foto: LETA
Norovīrusa izplatības dēļ karantīna noteikta vienai grupai Jēkabpils bērnudārzā
Sabiedrība
2021. gada 16. aprīlis, 13:25

Norovīrusa izplatības dēļ karantīna noteikta vienai grupai Jēkabpils bērnudārzā

Jauns.lv / LETA

Vienā no Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādes "Zvaigznīte" grupām ir konstatēta norovīrusu izplatība un grupā noteikta karantīna, informē pilsētas pašvaldībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar saņemtajiem Slimību profilakses un kontroles centra(SPKC) epidemiologu norādījumiem grupiņas audzēkņi un pedagogi atradīsies nedēļu ilgā karantīnā ar veselības stāvokļa kontroli pie ģimenes ārsta. Pirmsskolas izglītības iestādes darbinieki apzina audzēkņu ģimenes, lai informētu par esošo situāciju un aicinātu veikt arī citu ģimenes locekļu veselības stāvokļa uzraudzību.

Arī Pārtikas un veterinārais dienests ir veicis pārbaudi iestādes ēdināšanas blokā. Pašvaldībā skaidroja, ka pārkāpumi nav konstatēti.

SPKC informācija liecina, ka norovīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. Norovīrusu daudzums, kas spēj inficēt cilvēku ir niecīgs, tāpēc slimība ir ļoti "lipīga".

Slimība 70% gadījumu sākas ar vemšanu, bet pieaugušajiem - ar caureju. Inkubācijas periods ir no 10-12 stundām līdz četrām dienām pēc inficēšanās. Slimība ilgst divas līdz trīs dienas. Slimība bīstama zīdaiņiem, maziem bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas organisma atūdeņošanās dēļ.

SPKC skaidro, ka infekcijas avots ir slims cilvēks. Visbiežāk norovīruss izplatās tieša kontakta ceļā no personas uz personu vai ar piesārņotu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā piesārņojis slims pārtikas apritē iesaistīts darbinieks. Tā kā vīruss izdalās arī ar atvemtām masām, iespējama to atrašanās mutes dobumā, kā rezultātā atsevišķos gadījumos nav izslēgta vīrusa izplatīšanās pa gaisu ar mikroskopiskām siekalu daļiņām tuvā kontaktā.

Norovīrusi ir izturīgi apkārtējā vidē un tie spēj izdzīvot ilgstošu laiku uz dažādām virsmām, tādējādi arī apkārtējā vide var kalpot kā avots jauniem saslimšanas gadījumiem. Imunitāte pret norovīrusu nav ilgstoša un iespējama atkārtota inficēšanās.

Lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu, ka arī citus profilakses pasākumus - bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo izraisītāji intensīvi izplatās arī ar rokām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās