foto: REUTERS/Scanpix; Rihards Kols
Viltus Navaļnija līdzgaitnieks apmuļķojis arī Kolu un viņa Baltijas kolēģus. Deputāts skaidro, kā tas varēja notikt
No kreisās: īstais Volkovs; no labās - neīstais.
Sabiedrība
2021. gada 22. aprīlis, 12:48

Viltus Navaļnija līdzgaitnieks apmuļķojis arī Kolu un viņa Baltijas kolēģus. Deputāts skaidro, kā tas varēja notikt

Jauns.lv

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA) atklājis, ka viņš, kā arī trīs Baltijas valstu amatpersonas, un vēlāk arī Latvijas Televīzija uzķērās uz viltus Leonīda Volkova, Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija štāba tīkla vadītāja, kurš Latvijas žurnālistiem pamanījās samelot par opozicionāru komandas papildinājumu ar Krievijā slaveno blogeri Juriju Dudju. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kols sociālajā tīklā "Facebook" publicējis skaidrojumu tam, kas notika. Vienlaikus viņš atklāj, ka ar šo informāciju vērsies pie kolēģiem Ārlietu ministrijā, Satversmes aizsardzības birojā, kā arī informējis pārejos Saeimas Ārlietu komisijas kolēģus. 

Vienlaikus Kols publicējis fotogrāfiju ar "neīsto" Volkovu, kur var redzēt, cik līdzīgs viņš ir īstajam. Vienlaikus pats Volkovs, daloties ar Kola ziņu savā "Facebook", norāda, ka šīs operācijas mērogs ir iespaidīgs.

"Kas ir interesantākais - "mana" seja videozvanā ar Baltijas parlamentāriešiem. Man šķiet, ka tas ir īsts attēls. Kā tad sanāk - viņi to ielikuši videozvanā? Sveika, deepfake [dziļviltojuma tehnoloģiju] ēra," pauž Volkovs.

"2021. gada 16. martā savā Latvijas Republikas Saeimas e-pastā saņēmu e-pastu no personas, kas, kā zinām šodien, uzdevās par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija pārstāvi Leonīdu Volkovu. Vēstulē viltvārdis lūdza sniegt iespēju uzrunāt Saeimas Ārlietu komisiju, lai pastāstītu par pašreizējo situāciju Alekseja Navaļnija lietā, pārrunātu situāciju ar politieslodzītajiem Krievijā, kā arī aktualitātes Navaļnija noindēšanas mēģinājuma lietā," iesāk Kols. 

Politiķis norāda, ka šādi aicinājumi nav nekas neparasts. "Zinot, ka 18. martā ar viņu jau bija tikušies Igaunijas Rīgikogu deputāti, bet 19. martā – Lietuvas Seima Ārlietu komisija, un pēc īsas sarunas ar Ārlietu ministriju par Leonīdu Volkovu un Latvijas līdzšinējo sadarbību ar šo Krievijas opozicionāru, Saeimas Ārlietu komisija aicinājumam tikties piekrita un piedāvāja tikšanās datumu – 23. martu," klāsta Kols. 

"Saruna notika videokonferences formātā, kurā šis viltus Volkovs pateicās Latvijai par atbalstu un stingro pozīciju ES sankciju jautājumos, uzsvēra, ka svarīgs ir starptautiskais spiediens, lai atbrīvotu Navaļniju un citus politieslodzītos, kā arī skaidroja Navaļnija pozīciju saistībā ar Krievijas okupētās Krimas pussalas valstisko piederību," viņš atklāj. 

Kols norāda: "Ņemot vērā, ka šī persona pauda gatavību arī komunicēt ar Latvijas medijiem, pieļauju, ka viltus Volkova kontaktinformāciju LTV žurnālistiem varētu būt sniedzis Saeimas Preses dienests, kas atbild par mediju attiecībām."

Viņš turpina: "Saruna bija visai neizteiksmīga un īsa, un tas, iespējams, bija vienīgais, kas saistībā ar šo tikšanos bija neparasti. Nekas nelika domāt, ka tiekamies ar kādu viltus Volkovu, kādu, kas cenšas "izjokot". Par iespējamību, ka Baltijas valstu Ārlietu komisijas varētu būt bijušas "izjokotas", uzzinājām pēdējo dienu laikā, kad Ukrainas kolēģi ziņoja par savu tikšanos ar viltus Volkovu. Ukrainas gadījumā gan "jokdara" uzvedība bijusi pilnīgi citādāka – atklāti provocējoša un neordināra, kas arī kolēģiem ļāvis noprast, ka "kaut kas te nav"."

"Nepatīkami, neērti, protams. Visai sāpīga mācība, bet, nu, iespējams, varam teikt arī paldies šim viltus Volkovam par šo mācību gan mums, gan Lietuvas un Igaunijas kolēģiem – ir skaidrs, ka pilnvērtīgi ir iestājies tā sauktais patiesības pagrimuma (truth decay) jeb postpatiesības un postfaktu laikmets, kam ir potenciāls nopietni apdraudēt vietējo un starptautisko valstu, valdību un sabiedrību drošību un stabilitāti. Tagad meklēsim, kur mūsu sistēmā ir "robi" un nodrošināties, ka nākotnē nekas tāds vai kas trakāks nevarētu atkārtoties," atzīst deputāts. 

Trešdienas vakarā uzķērusies arī Latvijas Televīzija, kas pavēstīja it kā ekskluzīvu informāciju, tomēr vēlāk to atsauca, skaidrojot, ka tās žurnālistu avots ticis maldināts. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās