Sabiedrība
2021. gada 26. janvāris, 22:45

Viņa publiski stāstīja par maksas rezidentūras ēnas pusi. Tagad RSU pret viņu ierosina disciplinārlietu, ka kavējusi studijas Covid-19 dēļ

Jauns.lv

Pret Rīgas Stradiņa universitātes maksas rezidenti Olgu Jakovļevu ierosināta disciplinārlieta par neattaisnotu studiju kavēšanu, kas var draudēt pat ar izslēgšanu no universitātes. Viņas advokāte Latvijas Televīzijai (LTV) norāda, ka studijas kavētas, jo sieviete bija inficējusies ar Covid-19. Rodas bažas, ka universitāte šādi rīkojusies, jo Jakovļeva pirms nedēļas LTV dalījās ar stāstu par maksas rezidentūras ēnas pusi.

Sieviete ir Rīgas Stradiņa universitātes Fizikālās medicīnas ārsta specialitātes trešā gada maksas rezidente, un pašlaik studijas ietver praktisko darbu slimnīcā. Lai gan Olga nestrādā tieši Covid-19 nodaļā, visticamāk, ka tieši slimnīcā viņa saslima. 

“Es piezvanīju ģimenes ārstei, un viņa man rekomendēja izslēgt telefonu, datoru un vienkārši būt gultas režīmā. Un kārtīgi ārstēties. Tagad es slimoju trešo nedēļu. Man rentgenā bija pneimonija. Tā ir komplikācija. Un sakarā ar to, protams, izārstēšanās process pagarinās,” LTV raidījumam "Panorāma" stāsta Jakovļeva.

Aizvadītajā nedēlā viņa stāstīja, ka viņai slimības pabalsts par darbu slimnīcā nepienākas, jo ārsti, kuri par medicīnas studijām maksā paši, ir sociāli neaizsargāti, lai gan strādā tāpat kā budžeta vietu studenti.

Slimības pabalsta neesamība gan nebija vienīgās papildu galvassāpes. No universitātes rezidente saņēma vēstuli, ka pret viņu ierosināta disciplinārlieta.

“Viņa saņēma jau tajā pēcpusdienā, kad Latvijas Televīzijas “Panorāma” bija intervējusi Rezidentūras studiju fakultātes dekāni,” teic zvērināta advokāte Solvita Olsena.

No konkrētā lēmuma izriet, ka disciplinārlieta ierosināta par neattaisnotu studiju pārtraukumu un epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu. Var draudēt izslēgšana.

“Rīgas Stradiņa universitāte pārmet studentei par to, ka viņa kavē studijas tādēļ, ka ir saslimusi ar Covid-19. Rīgas Stradiņa universitāte saka, ka tas ir neattaisnots studiju kavējums. Rīgas Stradiņa universitāte pārmet, ka viņa nav ievērojusi viņu iekšējo kārtību, kā viņai bija jāpaziņo, lai gan es kā advokāte trīs dienu laikā informēju universitāti, atbilstošā veidā dekānei izstāstīju, kas ir noticis,” stāsta Olsena.

Rīgas Stradiņa universitātē noliedz, ka vēršanās pret konkrēto studenti būtu kā saistīta ar viņas sniegto interviju un sūdzībām par sociālo garantiju neesamību.

Tiesa, šādas disciplinārlietas konkrētajā fakultātē nav raksturīgas.

“Mūsu fakultātē pilnīgi noteikti šis ir pirmais gadījums, kamēr es esmu dekāne. Tas ir laika periodā no 2015. gada. Bet, jā, citās fakultātēs, piemēram, Medicīnas fakultātē, es esmu dzirdējusi, ir disciplinārlietas ierosinātas,” norāda RSU Rezidentūras studiju fakultātes dekāne Ilze Grope.

Viņa skaidroja, ka visiem maksas rezidentiem esot ticis piedāvāts ņemt akadēmisko atvaļinājumu, ja viņi uzskata, ka Covid-19 dēļ ir bīstami strādāt slimnīcā. Tas arī pasargātu no inficēšanās un palikšanas bez pabalsta.

Bet šoreiz disciplinārlieta ierosināta, jo studentei bijis pienākums informēt ne tikai slimnīcu un ģimenes ārsti, kas ieteikusi telefonu izslēgt, bet arī universitāti. Citādi tā nevarējusi operatīvi informēt Slimību profilakses un kontroles centru, apzināt kontaktpersonas.

“Dotajā brīdī studējošā nav izpildījusi savus pienākumus. Tas nebūt nenozīmē, ka viņa tiks izslēgta no studijām. Ir vairāki veidi, kā mēs studējošajam varam norādīt, ka viņš nepilda savus pienākumus. Piemēram, aizrādījums,” skaidro RSU Rezidentūras studiju fakultātes dekāne Ilze Grope.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdis un ārsts Andris Skride teica, ka iekavēto mācību procesu var turpināt kaut vai vasarā un mācību procesa pārtraukšanai nebūtu jābūt.

“Es arī apmācu rezidentus, kuri man ir teikuši, ka kāds no viņiem ir saslimis ar Covid-19, un tas pirmais, ko universitāte ir likusi darīt, ir ņemt akadēmisko gadu, kas nav pilnībā pieņemami. Tur tālāk ar slimnīcu ārstiem īstenībā lielāko daļu mēs no tām problēmām esam atrisinājuši, bet ir tiešām tādi gadījumi dzirdēti,” atzīst Skride.

Šodien nevienlīdzīgā attieksme pret budžeta un maksas rezidentiem skatīta arī Skrides vadītajā komisijā Saeimā.

“Tur ir jāizdomā, kādā veidā, bet tai veselības apdrošināšanai noteikti ir jābūt, un tam piekrīt arī lielākā daļa deputātu,” teic Skride.