Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 22. un 23. augustā. FOTO. VIDEO
Preiļu novadu svētkos notiks arī 1. starptautisko autorleļļu festivāls „Leļļu vasara Preiļos”.
Kultūra
2015. gada 21. augusts, 09:02

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 22. un 23. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Pagājušajās brīvdienās pilsētas svētkus nosvinēja Rīga, kas pie sevis bija pievilinājusi daudzus jo daudzus arī no citiem valsts novadiem. Nu provinces cilvēkiem pienācis laiks „atspēlēties” un gaidīt galvaspilsētas ciemiņus pie sevis. Šajās brīvdienās novada svētki notiek Preiļos, Balvos un Apē.

Uz svētkiem un festivāliem aicina arī citviet Latvijā: ikgadējie svētki notiks Šlokenbekas muižā, Kaplavas pagastā būs Kumeļu rotaļas, Ogrē atcerēsies slavenā „Pērkona” koncerta trīsdesmitgadi, bet Ventspilī uz savu festivālu pulcēsies nūjotāji no visas Latvijas. Kasjauns.lv piedāvā apmeklēt kādu no šiem pasākumiem. Rīdzinieki var doties uz nu jau tradicionālo Pēterbaznīcas mūzikas festivālu vai arī apmeklēt kādu jaunu izstādi. Jaunas izstādes atvērtas arī citviet Latvijā.

1. Preiļu novada svētki

Preiļos no piektdienas, 21. augusta, līdz svētdienai, 23. augustam, svinēs Preiļu novada svētkus, kas šogad iesāksies ar vēl nebijušu notikumu - 1. starptautisko autorleļļu festivālu „Leļļu vasara Preiļos”.

Piektdien, 21. augustā Preiļu kultūras namā atklās Leļļu vasaras izstādi, kura būs apskatāma trīs dienas – līdz 23. augustam. Krāšņo starptautiski atzītu mākslinieku darināto leļļu skati ievadīs teātra izrāde bērniem un ielu deju paraugdemonstrējumi. Vakarā notiks ballīte jauniešiem un arī visiem pārējiem, kuri jūtas jauni, ar mūzikas grupu „Migla”, „Dabasu durovys” un „Green novice” piedalīšanos.

Sestdien, 22. augustā, jau no pulksten 9.00 svētku programmas rīta daļa norisināsies pie Preiļu kultūras nama: apkārtni ieskandinās Tirgus ielas pārdot un pirkt gribētāji, sāks darboties autoskolas aktivitāšu stacija, dažādas radošās darbnīcas, būs novada tautas mākslas kolektīvu koncerts, muzikāla rotaļprogramma bērniem un daudz kas cits interesants.

Pulksten 13.00 visi dosies svētku gājienā pilsētās ielās, lai pēc stundas satiktos Viktora Zemgala un Roberta Gobziņa humoristiskajā koncertprogrammā. No pulksten 16.00 līdz 20.00 aktīvā dzīvesveida piekritēji aicināti piedalīties sporta spēļu zibensturnīros un ūdens atrakcijās Preiļu pludmalē.

Pulksten 21.45 Preiļu parka estrādē svētku diena noslēgsies ar vērienīgu pasākumu - pasaules populārāko kino filmu un mūziklu brīvdabas koncertšovu „Tā nav dzīve, tas ir kino”. Pēc šova – zaļumballe, ko spēlēs Dainis Skutelis ar grupu. (biļešu cena uz koncertšovu un balli: 3 – 5 eiro).

Svētdien svētki noritēs garīgā dimensijā – svētkiem veltīti dievkalpojumi notiks gan katoļu, gan vecticībnieku baznīcā.

Šie ir tikai daži pasākumi Preiļu novada svētku programmā. Izvērstāku izklāstu meklējiet internetā: www.preili.lv.

2. Balvu novada svētki

Tad pat, kad preilēnieši, savus novada svētkus svinēs arī Balvos. Sestdien, 22. augustā, Balvu novada svētki notiks jau sesto reizi.

Viens no svētku centrālajiem pasākumiem sāksies pulksten 14.00 pie Balvu Kultūras un atpūtas centra – „Plecu pie pleca”, kad tiks apbalvoti konkursa „Sakoptākais īpašums” uzvarētāji. Šo sarīkojumu kuplinās deju kopa „Nebēda” un kolektīvs „SOS fanfare”, kas ir neliels izpildītāju ansamblis jeb fanfāra, kā to Francijā mēdz dēvēt, no Lotringas (Francijas reģions Ziemeļaustrumos), kas spēlē priecīgu mūziku, populārus šansonus un diksilendu.

