foto: unsplash.com
40 koka paletēs no Ķīnas atklāj bīstamu augu karantīnas kaitēkli
Sabiedrība
2021. gada 3. marts, 12:28

40 koka paletēs no Ķīnas atklāj bīstamu augu karantīnas kaitēkli

Jauns.lv / LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) robežkontroles inspektori 40 koka paletēs no Ķīnas atklājuši bīstamu augu karantīnas kaitēkli - priežu koksnes nematodi, informēja PVD.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Priežu koksnes nematode tika atklāta noņemot skaidu paraugus no Ķīnas izcelsmes koka paletēm, kuras tika ievestas ar plastmasas izstrādājumiem. Iegūtos paraugus PVD inspektori nosūtīja uz Nacionālo fitosanitāro laboratoriju, kur tika apstiprināts karantīnas organisms.

PVD informēja, ka karantīnas organismi ir kaitīgie organismi, kuri nav sastopami vai to izplatība valstī ir ierobežota, savukārt priežu koksnes nematode ir bīstams kaitēklis, kas, pārnests uz augošiem kokiem, izraisa skujkoku masveida bojāeju.

PVD Robežkontroles departamenta direktores vietniece Kristīna Romanova skaidroja, ka PVD ir izstrādāta kārtība rīcībai ar koksnes iepakojamo materiālu, ja robežkontroles punktā noņemts paraugs laboratoriskai izmeklēšanai - ja koksnes iepakojamais materiāls ir marķēts un nav aizdomu par kaitīgo organismu klātbūtni, tad pēc paraugu noņemšanas kravu neaiztur, bet atļauj ievest kravas saņēmēja noliktavā, līdztekus kravas pārstāvis tiek informēts par noņemto paraugu un turpmākajām rīcībām.

"Taču šajā gadījumā paletes bija jānovieto atsevišķi un jāsagaida testēšanas rezultāts no Nacionālās fitosanitārās laboratorijas. Kad tika saņemts testēšanas rezultāts ar slēdzienu par karantīnas nematodes klātbūtni, inspektori rīkojās, sazinoties ar kravas pārstāvi un Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD), kurš atbild par iekšzemes uzraudzību," norādīja Romanova.

Viņa uzsvēra, ka VAAD ir veicis šī uzņēmuma apsekošanu un vienojies par invadēto 40 palešu iznīcināšanu, tās sadedzinot uzņēmuma teritorijā esošajā kurtuvē.

Romanova, vaicāta par to, cik bieži Latvijā atklāta karantīnas organismu klātbūtne, norādīja, ka karantīnas organismi netiek konstatēti bieži.

"Biežāk konstatējam, ka kravu pārvadājumos izmantoti neapstrādāti un nemarķēti koksnes iepakojamie materiāli, kas ir risks, jo ar tiem var pārvadāt kaitīgos organismus," pauda Robežkontroles departamenta direktores vietniece.

Viņa skaidroja, ka koksnes apstrāde un attiecīgi marķējums uz tās ir garants, ka tajā nevar atrasties un izdzīvot dzīvi organismi, kas var izplatīties valstīs, kurās tos ieved. Turklāt, lai pasargātu valstis no karantīnas organismu invāzijas, ir izstrādāts starptautisks standarts, kādam ir jābūt koksnes iepakojamam materiālam, kuru izmanto kravu stiprinājumos starptautiskajā tirdzniecībā.

Romanova minēja, ka Latvijā robežkontroles punktos biežāk atklāj pārkāpumus no Baltkrievijas, kur marķētās paletēs atklāj dzīvus organismus.

"Tie gan līdz šim nav bijuši karantīnas organismi, bet tas parāda, ka marķējums tiek uzlikts koksnei, kura ir neatbilstoši apstrādāta, vai arī šis apstrādes vispār nav bijušas," uzsvēra departamenta pārstāve.

Viņa stāstīja, ka pateicoties Baltijas valstu kontroles aktivitātēm, Eiropas Komisija Baltkrieviju ir pievienojusi tādām riska valstīm kā Indija un Ķīna un no 1.marta stājas spēkā regula, kura nosaka visu šo trīs valstu koksnes iepakojamo materiālu pastiprinātu kontroli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līdztekus, kā norādīja Romanova, PVD robežkontroles punktos pārbauda koksnes iepakojamo materiālu no valstīm, kuru izmanto kravu stiprinājumos no visām trešajām valstīm, lai pasargātu valsti no karantīnas organismu ievešanas un izplatības.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.