foto: Maruta Upeniece-Zidere
Brīdinājums par gaisa kvalitāti: aicina ierobežot uzturēšanos ārpus telpām
Sabiedrība
2021. gada 22. februāris, 18:05

Brīdinājums par gaisa kvalitāti: aicina ierobežot uzturēšanos ārpus telpām

Jauns.lv

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatījis brīdinājumu par potenciālu bīstamību, ko šodien var radīt biezā migla. Tāpat Rīgā un visā Latvijā būtiski pasliktinājusies gaisa kvalitāte.

Pēcpusdienā vietām Latvijas ziemeļu daļā ir izveidojusies migla ar redzamību 100-500 m, kas saglabāsies arī vakarā.

Rīgā un visā Latvijā būtiski pasliktinājusies gaisa kvalitāte, tāpēc iedzīvotāji aicināti iespēju robežās ierobežot uzturēšanos ārpus telpām.

Rīga ietinas biezā dūmakā

gallery icon
56

Patlaban Latvijā valda gaisa piesārņojuma izkliedei nelabvēlīgi laika apstākļi - lēns vējš, kā arī notiek inversija atmosfērā - siltāki gaisa slāņi nostājušies virs aukstākajiem, kas nozīmē, ka piesārņojums ir ieslēgts zem tāda kā kupola, informē Rīgas domē.

Šādos apstākļos iedzīvotāji, jo īpaši jutīgākie, var izjust gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību. Cilvēkiem ar elpceļu un sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanām būtu jāierobežo pastaigas un lielāka fiziskā slodze ārā. Ikvienam, ja sāk sūrstēt kakls vai nāk klepus, jāierobežo fiziskās aktivitātes, pastaigas un citas aktivitātes brīvā dabā.

Jāteic, ka turpmākajās divās dienās praktiski visā Rīgas teritorijā būs slikta gaisa kvalitāte. Situācija ar gaisa piesārņojumu varētu uzlaboties trešdien, jo īpaši teritorijās ārpus pilsētas centra. Piesārņojuma iemesls ir paaugstinātās daļiņu PM2.5 un PM10 koncentrācijas apkārtējā gaisā.