No pulksten 13.00 līdz 17.00 Lāča dārzā viesosies apkārtnes mājlopiņi - aitas, kazas, govis, zirgi, tītari, pīles, zosis un citi.

Pilsētas parkā lielāka rosība notiks pēcpusdienā. Tur no ziediem tiks veidota Balvu novada kontūra, kurā katrs pagasts savu pagasta kontūru izrotās ar ziediem, bet pulksten 15.30 parkā sāksies pagastu prezentācija. Katrs pagasts būs izveidojis savu pagasta sētu. Vienas stundas laikā svētku viesi paciemosies desmit pagastos. Pēc tam visu pagastu bērnu un jauniešu komandas piedalīsies atraktīvās sacensībās „Kopā jautri!”. Pulksten 18.30 sāksies svētku gājiens. Visiem būs arī iespēja skatīt braucamrīku parādi, kura pārvietosies pa Balvu ielām.

Pulksten 19.00 sāksies svētku noslēguma sarīkojuma „Gavilēsim priekā!”, kurā uzstāsies brāļi Auzāni un Jersikas orķestris. Pēc noslēguma koncerta sekos zaļumballe kopā ar grupu „Ginc un Es”.

Sīkāk internetā: www.balvi.lv.

3. Svētki Šlokenbekas muižā

Sestdien, 22. augustā. Šlokenbekas muižā (Engures novads) visi aicināti uz Muižas svētkiem.

Visas dienas garumā būs dažādas atraktīvas lustes bērniem - rotaļas, spēles un vēl daudz dažādas izdarības. Darbosies keramikas un citas darbnīcas (noteiktos laikos ikvienam būs iespējas iemācīties zīmēt karikatūras, izmēģināt savus spēkus origami locīšanā vai uzzīmēt savu dzimšanas dienas mandalu). Pulksten 11.30 būs bērnu popgrupu koncerti, bet 12.30 sāksies bērnu Disenīte.

Amatnieku tirdziņā varēs iegādāties kādu našķi vai sev noderīgu izstrādājumu.

Dienas vidū (pulksten 14.00) viesus ar koncertprogrammu priecēs duets - Normunds Jakušonoks un Daiga Patkeviča ar populārām dziesmām no Latvijas zelta fonda, pārsvarā no Raimonda Paula un „Labvēlīgā tipa” repertuāriem. Pasākuma noslēgumā (pulksten 16.00) koncerts ar Valteru un Kažu, kā arī „Putnu balli”, kas visus priecēs arī ar populārām dziesmām no Mārtiņa Freimaņa, „Tumsas”, kā arī dziesmām no Kažas repertuāra un citām pazīstamas un tautā iemīļotām melodijām.

Biļešu cenas: 5 eiro. Sīkāk internetā: www.slokenbeka.lv.

4. Ogres estrādē notiks Kulakova nakts

Ogres estrādē sestdien, 22.augustā, pulksten 21.00 visi grupas „Pērkons” fani tiek aicināti uz pirmo Kulakova nakti.

Šogad aprit 30 gadi kopš 1985. gada 6. jūlija, kad pēc grupas „Pērkons” uzstāšanās Ogres estrādē, grupas fani koncertā gūto emociju uzplūdā izdemolēja divus pasažieru vilciena vagonus. Šis bija gadījums, kad Ogres vārds kontekstā ar mūziku līdz šim izskanējis visskaļāk. Nu pēc 30 gadiem visi tiek aicināti uz „Kulakova nakti”, kura galvenais „vaininieks”, protams, būs Juris Kulakovs, kurš pirms 35 gadiem dibināja grupu „Pērkons”.

„Latvijā „Pērkonam” ir nepārvērtējama nozīme. Būtībā tas ir vietējo rokmūziķu un publikas sociālais atpestītājs. Gari mati, tik dabiska un brīva uzstāšanās maniere un tik agresīvs, nepastarpināts un dumpīgi skaļš rokenrols nemitīgu sprādzienu, dūmu un pirotehnisku brīnumu pavadībā kā nevienam! Un pats galvenais – „Pērkons” ir grupa ar konsekventu tekstu izvēli un ar nepārprotamu un atklātu jaunības maksimālismu,” saka muzikoloģe Daiga Mazvērsīte.

„Pērkons”, iespējams, ir vistitulētākā grupa Latvijā: tajā spēlē divi Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieki – Ieva Akuratere, kura saņēmusi arī Draudzīgā Aicinājuma medaļu, un Juris Kulakovs, kurš ir arī Līvānu goda pilsonis, kā arī trīs Jūrmalas goda pilsoņi, un visi grupas dalībnieki apbalvoti ar Barikāžu piemiņas medaļām.

22. augustā Ogres estrādē notiekošajā „Kulakova naktī” piedalīsies grupas „Pērkons”, „Instrumenti” un „Menuets”, Ogres pūtēju orķestris, koris „Gaudeamus” diriģenta Ivara Cinkusa vadībā. Juris Kulakovs savā festivālā piedalīties aicinājis arī jaunās grupas virzienā no dzimtajiem Līvāniem līdz Rīgai: „Krampis” (Līvāni), „Šaha klubs” (Aizkraukle) un „Rīgas Modes” (Ogre). Uz rīta pusi vinila diskotēku spēlēs DJ Dambis un Uldis Rudaks.

Biļešu cenas: 10 – 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.grupaperkons.lv.

Aicina uz „Kulakova nakti”

5. Kumeļu rotaļas Kaplavas pagastā

Krāslavas novada Kaplavas pagasta zirgu sētā (saimniecībā) „Klajumi” sestdien, 22. augustā, pulksten 15.00  notiks jau tradicionālā ikgadējā zirgu un dabas izrāde „Kumeļu rotaļas”, kura „Klajumos” notiek jau kopš 2012. gada. Izrāde – šovs pārsteidz ar saviem priekšnesumiem un rotaļām ģimenēm ar bērniem un citiem dabas mīļiem, jo tajā galveno lomu spēlē zirgi.. Šo dažu gadu laikā „ Kumeļu rotaļas” iecienījuši lieli un mazi bērīšu mīļi no tuvākas un tālākas apkārtnes.

„Kumeļu rotaļu” programmās būs dažādi priekšnesumi, rotaļas, dzīvnieku apskate, tirgošanās, lauku virtuve, bērnu disenīte, zaļumballe (pasākuma noslēgumā), foto orientēšanās, kā arī veiksmīgākos apmeklētājus sagaida balvas un dažādi pārsteigumi. „Klajumos” būs pulcējušies ne tikai zirgi, bet arī suņi, truši un citi četrkājaiņi. Pasākumu vadīs Krāslavas Tautas teātra aktieris Eduards Danovskis un Latvijas Televīzijas režisore Dace Slavinska, bet zaļumballē dziedās un spēlēs muzikanti no Preiļiem - Irēna, Jānis un Lauris.

Jāteic, ka zirgu sētā „Klajumi” apskatāma arī zirgu foto un gleznu galerija. Savukārt turpat esošo dabas parku „Daugavas loki” var iepazīt un izbaudīt dodoties gan zirgu mugurās, gan arī pa marķētiem pastaigu maršrutiem kājām. Jāpiebilst, ka saimniecībai „Klajumi” 2013. gadā piešķirta goda zīme „Latviskais mantojums”. Tā ir piemērota atpūtas vieta gan dabas mīļotājiem un visa dabīgā cienītājiem.

Ikdienā zirgu sētā atpūtniekus sagaida 12 zirgi: Berta, Raita, Irma, Zemene, Pandora, Rasa, Skanda, Legante, Selda, Vērdiņš, Flora un Blāzma. Zirgi ir ļoti prātīgi, piemēroti arī jātniekiem bez pieredzes.

Ieeja pasākumā bez maksas. Sīkāk internetā: www.klajumi.lv.

Kumeļu rotaļas 2013. gadā

6. Rīgas Pēterbaznīcas festivāls „Dominante”

No piektdienas, 21. augusta, līdz svētdienai, 23. augustam jau trešo reizi notiek Rīgas Svētās Pētera baznīcas festivāls „Dominante”. Festivālam ir īpaša norises forma – koncertu triāde, kur trīs koncerti kārtoti saskaņā ar Pāvila 1. vēstulē korintiešiem nosaukto formulu – ticība, cerība, mīlestība. Festivāla idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir režisors Uģis Brikmanis.

Pirmajā vakarā Andra Veismaņa vadībā muzicēs Rīgas kamerkoris „Ave Sol”, festivāla orķestris un pianists Reinis Zariņš. Otrajā vakarā būs jaunā pianista Georga Kjurdiana solokoncerts. Trešajā vakarā skatīsimies Bohuslava Martinū operu „Ariadne”.

* 21. augstā pulksten 19.00 izskanēs koncerts „Ticība”, kura programmā būs mūzika, ko radījuši trīs populāri, iemīļoti, apbrīnoti komponisti – vienas muzikālās brālības un vienas garīgās platformas pārstāvji Džonatans Hārvijs, Arvo Perts un Džons Taveners. Visi trīs autori slaveni ar savām domām par pasaules kārtību un vēlmi izteikt to mūzikā no dažādu sakrālo prakšu skatpunkta, nenošķirot ne reliģijas, ne konfesijas.

* 22. augustā pulksten 19.00 koncertā „Cerība” klausītāji tiek aicināti atklāt jaunu Latvijas talantu – Georgu Kjurdianu. Rīgā 1994. gadā dzimušais un augušais Georgs Kjurdians klavierspēlei pievērsās desmit gadu vecumā. Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā viņš mācījās klavierspēli pie Anitas Pāžes un kompozīciju pie Pētera Vaska. Kopš 2012. gada Georgs studē Roberta Šūmaņa Diseldorfas Mūzikas augstskolā.

* 23. augustā pulksten 17.00 pirmoreiz Latvijā tiks izrādīts čehu komponista Bohuslava Martinū repertuāra retums – viencēliena opera „Ariadne” (1958). Tas ir izcili elegants, kontrastiem pilns opuss – jēdziena vislabākajā nozīmē leļļu opera ar visu labāko, ko neoklasicisms devis pasaulei. Libreta pamatā ir aizraujošu stāsts par mīlestību, apdraudējumu un šķiršanos. Titulvarone būs Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Gailīte. Viņas izredzētais būs jaunais baritons, arī Latvijas Nacionālās operas solists, Rihards Millers. Operu iestudējis režisors Uģis Brikmanis.

Biļešu cena: 7 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: nākotnes kartēšana, gleznas bez rāmīšiem un atspiedumi stiklā

* Latvijas Mākslas akadēmijā vēl dažas dienas - līdz 26. augustam skatāma šī gada maģistra programmas diplomandu izstāde „Nākotnes kartēšana”. Izstādei atlasītos darbus caurvij motīvi, kas liecina par autoru privātās telpas atainojumu, kā arī iezīmē ļoti personiskas ainavas izjūtas. Telpas un personiskā laika dominante liek domāt par jauno mākslinieku potenciālu, radošās darbības attīstību, tādēļ izstādes nosaukumā tiek apvienota nākotnes perspektīvu un iespējamās radošās darbības kartēšana. Apskatāmie darbi pārstāv plašu mediju un tehnisko risinājumu klāstu, uzrādot daudzējādos virzienus, kuros ir iespējams sevi radoši izpaust, absolvējot Mākslas akadēmiju. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Vecrīgas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz 28. augustam apskatāma gleznotāja, akvarelista Kurta Fridrihsona (1911 – 1991) darbu izstāde. Tajā eksponēti ap 40 viņa mākslas darbi. Kurts Fridrihsons ir viens no izsmalcinātākajiem zīmētājiem latviešu divdesmitā gadsimta otrās puses mākslā. Viņa daiļradē būtisku vietu ieņem akvareļa un vēlāk arī flomāstera tehnika. Mākslinieks ir pievērsies seno leģendu, pasaules literatūras un mākslas kultūrslāņu interpretācijai. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Līdz 7. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mākslas un mūzikas centrā būs apskatāma izstāžu cikla „Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture” vienpadsmitā ekspozīcija, kurā ir aplūkojami mākslinieku Aijas Zariņas, Andra Brežes, Kristapa Ģelža, Andra Eglīša un Miķeļa Fišera mākslas darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī grāmatas un katalogi par visiem pieciem māksliniekiem no LNB krājuma. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

* Ogres Vēstures un mākslas muzeja Izstāžu zālē līdz 29. augustam skatāma mākslinieka un scenogrāfa Māra Ruskuļa gleznu personālizstāde „bez rāmīšiem”. Mārim Ruskulim šī ir jau sestā personālizstāde, taču tā ir tikai daļa no aktivitātēm, kurās izpaužas viņa daudzpusīgais un neordinārais talants  Savulaik pabeidzis Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļu mākslinieks scenogrāfiju veidojis gandrīz uz visu Latvijas teātru skatuvēm, kā arī iekārtojis vairākas nozīmīgas izstādes Latvijas muzejos. Māris Ruskulis ir ogrēnietis un ikdienā Ogres Kultūras centrā strādā par scenogrāfu. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

* Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 1. septembrim ir skatāma Kuldīgas mākslinieces Ivetas Brences personālizstāde „Atspiedums stiklā”. Māksliniece ir Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas skolotāja, tautas tēlotājas mākslas studijas „Kuldīgas palete” vadītāja un mākslas centrs „Pēda”” dibinātāja. Māksliniece ir ieguvusi Liepājas Lietišķās mākslas koledžas diplomu kā māksliniece - meistare ādas apstrādes mākslā, bet Latvijas Mākslas akadēmijā bakalaura grādu vizuāli plastiskajā un stikla mākslā. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Sintija Zandersone/LETA, Ieva Lūka/LETA, Indra Kuzmicka/poga.lv, Vita Oša/LETA