foto: Rojs Maizītis
Iepriekš Saeimas komisija neesot atbalstījusi priekšlikumus par hosteļu jomas sakārtošanu
Ugunsgrēkā nelikumīgajā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki.
Politika
2021. gada 5. maijs, 16:33

Iepriekš Saeimas komisija neesot atbalstījusi priekšlikumus par hosteļu jomas sakārtošanu

Jauns.lv / LETA

Iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija neesot atbalstījusi iesniegtos priekšlikumus par hosteļu jomas sakārtošanu, šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā teica Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs.

Viņš informēja, ka sadarbībā ar tūrisma nozares nevalstiskajām organizācijām bija izstrādāti grozījumi likumā, kas paredzēja legalizēt hosteļus un noteikt šīs uzņēmējdarbības normatīvo regulējumu. Taču šie priekšlikumi tika noraidīti.

Mēģinot ierobežot hosteļus ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem, tika saņemtas atbildes no valsts institūcijām, piemēram, Ekonomikas ministrijas, ka pašvaldība nevar regulēt komercdarbības veidus savā teritorijā.

Pašlaik lielākā problēma ar nelegālo hosteļu kontroli esot tad, ja tie ierīkoti telpās, kurām noteikts dzīvojamās telpas statuss. Līdz ar to hosteļu īpašnieki izmanto robus likumos, slēdzot līgumus par telpu nomu ar saviem klientiem, novēršot iespēju šo nelegālo rūpalu slēgt.

Piemēram, nelegālajā hostelī Merķeļa ielā, kur notika traģisks ugunsgrēks, oficiāli bija dzīvojamās telpas, kas tika iznomātas un īpašnieks nodokļus bija nomaksājis.

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Būvvalde varētu slēgt nelegālo hosteli tad, ja tas būtu ierīkots nedzīvojamās telpās vai arī tiktu konstatēta būvniecība, kas apdraud ēkas konstrukcijas un sabiedrības drošību, tika skaidrots deputātiem.

Rīgas Būvvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Belkovskis uzsvēra, ka lielākā problēma ir ar patvaļīgas būvniecības ierobežošanu. Viņš informēja, ka jau iepriekš bija izstrādāti priekšlikumi aizliegt atsavināt nekustamo īpašumu, ja ir veikta patvaļīga būvniecība.

Tādējādi tiktu ierobežotas iespējas šādus īpašumus pārdot un patvaļīgā būvniecība būtu jālegalizē.

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Viņš norādīja, ka Rīgā ir tūkstošiem dzīvokļu, bet būvvaldē - seši darbinieki, kuri nodarbojas ar prevencijas jautājumiem, līdz ar to neesot iespējams pie katra dzīvokļa nolikt inspektoru.

Komiteja pieņēma zināšanai iesaistīto institūciju informāciju un aicināja tās vērsties pie Rīgas domes vadības, ja tās saskaras ar grūtībām ieviest izmaiņas normatīvos, kas sakārtotu šo jomu.

28.aprīlī ugunsgrēkā kādā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki un vēl vairāki cieta. Šī traģēdija aktualizēja problēmu ar nelegāliem hosteļiem, jo neviena no atbildīgajām iestādēm nevarēja atbildēt, kam būtu bijis jāslēdz nelegāli strādājošo iestādi.

Kopš traģiskā ugunsgrēka nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, galvaspilsētā apsekoti 34 hosteļi, no tiem 14 telpās konstatēta patvaļīga ekspluatācija, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņš solīja, ka reidi šāda veida cilvēku izmitināšanas vietās tiks turpināti.