu senioru no 80 gadu vecuma vakcinēšanu pret Covid-19 viņu mājās

Jauns.lv / LETA

Lai veicinātu senioru vakcinēšanos pret Covid-19 ir sākta visu senioru no 80 gadu vecuma potēšana mājās, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pavļuts atzina, ka ar šo soli tiks nodrošināta maksimāla pietuvināšanās senioru dzīvesvietām. "Pirms tam vakcinēšanu mājās nodrošināja tikai tiem senioriem, kuriem bija problēmas nokļūt līdz vakcināciju punktiem, bet tagad tā tiks veikta visiem senioriem no 80 gadu vecuma," sacīja ministrs.

Seniori pieteikt vakcināciju mājās var, zvanot pa tālruni 8989, vai arī zvanot savam ģimenes ārstam. Tāpat, kāds seniora tuvinieks vai radinieks var palīdzēt to pieteikt izmantojot interneta vietni "manavakcina.lv".

Jau ziņots, ka tuvākajos divos mēnešos plānots aktīvi strādāt ar senioriem, lai veicinātu viņu vakcinēšanos pret Covid-19, iepriekš informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Vaicāta par senioru vecumā virs 60 gadiem, kuri vēl nav saņēmuši potes, vakcinēšanu, Vasiļjeva arī skaidroja, ka vakcinācijas projekta nākamā posma pieeja ir maksimāli pietuvoties cilvēka ikdienas gaitām. Jau ir sākta senioru personiska uzrunāšana - maijā tika veikta individuāla apzvanīšana Jelgavā un jūnijā tiek apzvanīti Daugavpils seniori.

Tāpat tiek plānota intensīva izbraukuma vakcinācija pēc iespējas tuvāk dzīvesvietām, īpaši attālākajos pagastos.

"Plānojam fokusētu un niansētu komunikācijas aktivitāšu kopumu - sākot no aktīvas sadarbības ar reģionālajiem laikrakstiem, radiostacijām un televīzijām, līdz vietējo kopienu, vietējo līderu iesaistei," pavēstīja Vasiļjeva.

Vakcinācijas procesa organizētāji vērš uzmanību, ka izšķiroša nozīme senioru vakcinācijas tempa pieaugumā ir arī ģimenes ārstiem. Vasiļjeva uzsvēra, ka Vakcinācijas projekta nodaļa ir ļoti pateicīga tiem ģimenes ārstiem, kas visu šo laiku aktīvi veic gan tiešo komunikāciju ar saviem pacientiem, gan arī sniedz vakcinācijas pakalpojumus.

Tikmēr Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide stāstīja, ka šobrīd tie seniori, kuri gribēja vakcinēties pret Covid-19, jau ir savakcinēti un pamatā palikuši tikai nogaidošie, ar kuriem ir jāstrādā gan individuāli, gan publiski.

Veide arī neizslēdz iespēju, ka vasarā ies grūtāk ar pagaidām nevakcinēto pacientu sapotēšanu, un, ja vasarā temps patiesi saruks, tad līdz rudenim pat var nepaspēt savakcinēt 70% senioru.

Mediķe atzīmē, ka šobrīd vairums senioru, kuri vēlējās vakcinēties vai šaubījās par to, bet pēc papildu ģimenes ārsta skaidrošanas un pārliecināšanas tomēr piekrita, ir jau saņēmuši savu poti. Šobrīd atlikuši ir vien tie, kuri ieņem drīzāk nogaidošu pozīciju un savu nostāju pamato ar primāri diviem aspektiem - saslimstības kritumu un vasaras tuvošanos. Pacienti, kuri ieņem šādu pozīciju un kuru vidū ir ne tikai seniori, šobrīd vakcinēšanos plāno atlikt uz rudeni.

Nogaidošie nereti arī ģimenes ārstiem vaicā par vakcīnas aizsardzības ilgumu, bet mediķi, tāpat kā zinātne, precīzu un konkrētu atbildi uz šo jautājumu nespēj īsti sniegt. "Viņi domā, ka šobrīd, kad saslimstība ir nokritusies, mazinājusies arī bīstamība, kas savukārt nozīmē, ka var gaidīt līdz rudenim, lai vakcīna strādātu ilgāk," stāsta ārste, piebilstot, ka daļa arī nevakcinējas, jo neplāno izmantot kādas no vakcinācijas priekšrocībām, kā, piemēram, iespēju vieglāk ceļot.

Kā norāda mediķe, vienlīdz būtisks šeit ir arī valodas jautājums, jo krievvalodīgajiem vēl vairāk trūkst publiskas informācijas un pamudinājuma. Tāpēc Veide uzskata, ka šajā gadījumā noderīga būtu Vakcinācijas projekta nodaļas aktīvāka iesaiste.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās