foto: LETA
Igaunijā augstākais Covid-19 saslimstības rādītājs ir Valgas apriņķī; iedzīvotājiem atļauj brīvi šķērsot robežu
Sabiedrība
2021. gada 1. jūnijs, 15:50

Igaunijā augstākais Covid-19 saslimstības rādītājs ir Valgas apriņķī; iedzīvotājiem atļauj brīvi šķērsot robežu

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Valgas apriņķis Covid-19 saslimstības ziņā apsteidzis Austrumviru apriņķi, kur situācija arī joprojām ir nopietna, otrdien vēsta portāls "Delfi.ee".

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais jaunu inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 1.jūnijā vidēji valstī nokrities līdz 163,8, tikmēr Valgas apriņķī tas ir 393,6 un Austrumviru aprinķī - 388,1.

Valgas apriņķis būtiski atpaliek no lielākās Igaunijas daļas vakcinācijas tempu ziņā, koronavīruss īpaši izplatās jauniešu vidū, turklāt 27% cilvēku, kuriem vīruss atklāts, nezina, kur inficējušies. Tas vieš bažas, ka vīruss varētu turpināt izplatīties nemanāmi, uzsver Igaunijas veselības nozares speciālisti.

Visvairāk inficēto atklāti vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem. Divu nedēļu laikā vīrusa izplatība jauniešu vidū seškāršojusies.

Lai novērstu tālāku situācijas pasliktināšanos, Valgas apriņķī atcelti jebkādi sabiedriskie pasākumi.

Valkas un Valgas iedzīvotāji varēs šķērsot robežu bez ierobežojumiem

Tikmēr Ministru kabinetā atbalstīti grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas paredz, ka Valkas un Valgas iedzīvotāji varēs šķērsot robežu bez ierobežojumiem.

Noteikumu grozījumu autore Ekonomikas ministrija (EM) skaidroja, ka Latvijas un Igaunijas pierobežas pilsēta Valka un Valga atšķirībā no pārējās Latvijas teritorijas ir viena funkcionālā teritorija, ko nav iespējams pilnībā nodalīt, jo atsevišķi pakalpojumi un infrastruktūra, kas ir paredzēti gan Valkas, gan Valgas iedzīvotājiem, atrodas tikai vienā robežas pusē.

Vienlaikus EM atgādināja, ka Latvijā ir noteikti Covid-19 ierobežojošie pasākumi, ierodoties Latvijā no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) tīmekļvietnē publicētajām valstīm, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi.

Tāpat ministrijā atzīmēja, ka ir radusies situācija, kad praksē būtiski tiek traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, jo ir ierobežota brīva iedzīvotāju pārvietošanās vienas teritoriālās kopienas ietvaros un tādējādi dažādu ikdienas pakalpojumu pieejamība, kā arī būtiski ierobežota uzņēmējdarbība Valkas un Valgas teritorijā.

Lai novērstu pārmērīgu administratīvo slogu, papildu izmaksas un nemazinātu iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu loku un neradītu iedzīvotāju neapmierinātību, valdība nolēma turpmāk neattiecināt ieceļošanas ierobežojumus uz Valkas novadā un Valgas pagastā deklarētajiem Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju, ja viņi nepārvietojas ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām.

Tas nozīmē, ka turpmāk Valkas un Valgas iedzīvotāji drīkstēs atkal brīvi, bez ierobežojumiem ikdienā šķērsot Valkas un Valgas robežu, ja tie nepārvietosies ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām.

EM uzsvēra, ka šīs izmaiņas neatbrīvo Valgas iedzīvotājus no pienākuma turpināt aizpildīt pašapliecinājumu informācijas sistēmas tīmekļvietnē "covidpass.lv" un ievērot pārējās epidemioloģiskās drošības prasības.

Izmaiņas stāsies spēkā pēc noteikumu grozījumu publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".