foto: unsplash.com
Precizē prasības stipendiju piešķiršanai profesionālās izglītības iestādēs
Tava izglītība
2021. gada 14. janvāris, 21:21

Precizē prasības stipendiju piešķiršanai profesionālās izglītības iestādēs

Jauns.lv / LETA

Valdība apstiprinājusi precizējumus prasībām minimālās un paaugstinātas stipendijas piešķiršanai profesionālās izglītības iestādēs.

Precizējumi bija nepieciešami, lai visās profesionālās izglītības iestādēs nodrošinātu vienotu izpratni par valsts profesionālās izglītības standarta prasībām, piemērojot mācību rezultātus stipendiju piešķiršanā.

Noteikumi par stipendijām paredz, ka audzēknis, kurš profesionālās izglītības iestādē klātienē apgūst profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, no stipendiju fonda var saņemt ikmēneša stipendiju.

Stipendijas apmērs ir atkarīgs no mācību rezultātiem, līdz ar to par noteiktiem mācību rezultātiem un aktivitāti profesionālās izglītības iestādes sabiedriskajā dzīvē jauniešiem ir iespēja saņemt paaugstinātu ikmēneša stipendiju līdz 150 eiro mēnesī.

Grozījumi noteikumos par stipendijām paredz konkrētus sasniedzamos mācību rezultātus katrā kursā, lai jaunietis pretendētu uz paaugstinātās stipendijas saņemšanu. Tā, pirmā kursa audzēkņiem, kas mācības sākuši 2020.gada 1.septembrī, visā profesionālajā saturā vērtējumam ir jābūt vismaz vidējā līmenī - tas ir piecām ballēm (viduvēji), visos vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu kursos (pamatkursā, padziļinātajā, specializētajā) - vismaz četrām ballēm (gandrīz viduvēji). 

Savukārt otrā, trešā, ceturtā kursa audzēkņiem, kas sākuši mācības līdz 2020.gada 31.augustam, jebkurā mācību priekšmetā, modulī, praktiskajās mācībās un kvalifikācijas praksē mēneša vidējā, semestra vai galīgajam vērtējumam jābūt vismaz četrām ballēm (gandrīz viduvēji) vai "ieskaitīts".

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atgādina, ka profesionālajā izglītībā pakāpeniski ir sākusies jaunā profesionālās izglītības satura ieviešana. 2020./2021.mācību gadā jauno saturu ievieš pirmajā kursā, 2021./2022.mācību gadā - otrajā kursā, bet 2022./2023.mācību gadā jauno saturu ieviesīs arī trešajā kursā, pabeidzot tā ieviešanu visos vispārējās izglītības posmos un paredzot, ka jaunais saturs pēctecīgi tiks īstenots arī ceturtajā kursā.

IZM ir izstrādājusi arī skaidrojošais materiālu - "Vadlīnijas stipendiju piešķiršanai profesionālās izglītības programmu izglītojamiem", kas pieejams ministrijas mājaslapā.

Kā vēstīts, Valsts kontrole 2019.gadā revīzijā konstatēja, ka izglītības nozarē nav vienotas pieejas, kā profesionālās izglītības iestādes visiem izglītojamajiem nosaka stipendiju, turklāt tās piešķir, nenosakot pat minimālās prasības sekmēm un mācību apmeklējumam vai citiem kritērijiem.

Faktiski pie ikmēneša stipendijas var tikt ikviens, kurš iestājies profesionālajā mācību iestādē, kaut arī to neapmeklē vai ir nesekmīgs. Savukārt tās apmērs drīzāk ir atkarīgs no izvēlētās izglītības iestādes un valsts budžetā pieejamajiem līdzekļiem, secinājuši revidenti.