foto: Pixabay.com
Latvijas valodnieki pasaulē populāru ēšanas režīmu iesaka saukt par pārtraukumaino gavēni
Sabiedrība
2021. gada 25. februāris, 14:57

Latvijas valodnieki pasaulē populāru ēšanas režīmu iesaka saukt par pārtraukumaino gavēni

Jauns.lv

Valsts valodas centrs (VVC) sniedzis ieteikumu "intermittent fasting" ēšanas režīmu latviski dēvēt par pārtraukumaino gavēni, nevis pārtraukto gavēni. 

Valodnieki skaidro, ka šo ēšanas režīmu, kura ietvaros noteiktā laika posmā pārmaiņus tiek ievērots gavēnis un neierobežots uztura režīms, latviski būtu jāatveido kā pārtraukumaino gavēni, nevis pārtraukto gavēni, jo vārds "pārtrauktais" norāda uz darbības vai procesa pabeigtību. 

"Atveidojums veidots pēc analoģijas ar medicīnā lietoto terminoloģiju, kur apzīmējumu pārtraukumainais lieto, lai aprakstītu parādības, kas notiek ar pārtraukumiem," skaidro centrā. 

Tāpat VVC pārstāvji norāda, ka pareizāk ir lietot vārdu "gavēnis", nevis "badošanās", jo gavēnis ir apzināta izvēle atturēties no ēdiena dažādu apsvērumu dēļ, savukārt vārdu "badošanās" attiecina uz sociālu parādību un ārēju apstākļu izraisītu neēšanu (pārtikas nepieejamība, trūkums, nabadzība u.c. apstākļi).

"Vārdu "badošanās" attiecībā uz diētas ievērošanu lieto sarunvalodā," paskaidro VVC. 

Kas ir pārtraukumainais gavēnis?

Tā ir uztura uzņemšana tikai konkrētā diennakts laikā, ievērojot organisma dabisko diennakts ritmu. Iecienītākais ieteicamās atturēšanās cikls ir 16 stundas – tātad mēs neēdam, piemēram, no sešiem vakarā līdz desmitiem no rīta.

Šis režīms nenosaka, ko ēst, tikai rekomendē laika intervālus, kad to nedarīt. Bezkaloriju šķidrumus  – ūdeni, tēju un kafiju bez cukura – tikmēr var dzert bez ierobežojumiem. Nav liegta arī uztura bagātinātāju lietošana šajā periodā.