foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"
Gaidot, kad dome beidzot rīkosies, rīdziniece pati remontē ceļu 80 metru garumā. Bet vai tā drīkst?
Daļa no ceļa posma, kuru rīdziniece Anastasija apņēmās remontēt, tā arī nesagaidot problēmas atrisinājumu no Rīgas domes.
Sabiedrība
2021. gada 7. jūnijs, 06:11

Gaidot, kad dome beidzot rīkosies, rīdziniece pati remontē ceļu 80 metru garumā. Bet vai tā drīkst?

Jauns.lv

Maija beigās internetā uzmanību izpelnījās rīdzinieces Anastasijas veikums, par kuru viņa pati pastāstīja sociālajos tīklos. Gaidot un tā arī nesagaidot, kad Rīgas dome (RD) saņemsies un salabos bedraino ceļu, sieviete pati sadabūjusi ķerru, šķembas, lāpstu un ķērusies pie darba.

“Jo Rīga ir tik lieliska pilsēta, ka bedres ciet jāber pašiem. Kamēr @rdsvc [Rīgas domes Satiksmes departaments] tikai sola “nodot informāciju”, pašiem ātrāk ir sarunāt materiālu, dabūt darbarīkus, un ar aptuveni 20 šķembu tačkām divu stundu laikā aizbērt bedres aptuveni 80 metru posmā. [...],” sociālajā vietnē “Twitter” foto kolāžu, kurā redzama labošanas darbos, paraksta Anastasija.

Kamēr daļa iedzīvotājas iniciatīvu uztver ar sajūsmu un daudzina kā labu piemēru, citi norāda uz to, ka patvaļīga remontdarbu veikšana kaut kur pašvaldības teritorijā nebūt neesot nedz labākais veids, kā sakārtot infrastruktūru, nedz arī atļauta.

Pienākums remontēt ir ne vien pašvaldībai, bet arī virknei juridisko personu

Jauns.lv mēģināja sazināties ar rīdzinieci sociālajos tīklos, taču pagaidām neveiksmīgi.

Lai izprastu, kādēļ RD līdz šim nav izdevies atsaucīgi reaģēt uz Anastasijas lūgumu saremontēt ielu, vērsāmies RD Satiksmes departamentā.

Tur informēja, ka konkrētais ielas posms atrodas starp Vaidavas ielu (starp Vaidavas ielu 6 un Vaidavas ielu 8) un Gustava Zemgala Gatvi.

“Attiecīgi šis posms ir iekškvartāla piebraucamais ceļš, kurš atrodas gan uz pašvaldības īpašumā esošas, gan juridiskām personām piederošas teritorijas,” skaidroja RD Satiksmes departamenta Direktora biroja galvenā referente Lelde Rudzika.

Par līdzšinējo komunikāciju ar rīdzinieci, kura nogurusi gaidīt RD reakciju, departamenta pārstāve izsakās šādi: “Jebkura informācija par bīstamām situācijām Rīgas ielās, kuru departaments saņem no iedzīvotājiem, tālāk tiek nodota atbildīgajiem uzturētājiem. Arī šajā gadījumā pēc informācijas saņemšanas tā tika nodota uzturētājiem, kuri primāri apskata teritorijas piederību un, ja tā ir viņu uzturēšanas darbu sarakstos, veic vietas apsekošanu un nepieciešamos darbus. Tāpat uzturētāji apseko un veic bīstamu vietu norobežošanu pat, ja tā nav viņu pārziņā – piemēram, iegrimušas komunikācijas. Pēc vietas norobežošanas šī informācija tiek nodota attiecīgo komunikāciju uzturētājam, kuram jāveic nepieciešamie darbi, lai bīstamo situāciju novērstu.”

Departamenta pārstāve ieilgušos darbus skaidro ar to, ka remontējamā iela stiepjas gan gar pašvaldības, gan gar dažādām juridiskām personām piederošu teritoriju.

“Attiecīgi posms, kas atrodas pašvaldībai piederošā teritorijā, tiek labots no pašvaldības puses, savukārt pārējie posmi ir jāuztur zemes gabalu īpašniekiem,” piebilda Rudzika.

Patvaļīgi remontēt ielu nav ļauts

RD Satiksmes departamentā gan arī norāda, ka remontēt ielu pašrocīgi un bez saskaņošanas – rīcība, kuru sociālajos tīklos daži uztvēra ar sajūsmu, bet daži ne – patiesībā nemaz neesot atļauts.

“Bez saskaņošanas ar attiecīgo teritoriju īpašniekiem šādas darbības iedzīvotāji patvaļīgi nevar veikt, attiecīgi, arī pašvaldībai piederošā teritorijā to nevar darīt,” norādīja departamenta pārstāve, piebilstot, ka par sodiem un to piemērošanu šādā gadījumā jāinteresējas Rīgas pašvaldības policijā (RPP).

RPP Sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis Jauns.lv norādīja, ka šādos gadījumos likumsargi situāciju vērtētu individuāli, pēc iesnieguma, sūdzības saņemšanas.

Tikmēr RD Satiksmes departamentā, nekomentējot tālāko rīcību saistībā ar Anastasijas paveikto, vai arī domes ieceri paātrināt problemātiskās ielas saremontēšanu, piebilda: “Pašrocīgi remontdarbi var ietekmēt seguma kvalitāti, kā arī ielas turpmāko ekspluatāciju, tādēļ Satiksmes departaments aicina iedzīvotājus par bedrēm uz Rīgas ielām ziņot, lai nepieciešamie labošanas darbi tiktu veikti atbilstoši tehniskajām specifikācijām. Tāpat Satiksmes departaments norāda uz to, ka iekškvartāla piebraucamie ceļi ir jāuztur konkrēto teritoriju īpašniekiem, namu apsaimniekotājiem vai Apsaimniekošanas pārvaldei.”