foto: Juris Rozenbergs
Šlesers lūdz izvērtēt prokurora Zelča publiskos izteicienus
Ainārs Šlesers
Politika
2021. gada 7. aprīlis, 11:19

Šlesers lūdz izvērtēt prokurora Zelča publiskos izteicienus

Jauns.lv

Ainārs Šlesers 6.aprīlī vērsies pie ģenerālprokurora Jura Stukāna ar iesniegumu, kurā pārmet prokuroram Monvīdam Zelčam neobjektivitāti un valsts varas apšaubīšanu, kas izpaužoties prokurora pieņemtajos lēmumos un publiski sniegtajos paziņojumos, portālu Jauns.lv informē Zvērināta advokāta Viktora Tihonova birojs.

"Prokurors plaši komentējis nepieciešamību radīt ekskluzīvas monopoltiesības LVRTC ieviest televīzijas apraidi un sniegt apraides pakalpojumus, uzskatot, ka valdības un Saeimas pieņemtie tiesību akti esot ne tādi, kādus viņš ir iecerējis. Tā ir klaja un nepieņemam iejaukšanās likumdevēja un izpildvaras kompetencē. Prokurors nav apveltīts ar kādām pārākām tiesībām paziņot par fiktīviem valdības lēmumus. Prokuroram ir jāievēro likums, nevis tas jāapšauba," rakstīts Šlesera iesniegumā.

Ainārs Šlesers komentē apsūdzības

Ceturtdien, 25. martā, ekspolitiķis Ainārs Šlesers ieradās Ģenerālprokuratūrā, kur viņam uzrādīja apsūdzības digitālās televīzijas lietā, novēroja portāls Jauns.lv.

gallery icon
72


Iesniegumā norādīts, ka "prokurora viedoklis ir krasā pretrunā ar nepieciešamību nodrošināt konkurenci televīzijas apraides pakalpojumu sniegšanā".

"Prokurors plaši proponē, ka, viņa ieskatā, valdība noteikti būtu pieņēmusi citādu noteikumu projektu nekā to, ko pieņēma. Bet tas ir absurds – ne satiksmes ministram, ne valdībai nebija un nav dotas tiesības kādam komersantam normatīvā kārtībā piešķirt ekskluzivitātes tiesības pakalpojuma ieviešanai. Saeima šādas tiesības nav piešķīrusi nevienā likumā. Tāds lēmums nevar būt tiesisks, tādēļ nevar tikt pieņemts. Joprojām periodiski maksas televīzijas apraides pakalpojumu sniegšanai tiek rīkots konkurss, un valdība apstiprina labāko pretendentu. Tā ir likumā un noteikumos reglamentēta kārtība, kura ir jāievēro arī prokuroram, nevis tā jāapšauba."

Šlesers apgalvo, ka Zelčs publiski paziņojis, ka apsūdzību Šleseram viņš ir cēlis, lai neiestātos noilgums lietā. "Turpat viņš paziņoja, ka izmeklēšanas termiņš ir “maigi izsakoties pārmērīgs”, tomēr apsūdzību cēlis aiz apsvēruma “labāk vēlāk, nekā nekad”," rakstīts iesniegumā. 

"Kopsakarā ar to, ka šis pats prokurors izmeklēšanas uzraudzību īstenojis vismaz 10 (!) gadus un viņa paša lietā vismaz trīs izmeklētāji iepriekš nav konstatējuši noziedzīgā nodarījuma sastāvu, loģiski secināms, ka nozieguma sastāva nav. Tomēr prokurors Zelčs izņēma lietu, lai personīgi nekavējoties celtu apsūdzību Šleseram. Šie apstākļi pierāda, ka Zelčs kā prokurors savus lēmumus nepieņem, ievērojot patiesību un likumību, kā to pieprasa Prokuratūras likuma noteikumi, bet rīkojas kādu personisku motīvu dēļ. Šāda prokurora rīcība nevienā kriminālprocesā nav pieļaujama," teikts paziņojumā.

Šo iemeslu dēļ Šlesers lūdz ģenerālprokuroru Stukānu izvērtēt prokurora Zelča rīcību, kā arī nomainīt prokuroru kriminālprocesā.